Erilaiset kohotusaineet toimivat erilaisiin leivonnaisiin, mutta niitä voi hiukan soveltaa.

Tuorehiiva

Miksi hiiva kohottaa taikinan? Leivinhiiva on elävä mikrobi. Hiivan kohottava vaikutus perustuu sen kykyyn hajottaa taikinan tärkkelystä ja lisättyä sokeria alkoholiksi ja hiilidioksidiksi. Silloin taikina kuohkeutuu ja kohoaa.

Tarvitseeko hiiva aina sokeria? Taikinaan ei tarvitse lisätä sokeria, sillä hiiva pystyy tekemään sitä itse jauhojen tärkkelystä hajottamalla. Pieni sokerin lisäys suolaiseenkin taikinaan nopeuttaa silti hiivan toimintaa.

Tuorehiiva tarvitsee kädenlämpöistä nestettä toimiakseen.

Miten hiivaa käytetään? Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää vasta sitten jauhot ja muut aineet. Jos lämpötila ylittää 40 astetta, hiivan toiminta heikkenee. 50 asteessa hiivasolut tuhoutuvat. Liian kylmässä hiivan toiminta taas hidastuu.

Miten hiivaa säilytetään? Jääkaapissa. Tuorehiivan voi myös pakastaa. Sulata jäinen hiiva hitaasti kääreessään kohmeiseksi ja käytä heti sulatuksen jälkeen.

Paljonko hiivaa tarvitaan? Tuorehiivaa käytetään yleensä 50 grammaa eli 1 paketti viiteen desilitraan nestettä. Jos taikina sisältää runsaasti rasvaa, sokeria ja munia, voit käyttää 75 grammaa. Sämpylätaikinaan ja vähärasvaiseen leipätaikinaan riittää 25 grammaa hiivaa viiteen desilitraan nestettä.

Kuivahiiva

Miten kuivahiiva eroaa tuoreesta? Kuivahiiva on jauhemaista, kuivattua hiivaa. Se tarvitsee kunnolla toimiakseen lämpimämmän taikinanesteen kuin tuorehiiva. Sopiva lämpötila on 40–45 astetta. Yli 50 asteessa se tuhoutuu.

Miten kuivahiivaa käytetään? Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen.

Paljonko kuivahiivaa tarvitaan? Pullataikinoihin käytetään yleensä 2 pussia (a 11 g) / 5 dl nestettä. Leipä- ja sämpylätaikinoihin riittää usein 1 pussi / 5 dl nestettä. Varmista annosteluohje pakkauksesta.

Leivinjauhe

Mitä leivinjauhe on? Leivinjauhe sisältää yleensä ruokasoodaa, hapanta natriumpyrofosfaattia sekä hiukan tärkkelystä.

Miten leivinjauhetta käytetään? Happo aktivoituu vasta lämmön vaikutuksesta, joten leivinjauheella kohotettava leivonnainen kestää hetken odottelua ennen uuniin pääsyä. Leivinjauhetta käytetään yleensä 1 tl / 2 dl jauhoja.

Leivinjauhetta ei voi käyttää hiivan tilalla.

Voiko pullataikinaan laittaa leivinjauhetta? Leivinjauhe ei jaksa kohottaa taikinaa, jossa on paljon sitkoa, kuten pullataikinassa. Siksi sitä ei voi käyttää hiivan tilalla.

Ruokasooda

Mitä ruokasooda on? Ruokasooda eli natriumvetykarbonaatti tai natriumbikarbonaatti on emäksistä. Se aktivoituu sekä nesteen että lämmön vaikutuksesta. Se vaatii myös happoa toimiakseen kunnolla.

Miksi taikinani maistuu saippualta? Jos taikinassa ei ole hapanta ainesta, esimerkiksi piimää, tai laitat ruokasoodaa liikaa, leivonnaiseen tulee lipeän makua ja vihertävä väri.

Sooda on loppu, käykö leivinjauhe? Ruokasoodan voi kakku-, pikkuleipä- ja muissa pikataikinoissa korvata leivinjauheella käyttämällä 2 teelusikallista leivinjauhetta yhden ruokasoodalusikallisen sijaan.

Jos piparkakkujesi kuorrutusjälki on ohuita töhryjä ja venyviä möykkyjä, olet ehkä käyttänyt väärää ainetta. Kokeile perinteisen sokeri-vesikuorrutteen sijaan nopeasti kovettuvaa pikeeriä.

Kestäväksi kuivuvaan sokerikuorrutteeseen eli pikeeriin sekoitetaan munanvalkuainen, kaksi ruokalusikallista sitruunamehua ja neljä desilitraa tomusokeria. Vatkaa voimakkaasti viitisen minuuttia.

Makua ja väriä pikeeriin saa, jos käyttää mansikka- tai kaakaotomusokeria. Pikeeriä voi myös värjätä elintarvikevärillä.

Toimii myös piparitalon kokoamisessa

Pikeerin suurin ero perinteiseen sokeri-vesikuorrutteeseen on kovettuvuus. Koristeiden kuivuminen kestää muutamasta tunnista päivään. Säilytä piparit kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.

Pikeeriä voi käyttää tulikuuman, sulan sokerin asemasta myös piparitalon kokoamiseen. Helppoa, siistiä ja turvallista: ei enää palaneita sormia.

Säilytä pussissa

Pikeeri pysyy notkeana ja pursotettavana suljetussa Minigrip-pussissa tai pursotinpussissa, mutta kovettuu melko pian, jos sen jättää vatkauskulhoon. Tasainen pursotus sujuu helposti suoraan pussista, kun leikkaa pussin kulmaan aivan pienen reiän.

Vinkki! Jos säilytät kuorrutetta kulhossa, laita sen päälle kostea talouspaperi ja kelmu.

Mitä kaeummin haudutat omenamehua ja mausteita, sitä makoisampaa glögiä saat.

Tämä vaalea glögi ei ole liian makeaa, sillä omenamehun oma makeus riittää mainiosti.

Mikä parasta, mehupurkkeja ja mausteita on helppo varata keittiöön pikkujouluvieraita varten. Jos kaikki mehu ei kulu joulun aikaan, tulee se käytettyä muutenkin.

Tee omenaglögi näin

  1. Kaada kattilaan litra omenamehua.
  2. Lisää kanelitanko, kolme tähtianista ja viisi kokonaista neilikkaa.
  3. Kuumenna kiehuvaksi, nosta liedeltä ja jätä kansi kattilan päälle.
  4. Anna juoman hautua vartista tuntiin. Kuumenna sitten uudelleen kiehuvaksi ja siivilöi kannuun.

Jos ei omenaglögi innosta, voit käyttää glögin pohjana muutakin mehua. Kokeile vaikka puolukkaa:

Tee puolukkaglögi näin

  1. Kaada kattilaan litra puolukka- tai karpalomehua.
  2. Lisää pussillinen glögimaustetta, kolme tähtianista, viisi mausteneilikkaa ja puoli desiä fariinisokeria.
  3. Keitä 15 minuuttia. Jätä juoma maustumaan, kunnes se on jäähtynyt. Siivilöi mausteet.

VINKKI: Jos et halua käyttää valmista glögimaustetta, lisää juomaan muutama kokonainen neilikka, muutama lastu inkivääriä, pari kanelitankoa, pomeranssinkuorta ja kardemummaa tähtianiksen ja mausteneilikan lisäksi. Myös ne siivilöidään pois kuumennuksen jälkeen.