
Kreikkalainen uunilohi on mitä näppärin yhden pellin ateria, joka valmistuu puolessa tunnissa. Siitäkin ajasta vain hetki menee pilkkomiseen ja sekoitteluun.
Uunilohi kannattaa kypsentää lempeästi, jotta se ei kuivu. Valmis lohi saa olla sisältä hieman raaka. Filee kypsyy 200 asteessa 15–20 minuutissa tai 175 asteessa 20–30 minuutissa.
Voit pilkkoa kreikkalaisen uunilohen kanssa samalle pellille myös ohuita perunasiivuja ja nakata mukaan muutaman oliivin. Kesäkurpitsat saavat jäädä napakoiksi ja kala meheväksi.
Kreikkalainen uunilohi
4 annosta | 30 min
700 g lohifilettä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
½ rkl valkosipulimurskaa
1 kesäkurpitsa
4 tomaattia
½ dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua rosmariinia tai
pari oksaa tuoretta
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria rouheena
100 g fetaa
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pyyhi lohifileen pinta. Sirota päälle sitruunan mehu, suola ja valkosipulimurskaa. Nosta filee uunipellille tai -vuokaan leivinpaperin päälle.
Viipaloi kesäkurpitsa reiluiksi kiekoiksi. Halkaise tomaatit. Lisää kasvikset lohen viereen uunipellille tai -vuokaan. Sekoita öljy, puolet rosmariinista ja suola. Lorauta mausteöljy kasvisten päälle. Rouhi pinnalle pippuria.
Murenna feta. Lisää feta ja loput rosmariinit lohen päälle.
Kypsennä lohta ja kasviksia uunissa noin 20 minuuttia.
Kodin Kuvalehdestä 4/2023 löydät ohjeet myös pikaiseen lohikeittoon ja herkulliseen aasialaiseen pannuloheen. Kaikki kolme ohjetta onnistuvat jopa samasta isosta lohifileestä. Voit lukea jutun myös Digilehdet.fi-palvelusta. Jos et vielä ole digitilaaja, tee tilaus täältä.