Kuivaaminen on vähemmän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon ja kasvimaan antimia.

Kuivatut sienet säilyvät pitkään ja ovat yksi sisustuselementti kauniissa purkeissa keittiössä. Kuivaaminen on siinä mielessä parempi ratkaisu kuin pakastaminen, että se vie vähemmän säilytystilaa. Eikä energiaakaan kulu.

  • Kuivattavaksi sopivat monet luonnon antimet; porkkana, punajuuri, lanttu, sipuli, purjo, yrtit, mansikat, mustikat ja puolukat, muun muassa. Juureksista ja mausteyrteistä voi tehdä valmiita keittojuuresannospusseja.

  • Juurekset ja hedelmät kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi paloiksi tai leikata ohuiksi siivuiksi.

  • Kuivata voi sanomalehden tai harson päällä saunan lauteilla, pyykinkuivaustelineen päällä, uunissa luukku raollaan tai kuivurissa.

  • Kiertoilmauunissa voi kuivata kolme ritilällistä kerrallaan. Sienet ja yrtit kuivuvat 30–35 asteessa, marjat ja vihannekset vaativat 50–55 asteen kuivumislämpötilan.

  • Levitä kuivattavat tuotteet ohueksi kerrokseksi, etteivät alimpana olevat tuotteet ala homehtua.

  • Yleisin kuivausaika on 1–3 vuorokautta. Kostea sää hidastaa tai saattaa jopa estää kuivumisen. Oikein kuivattu tuote on kova.

Kun käytät kuivattuja kasviksia, liota niitä kylmässä vedessä puolisen tuntia ja valuta hyvin. Sen jälkeen niitä voi käyttää kuten tuoreita. Näppärää ja hauskaakin.