Juhannusruusu on helppohoitoinen kasvi, joka kestää kuivassakin paikassa.
Juhannusruusu on helppohoitoinen kasvi, joka kestää kuivassakin paikassa.

Iso omenapuu pieneen pihaan ja lempikasveja ympäriinsä? Ei, ei näin! Puutarhuri kertoo kotipihojen yleisimmät virheet, jotta osaisit välttää niitä.

Suunnilleen tällainen unelma usein on: Kun saan oman pienen pihan, istutan sinne omenapuun ja lempikukkiani, ja sitten reunustan kukkapenkit kauniilla kivillä.

"Ihana ajatus, mutta ei kovin järkevä", sanoo puutarhuri Maria Kylmäluoma.

Hän tietää, mitkä ovat kotipuutarhureiden yleisimpiä mokia pihan ja kasvien suhteen. Virheet kotipuutarhan hoidossa liittyvät suunnitteluun, säästämiseen ja sijoitteluun sekä tietysti kasteluun ja kunnostamiseen. Mutta kun tsemppaat vähän, hyvä tulee!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä näitä virheitä:

1. Istutat väärät kasvit väärään paikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruusut eivät kuki varjossa eivätkä alppiruusut voi hyvin eteläseinustalla. Marjapensaita ei kannata istuttaa puiden katveeseen. Esimerkiksi koivut vievät maasta niin paljon vettä, että muiden kasvien on hankala tulla niiden vieressä toimeen.

2. Aloitat pihan suunnittelun kasveista.

Tiedetään: on ihana hullaantua lempikasvien hankkimisesta. Silti ensin pitäisi miettiä pihan käyttöä, kuten sitä, missä grillataan, missä lapset leikkivät, missä kuivatetaan pyykkiä ja mihin kasataan lumet. Pihan suunnittelussa kasvit tulevat viimeisenä.

"Nurmikko nurmikkona ja kasvit istutusalueisiin, niin hoitaminen helpottuu."

3. Istutat yksittäisiä kasveja nurmikolle.

Kasvit pitäisi ryhmitellä istutusalueisiin. Muuten niitä on hankala hoitaa, ja nurmikon keskellä olevia puita kolhii helposti ruohonleikkurilla.

4. Hankit paljon hienoja ja arkoja kasveja.

Sellaisia ovat jalohortensiat, jaloruusut ja ihanasti kukkivat magnoliat. Jos tulee kova talvi ja talvituhoja, sinulla on paljon hävittävää. Muista myös, että kasvit, jotka menestyvät Helsingissä, eivät ehkä pärjää pihassa Oulussa. Esimerkiksi omenapuista suuri osa ei menesty enää kasvuvyöhyke III:n jälkeen, noin Vaasan korkeutta ylempänä.

"Kivillä reunustettu kukkapenkki on kyllä kaunis, aluksi."

4. Käytät liian vähän multaa.

Kasvit eivät kasva hyvin, jos hyvälaatuista kasvualustaa ei ole tarpeeksi. Murskeen päälle ei riitä kymmenen sentin multakerros. Karkeasti sanoen multaa pitäisi olla noin 50 senttiä, mutta määrä riippuu siitä, mitä maa nurmikon alla on. Kivet kukkapenkkien reunoilla nurmikon rajalla ovat kyllä kauniita.

5. "Poraat" kasveja saveen.

Jos maa on savista, kasvit pitää istuttaa kohopenkkiin saven päälle. Savi on niin tiivistä, että jos siihen kaivaa pienen kuopan, kasvien juuret jäävät kuin pesuvatiin ja kasvi tukehtuu.

6. Rajaat kukkapenkin nurmikosta kauniilla kivillä.

Kivillä reunustettu penkki on kyllä kaunis, aluksi. Mutta myöhemmin hankala hoitaa niin, ettei nurmikko kasvaisi kukkapenkkiin.

"Suurin virhe on kastella maahan istutettuja kasveja koko ajan, mutta vähän."

7. Istutat pieneen pihaan liian isoja puita.

Isot puut ovat ehkä ihania, mutta ne varjostavat niin, että minkään muun on vaikea menestyä niiden ympärillä.

8. Kastelet liikaa tai liian vähän.

Maahan istutettuja kasveja kastellaan ensimmäisenä kesänä noin kerran, pari viikossa. Vettä kannattaa antaa kerralla tarpeeksi, puulle vähintään 20 litraa. Sitten pintamullan annetaan kuivahtaa. Suurin virhe on kastella koko ajan, mutta vähän. Silloin juuret nousevat pintaan päin eivätkä ala etsiä vettä syvältä. Katteilla voi vähentää kasvien vedentarvetta, koska kate estää haihtumista. Esimerkiksi kuorikatetta tai koristesoraa pensaille ja puille, niin vähän vähempikin kastelu riittää. Ruukuissakin voi käyttää katetta.

"Happamasta maasta kasvi ei saa ruokaa, ja siksi kalkitus on Suomessa aika tärkeä juttu."

9. Et kalkitse etkä lannoita maata.

Kasveilla ei ole maassa ruokaa, jos maata ei lannoiteta. Happamasta maasta kasvi ei saa imettyä lannoitteita, mutta kalkki vähentää maan happamuutta. Siksi kalkitus on Suomessa aika tärkeää. Uusille istutusalueille kannattaa nakata kanankakkaa, jotta kasvit saavat hyvän startin. Jatkossa ylläpitolannoitus keväisin olisi hyvä juttu.

10. Et perusta perustuksista.

Jos laatoituksiin ja muureihin ei tehdä kunnollisia perustuksia, ne routivat ja menevät ajan kanssa vinksalleen.

Neuvot antoi puutarhuri Maria Kylmäluoma Jokilaakson matkailupuutarhasta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla