400 g raparperia
3 rkl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
4 munaa
1 ½ dl sokeria
200 g Philadelphia-juustoa
4 dl kuohukermaa
100 g digestive-keksejä

---

 

1. Puhdista raparperit ja pilko hyvin pieniksi paloiksi. Mittaa raparperit ja sokeri kattilaan. Anna raparperien pehmetä keskilämmöllä, välillä sekoittaen, noin 10 minuuttia. Mittaa joukkoon vaniljasokeri. Anna seoksen jäähtyä.

2. Erota keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kääntele tuorejuusto ja raparperiseos vaahdon joukkoon.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi toisessa kulhossa ja yhdistä se tuorejuustovaahtoon.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti muiden aineiden joukkoon.

5. Murskaa keksit. Kaada osa seoksesta vuokaan, ripottele pinnalle keksinmurut. Lusikoi päälle loput taikinasta. Anna vuoan jäätyä pakastimessa vähintään 4 tuntia.

6. Ota jäädyke huoneenlämpöön pehmenemään noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. 

 

Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Jarno Kovamäki

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä



---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.