Kuivaaminen on vähemmän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon ja kasvimaan antimia.

Kuivatut sienet säilyvät pitkään ja ovat yksi sisustuselementti kauniissa purkeissa keittiössä. Kuivaaminen on siinä mielessä parempi ratkaisu kuin pakastaminen, että se vie vähemmän säilytystilaa. Eikä energiaakaan kulu.

  • Kuivattavaksi sopivat monet luonnon antimet; porkkana, punajuuri, lanttu, sipuli, purjo, yrtit, mansikat, mustikat ja puolukat, muun muassa. Juureksista ja mausteyrteistä voi tehdä valmiita keittojuuresannospusseja.

  • Juurekset ja hedelmät kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi tai leikata ohuiksi siivuiksi.

  • Kuivata voi sanomalehden tai harson päällä saunan lauteilla, pyykinkuivaustelineen päällä, uunissa luukku raollaan tai kuivurissa.

  • Kiertoilmauunissa voi kuivata kolme ritilällistä kerrallaan. Sienet ja yrtit kuivuvat 30–35 asteessa, marjat ja vihannekset vaativat 50–55 asteen kuivumislämpötilan.

  • Levitä kuivattavat tuotteet ohueksi kerrokseksi, etteivät alimpana olevat tuotteet ala homehtua.

  • Yleisin kuivausaika on 1–3 vuorokautta. Kostea sää hidastaa tai saattaa jopa estää kuivumisen. Oikein kuivattu tuote on kova.

Kun käytät kuivattuja kasviksia, liota niitä kylmässä vedessä puolisen tuntia ja valuta hyvin. Sen jälkeen niitä voi käyttää kuten tuoreita. Näppärää ja hauskaakin.

Soosit voi valmistaa kotona etukäteen. Jos kylmälaukkuun mahtuu, tee ne suoraan tarjoiluastioihin. Jos tilaa on niukasti, soosit kulkevat myös pursotinpusseissa. Linkit kuvan ruokiin löytyvät jutun lopusta.
Soosit voi valmistaa kotona etukäteen. Jos kylmälaukkuun mahtuu, tee ne suoraan tarjoiluastioihin. Jos tilaa on niukasti, soosit kulkevat myös pursotinpusseissa. Linkit kuvan ruokiin löytyvät jutun lopusta.

Esivalmistele ruuat kotona ja voit käydä mökillä lähes suoraan ruokapöytään.

Eikö ruuanlaitto mökillä nappaa? Tai meneekö saapuminen myöhäiseksi? KK:n ruokabloggaaja Meri-Tuuli Väntsi antaa kolme vinkkiä, jotka pelastavat mökkiruokailun ainakin osittain.

1. Marinoi valmiiksi ja kuljeta muovipussissa

”Marinoin kotona kaiken valmiiksi, jotta mökillä ei tarvitse säilyttää kaikkia mausteita. Mukaan otan vain ne mausteet, jotka tarvitsen ruuan viimeistelyyn.

Liha kannattaa pakata muovipussiin, jonka saa suljettua tiiviisti. Mökille on turha roudata mukanaan lihojen pakkausroskaa. Muovipussin saa myös puristeltua tosi pieneksi, joten se ei vie kylmälaukussa turhaa tilaa.

”Tulee ihana fiilis, kun valkosipulin tuoksu alkaa tuntua autossa – kohta pääsee grillaamaan!”

Kotona valmiiksi marinoitu liha säästää myös käsien pesulta. Kätevää varsinkin silloin, jos mökillä ei ole lämmintä vettä.”

Katso marinadivinkit tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
5 marinadia lihalle
Resepti
5 marinadia lihalle

2. Pakkaa kastikkeet pursotinpusseihin – ei enää tiskiä mökillä!

”Pestot ja majoneesit teen myös valmiiksi ja pakkaan ne pursotinpusseihin. Valmistusastioiden peseminen on ainakin meidän mökillä haastavaa.

En myöskään aio viedä mökille sauvasekoitinta, blenderiä tai mitään muita erikoisvälineitä.”

Katso parhaat majoneesit ja salsat tästä:


3. Älä suotta tee salaattia, sillä se ei kestä säilytystä

”Hyvin harvoin vien mökille lehtisalaattia, koska valmiiksi tehty salaatti on jo seuraava päivänä kamalaa. Fetasalaattikin on hyvää vain silloin, kun se on juuri tehty.

Teen etukäteen kaupungissa valtavan rasian tölkkipapusalaattia. Se ei mene miksikään ja paranee jääkaapissa. Papusalaattia voi syödä monta päivää eikä joka aterialle tarvitse tehdä ruokaa.

”Pakastimessani on aina kylmäkalleja valmiina.”

Kasviksia ei voi marinoida, koska ne eivät ime itseensä yhtään mitään raakana. Jos kasviksille haluaa tehdä jotain, ne voi paahtaa ja säilyttää jääkaapissa.”

Lue myös, mikä on Meri-Tuulin paras mökkituliainen, ja mikä salaatti toimii mökillä aina:

Mausta kermaviili tuoreilla yrteillä, sitruunamehulla ja ripauksella suolaa. Simppelein kastike on valmis!
Mausta kermaviili tuoreilla yrteillä, sitruunamehulla ja ripauksella suolaa. Simppelein kastike on valmis!

Grillattavaa löytyy, mutta entäs ne lisukkeet? Nappaa näistä vaihtoehdoista mieleisesi kaalisalaatti, salsa, majoneesi ja maustevoi täydelliselle aterialle.

Kaali sopii grilliruuan kylkeen aina! Valitse kolmesta erilaisesta suosikkisi.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Marinoitu kaalisalaatti
Resepti
Marinoitu kaalisalaatti
Artikkeli jatkuu alapuolella
Raparperi-coleslaw
Resepti
Raparperi-coleslaw
Artikkeli jatkuu alapuolella
Italialainen coleslaw
Resepti
Italialainen coleslaw

Raikkaat salsat korostavat ruokien makua. Kokeile mansikkaa tai klassista tomaattia.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkasalsa
Resepti
Mansikkasalsa
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kylmä chili-tomaattikastike
Resepti
Kylmä chili-tomaattikastike
Artikkeli jatkuu alapuolella
Kirsikkatomaatti-yrttisalsa
Resepti
Kirsikkatomaatti-yrttisalsa

Tee itse perusmajoneesi joko perinteisesti tai vegaanisena ja lisää haluamasi mausteet.


Mausta voi ja rullaa pötköksi. Säilytä pakastimessa ja leikkaa pala tarpeen mukaan. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Sitruuna-rakuunavoi
Resepti
Sitruuna-rakuunavoi
Artikkeli jatkuu alapuolella
Savupaprika-jalapenovoi
Resepti
Savupaprika-jalapenovoi