"Nam! Mitäs herkkuja puutarha ensi talvena tarjoakaan?" miettii rusakko.
"Nam! Mitäs herkkuja puutarha ensi talvena tarjoakaan?" miettii rusakko.

Mitä kaikkea syksyllä voi tehdä, ettei talvella saisi puutarhaan nelijalkaisia ruokavieraita? Asiantuntija kertoo.

Mitkä puutarhan puista ja pensaista ovat erityisesti eläinten mieleen, puutarha-asiantuntija Heidi Ovaska Pirkanmaan Martoista?

”Kaikki hedelmätarhan kasvit kelpaavat: omenapuut, luumupuut, kirsikkapuut. Pensasmustikka on jänisten suurta herkkua, ja krookukset ja muut kukkasipulit maistuvat myyrille.

Nuoret kasvit ovat aina herkempiä päätymän eläinten suihin, koska niiden kuori on vielä pehmeää. Siksi on ehdottoman tärkeää suojata nuoret hedelmäpuut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paksu, kaarnainen runko on paremmassa turvassa, mutta kyllä ne sitäkin syövät, jos talvella on oikein puutetta ruuasta. Itse laitan suojat vielä 9-vuotiaillekin omenapuille, koska meillä pomppii paljon jäniksiä. Suojien laittaminen on pienempi vaiva kuin se, että alkaisin keväällä istutella uusia puita.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Oksia en suojaa ollenkaan. Niitä eläimet sitten syövät, jos syövät. Leikkaan vioittuneet versot pois keväällä.”

Millaisia suojia on olemassa?

”Kätevimpiä ovat metalliset verkot, joita myydään esimerkiksi jänisverkko-nimellä. Kiinnitän verkon aidaksi puun ympärille kolmella tai neljällä tapilla, niin runko tulee suojattua. Siellä ovat puun tärkeimmät solukot.

Oksia en suojaa ollenkaan. Niitä eläimet sitten syövät, jos syövät. Leikkaan vioittuneet versot pois keväällä.

Verkon voi jättää paikoilleen myös kesäksi, jos puutarhassa käy esimerkiksi kaneja. Moni kotipuutarhuri ympäröi verkolla koko hedelmätarhan.

”On myös olemassa verkkoa, joka kiedotaan kiinni puun runkoon. Sitä ei voi pitää paikallaan ympäri vuoden.”

Alle viisivuotiaan puun ympärille voi myös kietoa rungonsuojaukseen tarkoitettua muovisuikaletta. Käytän sitä verkon lisäksi. Kun puu paksuuntuu, suikale ei peitä runkoa enää kauhean hyvin.

On myös olemassa verkkoa, joka kiedotaan kiinni puun runkoon. Sellaista suojaa ei voi pitää paikallaan ympäri vuoden, koska puun paksuuntuessa se saattaa kasvaa rungon sisään.”

”Kun sataa lunta, kannattaa tampata hedelmäpuiden ympäristö jaloilla tiiviiksi.”

Voiko nyt syksyllä tehdä jotain ennaltaehkäisevää, joka pitäisi myyrät pois kasvien kimpusta?

”Sipulikukkien istutuskuoppaan voi tietysti laittaa jonkinlaisen myyräverkon. Se saattaa jonkin verran säästää kasvia.

Kun sataa lunta, kannattaa tampata hedelmäpuiden ympäristö jaloilla tiiviiksi. Kun jäljet jäätyvät, ainakaan lumen sisällä kulkeva vesimyyrä ei pääse puun kimppuun. Se on hyvä keino, jota käyttävät myös ammattimaiset hedelmätarhurit.

”Perinteisistä myyräntorjuntakeinoista paras on kissa.”

Kaikenlaista voi kokeilla: voi ripustaa pöllönpönttöjä, laittaa myyränkoloihin valkosipuli- tai chilimurskaa tai sivellä hedelmäpuiden runkoihin koivutislettä.

Olen itsekin kokeillut monenlaisia kotikonsteja. Joissakin paikoissa ne ovat toimineet, toisissa myyrät ovat vain vaihtaneet vähän paikkaa. Vaikutus riippuu paljon siitä, paljonko myyriä on ja mitä muuta ravintoa niille on ympäristössä tarjolla.

Perinteisistä myyräntorjuntakeinoista paras on kissa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla