Kodin Kuvalehden toimituksen väki on keksinyt vaikka millaisia käyttötapoja kirjoille. Tässä heistä viisi kertoo omasta suhteestaan kirjoihin.

1 Pidä vain parhaat esillä.

”Olohuoneen kirjahyllyissä säilytämme kauniita, fiksuja kirjoja. En ole lukenut kaikkia Mika Waltarin kirjoja, mutta saan kummasti iloa siitä, että teokset pölyttyvät hyllyssämme vuodesta toiseen. Makuuhuoneen hyllyssä ovat piilossa rumat, typerät kirjat, kuten amerikkalaiset onnellisuusoppaat, joita en tunnusta koskaan ostaneeni.”

2 Löydä tilaa katonrajasta.

”Pienen piukassa asunnossa teetimme yksinkertaiset kirjahyllyt ison eteisen katonrajaan. Sinne meni metritolkulla kirjoja, ja mikä parasta: hyllyt eivät vieneet lattiatilaa. Sen innoittamina teetimme mökille samanlaisen.”

3 Helpota sairaan lapsen oloa.

”Esikoisemme sairasti refluksitautia, joten kohotimme hänen sängynpäätyään kirjapinoilla. Vatsahapot eivät päässeet niin helposti ylös. Pienokainen nukkui selvästi paremmin.”

4 Laita määrälle rajat.

”Olen päättänyt, että kotiini ei tule enempää kirjoja kuin kirjahyllyyni mahtuu. Kun hyllyt alkavat pursuta, lahjoitan kirjoja kirpputorille.”

5 Päästä höyryä kirjoilla.

”Kun oli kolmen taaperoikäisen kotiäiti ja kuppi tuli täyteen, menin makuuhuoneeseen, jossa kirjahylly silloin oli. Suljin oven ja aloin pamautella raskaimpia kirjoja lattiaan. Kova ääni ja raivo, jonka toimintaan latasin, helpottivat kummasti. Vakuuttelin oven takana ihmetteleville kullanmuruille, että äiti tulee ihan kohta, kunhan ensin vähän tuulettaa kirjoja.”