Crawleyn perheen illallisilla palvelusväen selät ovat suoria ja hopeiset aterimet kiiltävät. Samaan aikaan alakerrassa keittäjättären, rouva Patmoren komento käy ja piikojen vispilät viuhuvat, jotta seuraava ruokalaji saataisiin valmiiksi ajallaan.

Illallispöydän ruuat saavat alkunsa ruokastailisti Lisa Heathcoten Lontoon-kodin modernissa keittiössä. Siellä hän valmistaa Downton Abbeyn herrasväen ruokia tv-sarjan kuvauksiin. Herkut kuljetetaan laatikoissa kuvauspaikoille Downton Abbeyn kartanoa esittävään Highcleren linnaan tai Länsi-Lontoossa sijaitseville studiolle.

Lisa Heathcote on ollut mukana Downton Abbeyn teossa alusta asti. Hän suunnittelee ja pitkälti myös valmistaa sarjassa nähtävän ruuan ja kattaukset.

”Ruuan tulee näyttää juuri siltä kuin se olisi 1920-luvun kartanossa näyttänyt. Koristeellinen ulkonäkö ja kattaus olivat tuolloin tärkeitä. Etiketti oli tiukka ja ruoka taidokasta.”

Usein sarjan näyttelijät myös syövät Crawleyn herrasväelle tehtyä ruokaa. Lisa on saanut keitoksistaan kehuja etenkin Hugh Bonnevillelta, sarjan lordi Granthamilta.

Downtonin alakerrassa eli keittiön puolella nähtävät ruuat taas ovat usein pelkkää silmänlumetta. Annokset viipyvät kuvassa vain hetken rouva Patmoren pyytäessä viemään tarjottimen yläkertaan.

”Silloin voin valmistaa vaikkapa styroksikakun, joka näyttää fantastiselta kuvauskerrasta toiseen.”

Ruokalistat suunnitellaan tarkkaan

Saatuaan uuden kauden käsikirjoituksen Lisa poimii siitä ruokailukohtaukset ja suunnittelee menut. Yhteistyö sarjan taiteellisen johtajan kanssa on tiivistä.

”Jatkuvuuteen pitää kiinnittää paljon huomiota, sillä yläkerran ruokasalikohtaukset kuvataan Highcleren linnassa ja alakerran keittiökohtaukset Lontoon-studiossa. Kuvauspäivissä saattaa olla viikkojenkin ero. Siksi kirjoitamme täydellisen menun joka aterialle.”

Kun siis Crawleyn perhe vieraineen nauttii ruudussa alkupaloja, seuraavassa kuvassa valmistuu keittiössä pääruoka yläkertaan vietäväksi. Ylä- ja alakerran toi­mien pitää edetä saumattomasti ja seurata ruokalistaa, vaikka kaikkia ruokalajeja ei koskaan nähtäisikään.

Downton Abbeyn ruokaa suunnitellessaan Lisan tärkein inspiraatio ovat ajan keittokirjat, etikettioppaat ja vanhat menut.

”Parhaat löytöni olen tehnyt aateliskotien upeista arkistoista, joissa on vanhoja ruokalistoja ja aatelisperheiden omia, satavuotisia keittokirjoja.”

Katso tästä, miten syntyy ihana charlotte russe -herkku Downton Abbeyn tyyliin. Lisää Downton Abbeyn inspiroimia reseptejä saat Kodin Kuvalehdestä 20/2014.

3 l (1 1/2 kg) mansikoita
1 l (noin 1/2 kg) raparperia pieninä paloina 
1 kg hillosokeria
1dl vettä---

1. Mittaa kattilaan peratut, puolitetut mansikat, kuoritut raparperipalat ja vesi.

2. Kiehauta seos ja lisää hillosokeri varovasti sekoittaen.

3. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

4. Kuori pinnalta vaahto ja tölkitä heti. Säilö jäähtyneet purkit viileässä, kuivassa ja pimeässä.

Kiisseli on kevyt ja makea herkku.

Kiisselin pohjaksi voi käyttää mitä tahansa hedelmiä tai marjoja, mitä löydät tuoretiskiltä tai pakastimestasi. Hyödynnä myös mehujen ja tuoremehujen jämät.

 

Tallimestarin kiisseli
5 dl karviaisia, raparperi- tai omenapaloja
8 dl vettä
5 rkl sokeria
Suurus
3 rkl perunajauhoja
2 dl vettä
Lisäksi
4 viipaletta kuivahtanutta hapanleipää
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kaakaojauhetta
1 dl kermaa

Pilko raparperit tai omenat pieniksi kuutioiksi. Marjat voi halkaista.

Kaada marjat tai hedelmät kattilaan, lisää vettä ja sokeria. Keitä pari minuuttia.

Tee suurus: sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana marjakattilaan, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa.

Raasta kuiva hapanleipä hienoksi raastinraudalla tai monitoimikoneessa. Paahda leipäraaste voissa pannulla kauniin ruskeaksi. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lusikoi kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele pinnalle leipämuruja.