Erilaiset kohotusaineet toimivat erilaisiin leivonnaisiin, mutta niitä voi hiukan soveltaa.

Tuorehiiva

Miksi hiiva kohottaa taikinan? Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa.

Tarvitseeko hiiva aina sokeria? Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva tarvitsee kädenlämpöistä nestettä toimiakseen.

Miten hiivaa käytetään? Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää vasta sitten jauhot ja muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee. 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta taas hidastuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten hiivaa säilytetään? Jääkaapissa. Tuorehiivan voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljonko hiivaa tarvitaan? Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Jos taikina sisältää runsaasti rasvaa, sokeria ja munia, voit käyttää 75 grammaa. Sämpylätaikinaan ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Miten kuivahiiva eroaa tuoreesta? Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu.

Miten kuivahiivaa käytetään? Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen.

Paljonko kuivahiivaa tarvitaan? Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Mitä leivinjauhe on? Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä.

Miten leivinjauhetta käytetään? Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja.

Leivinjauhetta ei voi käyttää hiivan tilalla.

Voiko pullataikinaan laittaa leivinjauhetta? Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Ruokasooda

Mitä ruokasooda on? Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla.

Miksi taikinani maistuu saippualta? Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri.

Sooda on loppu, käykö leivinjauhe? Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella käyttämällä 2 teelusikallista leivinjauhetta yhden ruokasoodalusikallisen sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla