Harva turkulaismies pakenee Reino Saarelman tavoin paahdetta oman banaanipuun alle.
Harva turkulaismies pakenee Reino Saarelman tavoin paahdetta oman banaanipuun alle.

Kun Reino Saarelma matkustaa maailmalla ja näkee kiinnostavan kasvin, käsi käy. Mukaan lähtee pistokas tai ainakin siemeniä.

Turkulaisen siirtolapuutarhapalstan epätyypillinen eksotiikka alkaa jo portilla. Pylväiden päissä kasvaa mehitähtiä, ja tulijaa tervehtii kaksi isolehtistä palmua. Punamullalla maalatun mökin seinustalla kiipeilee viiniköynnöksiä rypäleineen. Kaikkialla näkyy ruukkuja, joissa kasvavat kassia ja kellopasuuna, kiiltojukka ja kaktukset. 

–  Useimmat kasveista ovat matkamuistoja ulkomailta. Esimerkiksi pallokerria on amsterdamilaisesta hotellista, sennat Nizzan kukkatorilta ja kääpiöpalmun siemenet Nizzan rautatieasemalta, hawaijinkurkku Thaimaasta ja agaave Kanarialta, kertoo eläkkeellä oleva iltalukion vahtimestari Reino Saarelma, 68.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

60 litran saaveissa kasvavat banaanit talvehtivat Saarelman kerrostalon ullakolla. 

Idean eksoottiseen puutarhaansa hän sai parikymmentä vuotta sitten saksalaisesta puutarhalehdestä. Nizzan-reissulla mukaan lähti torilta kuitupalmun taimi. Tullimies sanoi Suomessa: ”Tuota et sitten istuta maahan.” Samainen palmu viettää nyt kesät maahan upotetussa saavissa siirtolapuutarhan portinpielessä. Saarelma löysi sille parin Istanbulista.

Saarelma ei ole kasviharrastuksessaan mikään untuvikko. Hänen vanhemmillaan oli kauppapuutarha, ja Saarelmakin valmistui puutarhuriksi. Ammatti vaihtui, kun hän tuli allergiseksi pääsiäisliljoille ja tomaateille.

Koko talvi menee puutarhasta haaveillessa.

Vahtimestarin sisätyön vastapainoksi hän alkoi kasvattaa ruukkupuutarhaa kerrostalonsa pihalla ja porraskäytävässä. 14 vuotta sitten Saarelma hankki lisää tilaa siirtolapuutarhapalstalta. 360 neliön tontti oli hänestä tylsä suorakaide, joten hän teki siitä ympyrän istutuksilla, jotka kasvavat niin tiheään, ettei rikkaruohoja tarvitse kitkeä.

 

Viiniköynnökset menestyvät aurinkoisella paikalla.

Istutusten katveessa on useita suojaisia tuoli- tai penkkiryhmiä. Siro suihkulähde solisee lummelammessa, jota reunustavat komealehtiset alocasiat, valkokukkaiset huonekallat, vaaleankeltainen isohelokki, ukonkellot ja ritarinkannukset. Kuin olisi paratiisissa.

– Puutarha on ravintoa sielulleni. Koko talvi menee siitä haaveillessa.

Työtä se kyllä teettää. Ruukkuja on yli 150. Syksyllä Saarelma leikkaa eksoottiset kasvinsa mataliksi ja kuljettaa ne pikkuautolla keskustaan. Kerrostalonsa ullakon lasikaton alle hän on sisustanut talvipuutarhan, jossa aarteet selviytyvät talvesta.

Siirtolapuutarhan portin takana kasvaa palmuja ja banaanipuita, bambuja ja viikunoita. 

– Huhtikuussa siirrän ruukut asuntooni, laitan muovipussit päälle ja suihkuttelen, jotta silmut heräävät. Vappuna rakennan puutarhaan pienen kasvihuoneen, jossa on lämpöpuhallin. Sitten alan roudata ruukkuja takaisin ja totutella niitä taas Suomen kesään.

Kun Reino Saarelma matkustaa maailmalla ja näkee kiinnostavan kasvin, käsi käy. Mukaan lähtee pistokas tai ainakin siemeniä.

Lyhyesti

Paras vinkkini on...
istuta mahdollisimman korkeita kasveja puutarhan ulkoreunoille, jotta saat ”seinät”. Istuta asteittain matalampia kasveja keskustaa kohti.

Olen ylpeä...
eksoottisista kasveistani, jotka tuovat ihastelijoita puutarhaani.

Mokasin...
kun hankin siirtolapuutarhamökin alueen hallanaralta laidalta. Olisi pitänyt hankkia toisesta päästä.

Virosta tuodut kanarialinnut Adam, Eve, Juta ja Tipi sirkuttavat isossa häkissä.

Seuraavaksi aion... 
harventaa kasveja kunnolla, jotta saan tilalle uusia.

En luovu...
puutarhastani toivottavasti pitkään aikaan.

Nyt tekisin toisin... 
en mitään. Kaiken tekisin niin kuin ennenkin.

Inspiraation lähteitä...
olivat aikoinaan puutarhaharjoittelut Itävallassa, Ruotsissa, Saksassa ja Tanskassa.

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehti Puutarhassa numerossa 2/2013. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla