Suomen Käsityön Ystävien uusi luotsaaja Sirpa Linnanmäki, 47, rakastaa värejä ja korjaa vanhoja tekstiilejä.

Mummoni opetti minulle... fransujen solmimista, kun olin alakoululainen. Niitä varten tarvittiin konkari eli leveä lankku, johon upotettiin pystyyn pitkät tappit. Tappien väliin vedettyyn pellavalankaan pitsimäiset fransut sitten solmittiin. Mummoni käytti niitä liinojen ja pyyhkeiden päihin, kappaverhoihin ja vuodevaatteiden reunoihin. Hän teki niitä myös myyntiin.
Ikimuistoisin käsityöni... on eteläpohjalainen ruusu-ryijy, jota korjasin. Siinä oli mielettömän hieno kuvio. Ryijy oli 30-luvulta, mutta sitä oli jo korjattu 40-luvun pula-aikana vahvistaen reunoja vanhan talvipalttoon materiaalilla. Käsin kursituissa reunoissa näkyi takin napitusta. Ryijyn eletty elämä tuli vahvasti esille ja kosketti minua.
Opin tekemään käsitöitä... jo pienenä tyttönä. Ompelin nukeille ja nalleille vaatteita ja neuloin villatakkeja. Minulla oli pieni lasten ompelukone, jolla niitä huristelin.
Kun teen käsitöitä... seurustelen toisten kanssa. Siihen pysähtyy ja se rentouttaa. Mattoja ja ryijyjä korjatessa tulee hyvä mieli, kun saan pelastettua tekstiilin uuteen elämään.
Inspiraatio iskee... kun käyn messuilla maailmalla ja näen uudenlaisia ideoita, muotoja ja väriyhdistelmiä.
Olen erityisen ylpeä... kun olen saanut tehdä niin monipuolisesti kaikkea. Olen toiminut kaupan alalla ja design-yrityksissä tehden markkinointia, kehittänyt konsepteja ja suunnitellut tuotteita. Olen edelleen sisustus- ja lifestyle-kauppani Pore Helsingin taustahahmo, mutta nyt teen antaumuksella Suomen Käsityön Ystävien kehittämistyötä sen toimitusjohtajana.
Tekijä, jota arvostan... on Akseli Gallen-Kallela. Hänen tekemänsä maalaukset, ryijyt ja huonekalut tekevät minuun aina vaikutuksen.
Jos olisin käsityö... olisin rekipeitto, koska se on lämmin ja menee lujaa.
Minulla on vielä tallella... laatikollinen revinnäisliinoja, jotka hankin työskennellessäni -91 Portugalissa.
Tärkeintä käsitöissä on... inspiraation toteuttaminen ja luovuus. Saa tehdä oman näköistä jälkeä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla