Teksti: Sanna Höglund
Kuva: Kristiina Kontoniemi
Teksti: Sanna Höglund Kuva: Kristiina Kontoniemi

Näyttelijä Olga Temonen, 36,
tarttuu leikiten lekaan, sahaan, sirkkeliin ja porakoneeseen.

Ensimmäinen käsityöni… oli ponille nikkaroitu harjalaatikko, jonka tein ehkä 7-vuotiaana. Sain äidiltäni pienen salkun, jossa oli minikokoinen saha, vasara ja höylä. Äiti ohjasi minua puutöiden pariin ja isän kanssa tein kaikenlaista, aidoista alkaen. Asuimme maalla ja meillä oli eläimiä, avain kuten itselläni nyt. Omat tyttönikin osoittavat kiinnostusta nikkarointiin.
Yläkoulussa... valitsin puutyöt. Muistan, miten minua hävetti norkoilla luokan edessä poikien kanssa, vaikken
ollut ujo. Kaksi vuotta sitten aloitin papparaisten seassa puutyökurssin. Yllätyksekseni minut valtasi tuo sama nolostuksen tunne. Nyt kurssilla on jo muitakin naisia.
Inspiraatio iskee… ulkona. Vanhan maalaistalomme tontilla on kaikenlaista roinaa, joka innostaa. Monet työni lähtevät käytännön tarpeesta. Saatan nähdä kivannäköisen kukkalaatikon, mutten raaski pulittaa siitä suuria summia. Teen mieluummin itse. Erityisesti rakastan porttien tekoa.
Kaveripiirissäni… on sairaan hyviä neulojia. Paras ystäväni Tessa Leppälä tekee ihania pipoja liukuhihnalta.
Ranskassa asuvalta siskoltani saan neuletakkeja lapsille. Naapurikylän Anneli antoi juuri tytöille ihanat essut. Toisen emännän kanssa vaihdan kanojemme munia villasukkiin. Näiden virtuoosien keskellä minun on parempi pitäytyä puutöissä.
Haluaisin oppia… hitsaamaan. Pistehitsausta tarvitsisi vaikka mihin. Ehkä eläkkeellä opettelen neulomaan.
Olen tehnyt lahjaksi… puisia lahjalaatikoita. Viimeksi annoimme ystävillemme häälahjaksi antiikkitikarin nikkaroimassani boksissa.
Olen erityisen ylpeä… keskeneräisistä kaiteista, joita olen sorvannut puutyökurssilla kuistillemme. Oikeastaan olen ylpeä koko talostamme, jonka olemme remontoineet ja jota onnistumme pitämään yllä. Viikonloput ovat oikeita työleirejä.
Jos olisin käsityö… olisin puusta tehty esine.
Teen käsitöitä… koska on hauska tehdä jotain konkreettista ja kaunista. Tyylini on sekoitus kasvihuone-kartanoromantiikkaa ja karheaa rustiikkia.