ruisvuokaleipää tai joululeipää

Täyte
1 iso broilerin rintafilee
suolaa
sitruunamehua
1 pieni omena
1 pieni punasipuli
2–3 rkl majoneesia
200 g paprika-tuorejuustoa, esim. Viola Africa
½–1 tl curryjauhetta

Koristeluun
yrttejä esim. krassia

---


1. Ruskista broileri ja leikkaa pieniksi paloiksi. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Jäähdytä.

2. Voitele leivät kevyesti voilla. Kuori ja kuutioi omena. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä majoneesi ja tuorejuusto notkeaksi tahnaksi. Yhdistä kaikki aineet. Soseuta hieman sauvasekoittimella.

3. Kokoa kerrosleivät. Levitä reilusti täytettä leipäviipaleelle, nosta toinen viipale päälle. Valmista muut kerrosleivät samalla tavalla. Anna vetäytyä painon, esimerkiksi tarjottimen alla, yön yli muovipussissa.

4. Leikkaa kerrosleivästä juhlapäivänä pieniä suupaloja. Leikkaa pois leivän reunat. Laita palat pieniin tarjolle laseihin. Koristele krassilla tai muulla vihreällä.

Kokeile! Voit kuullottaa täytteeseen paprikapaloja.

Teksti Kiia Renko, kuva Jukka Rapo

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.