Hyviä mauste-etikoita syntyy muun muassa näistä yhdistelmistä

- timjami, rosmariini, salvia ja sitruunankuori
- chili, inkivääri, valkosipuli ja limetinkuori
- rakuuna ja pippurisekoitus
- rosmariini, valkosipuli ja piparjuuri

Tee mauste-etikoita salaattien, marinadien, kastikkeiden, majoneesin tai keittojen maustajaksi. Kaunis mauste-etikkapullo on myös mukava lahja ystäville.

Tee ikioma suosikki!
Käytä rohkeasti omia suosikkimakujasi hyvien yhdistelmien kehittelyssä! Pane puhtaisiin pulloihin tai purkkeihin tuoreita mausteyrttejä, chiliä, valkosipulia, piparjuurta, inkivääriä, pippureita, siemeniä (esimerkiksi fenkolia, anista, tähtianista, kuminaa, korianteria), limetin-, appelsiinin- tai sitruunankuorta tai marjoja (vaikkapa kirsikoita, vadelmia, mustikoita tai mansikoita).

Täytä purkki lämmitetyllä, ei kiehuvalla viinietikalla. Voit käyttää esimerkiksi valkoviini-, omenaviini- tai vaaleaa balsamietikkaa.

Pidä purkkeja aurinkoisella ikkunalaudalla 1-2 viikkoa. Ravistele päivittäin. Siivilöi lopuksi ja kaada puhtaaseen pulloon. Pane pulloon koristeeksi muutama yrtti tai muu mausteena ollut aines.

Säilytä mauste-etikka pimeässä.


3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.