1 kg:n kokonainen kesävalko- tai punakaali
1 tl suolaa/1 l vettä

Täyte
2 isoa tai 3 pientä munakoisoa
2 rkl suolaa
1 makea suippopaprika
lehtipersiljaa silputtuna

Kastike
3 rkl seesamiöljyä
½ dl valkoviiniä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
1 tl sokeria

---


1. Leikkaa munakoisot pienehköiksi kuutioiksi. Ripottele kuutioille suolaa. Itketä munakoisoja ½ tuntia, huuhtele siivilässä ja painele kuivaksi talouspaperilla. Paista kuutiot tilkassa öljyä pehmeiksi ja kypsiksi.

2. Koverra kaalista kanta. Pane kokonaisena isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että kaali melkein peittyy. Lisää suola ja keitä kaalia 10–15 minuuttia, kunnes se tuntuu pehmeältä. Irrottele keittämisen aikana uloimpia lehtiä sitä mukaa kun kaali kypsyy. Nosta valumaan talouspyyhkeelle.

3. Valmista kastike sekoittamalla tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kaikki kastikkeen ainekset. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua.

4. Siirrä munakoisot kulhoon ja valuta päälle kastike. Anna maustua peitettynä mielellään vähintään tunti. Poista sillä välin pestystä paprikasta sisukset ja leikkaa hedelmäliha todella ohuiksi suikaleiksi.

5. Lisää maustuneiden munakoisokuutioiden sekaan paprikasuikaleet ja lehtipersilja.

6. Pane kaalinlehdet työlaudalle, lehden kanta itseesi päin. Ohenna paksuja lehtiruoteja tarvittaessa veitsellä. Nosta lehdille täytettä. Taita pitkät sivut täytteen päälle. Rullaa lyhyeltä sivulta kääröksi ja sulje esimeriksi hammastikulla.

7. Pane viileään ennen tarjoilua. Tarjoa alkuruokana tai salaattipöydässä lisäkkeenä.

Teksti Marja Samuli, kuva Pia Inberg

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.