Täysjyväjauhosta syntyy paras juuri, sillä siitä bakteerit ja hiivat saavat riittävästi ravintoa.
Täysjyväjauhosta syntyy paras juuri, sillä siitä bakteerit ja hiivat saavat riittävästi ravintoa.

Juuri eli ammattikielellä raski on vanha leivän valmistus- ja kohotusmenetelmä. Se tunnettiin jo muinaisessa Egyptissä ja Rooman valtakunnassa. Nyt se on muodikkaampaa kuin koskaan ennen.

Ruisleipä
2 kpl
Ruisjuuri
5 dl kädenlämpöistä vettä
500 g ruisjauhoja
2 rkl hunajaa
Ruistaikina
5 dl ruisjuurta
½ kg ruisjauhoja
2–3 dl vettä
1 rkl suolaa

Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.
Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota niitä liinan alla noin tunti.
Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hapan vaalea leipä
1–2 leipää
Vehnäleivän juuri
250 g graham(täysjyvä)jauhoja
2 ½ dl kädenlämpöistä vettä
½ rkl hunajaa
Vehnätaikina
5 dl vehnäjuurta
½ kg sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
2–3 dl vettä
1 rkl suolaa

Valmista juuri kuten ruisleivässä.
Ota leipomispäivänä 5 dl juurta isoon kulhoon. Sekoita taikinaan jauhot, vesi ja suola. Alusta hyvin.
Kohota lämpimässä paikassa noin tunti, kunnes taikina on kaksinkertainen.
Leivo kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä voidelluissa leipävuoissa ja pyöreitä uunipellillä leivinpaperin päällä noin tunti.
Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle halutessasi vähän jauhoja. Vedä kohonneiden leipien päälle viillot sahateräisellä veitsellä. Ripottele pinnalle halutessasi siemeniä.
Paista tavallisessa uunissa keskitasolla 200–220 asteessa ensin alatasolla, sitten ylätasolla. Kiertoilmauunissa paista 190–200 asteessa. Paistoaika on noin tunti leivän koosta riippuen.

Vinkki!  Voit korvata osan jauhoista ruisjauhoilla, rouheilla, pähkinärouheella, raasteilla tai vaikkapa tähteeksi jääneellä puurolla. Kiertoilmatoiminto on paras nopeasti paistettaville sämpylöille ja pienille leiville. Suurille leiville on hyvä alentaa kiertoilmauunin lämpötilaa 15–20 astetta, jotta sisus ei jää raa´aksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla