Pienellä vaivalla autat pihasi kasvien selviytymistä uuteen kasvukauteen.
Pienellä vaivalla autat pihasi kasvien selviytymistä uuteen kasvukauteen.

Talven tulo on pian ovella. Joillakin paikkakunnilla maassa on jo lunta, ja sulillakin seuduilla maa on kylminä aamuina kuurassa. Vielä ehdit suojata puutarhakasvit talveksi!

Puutarha kaipaa eniten hoitoa kasvukaudella, mutta syksylläkään sitä ei kannata hylätä aivan oman onnensa nojaan. Kun näet vielä kylmien koittaessa hiukan vaivaa, saatat pelastaa monta kasvia, pensasta ja puuta talven koitoksilta.

Talven aikana puutarhassa voivat tehdä tuhojaan kylmyys, lumi ja eläimet. Tavallisimmat perennat eivät tarvitse talvisuojausta, mutta eniten suojaa tarvitsevat nuoret puut ja pensaat, arat lajit ja esimerkiksi kivikkokasvit.

Paras talvisuoja perennoille on lumi, jonka kertymistä voi auttaa havuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liian aikaisin ei kannata olla liikkeellä.

Vaikka varhainen lintu yleensä nappaa madon, talvisuojat kannattaa laittaa paikalleen vasta, kun maan pinta alkaa jäätyä. Märkä tai liian aikaisin levitetty kate puolestaan altistaa home- ja talvituhosienille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukikepit ja -verkot pitää kuitenkin asettaa paikoilleen, kun maa on vielä sula.

Pensaita voi suojata katolta tulevalta lumelta esimerkiksi kotamaisella kehikolla.

Suojele ruusuja, havuja ja talvenarkoja

Kokosimme puutarhassa eniten talvisuojaa kaipaavat kasvit. Katso tästä, millainen suojaus kullekin on sopiva.

  • Ryhmäruusut: Laita kasvin tyvelle suojaava multa- tai hiekkakerros. Peitä ruusut ilmavasti havuilla.
  • Köynnösruusut: Suojaa pakkaspeitteellä tai havuilla. Poista suojat vasta, kun kevätahava ei enää uhkaa. Pohjantähti-köynnösruusun talvenkestävyys on muita köynnösruusulajikkeita selvästi parempi, joten sitä ei välttämättä tarvitse suojata.
  • Jäniksille mieleiset: Jänisten lempiherkkuja ovat esimerkiksi japaninvaahtera, japaninruusukvitteni, punavihma ja pensasmustikka. Suojaa ne verkolla.
  • Nuorten puiden rungot: Suojaa rungot verkoilla ja runkosuojalla.
  • Havut: Varjosta etenkin nuoret yksilöt keväällä auringon kuivattavien säteiden varalta.
  • Alppiruusut: Syksyllä kehittyneet kukannuput ovat arkoja kevät­ahavalle, joten peitteellä tai havuilla suojaaminen on tarpeen. Levitä alppiruusujen juurelle myös lehtiä, havuja tai kompostia. Kate estää maata routaantumasta ja suojaa alppiruusun pinnassa kasvavia juuria.
  • Talvenarat: Jalohortensiat, pasuunakukat ja muut talvenarat kasvit on syytä siirtää viileään kellariin tai varastoon talvehtimaan.

Lähteenä: Puutarha.net

Sisältö jatkuu mainoksen alla