24 kpl

Taikina
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
225 g (suolatonta) voita tai margariinia
½-1¼ dl kylmää vettä

Täyte
2 omenaa
1½ dl pehmeitä toffeekarkkeja
3 rkl fariinisokeria
2 rkl sulatettua voita
ripaus suolaa
tomusokeria koristeluun

---

1. Yhdistä taikinan kuivat aineet ja nypi ne viileän rasvan kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää ½ dl kylmää vettä ja sekoita. Purista pientä määrää taikinaa. Jos taikina kestää kasassa, ei tarvita enempää vettä. Jos taikina hajoaa, lisää vettä pieni määrä kerrallaan ja testaa rakennetta uudestaan. Painele taikina kahdeksi levyksi. Peitä kumpikin levy kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ajan.

2. Kuutioi omenat ja toffeekarkit. Sekoita sulatetun voin, fariinisokeri ja suolan kanssa.

3. Kauli taikinat ohuiksi levyiksi jauhotetulla alustalla. Leikkaa taikinasta 24 ympyrää pyöreän muotin avulla. Painele ne voidellun muffinivuoan koloihin. Nosta ruokalusikallinen täytettä jokaiseen koloon taikinan päälle.

4. Paista tarteletteja uunin keskitasolla 190 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes täyte kuplii ja reunat ovat kullanruskeat. Jäähdytä ja ripottele päälle tomusokeria.

Makea bataattilaatikko on joulun uusi hitti.

1–1,2 kg bataatteja
2–3 dl  maitoa
½ dl vehnäjauhoja
2–3 rkl siirappia
½ tl  kardemummaa
½ tl  kanelia
1 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua

Pinnalle
3 rkl korppujauhoja
2 rkl voita

---
 

1. Kuori ja lohko bataatit. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä bataattisose haaleaksi. Lisää loput aineet ja sekoita hyvin.

2. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Laita päälle muutama voinokare. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1½ tuntia.

 

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.