Piia Maria Pekkanen tekee puikoilla päälle puettavaa taidetta. Ideoita uusiin bambuneuleisiin hän ammensi kesän värikkäistä ja geometrisistä trendeistä.

Haagissa asuva suunnittelija Piia Maria Pekkanen innostui räiskyvistä väreistä ja geometrisistä muodoista.

Kirkkaat värit

– Olin tehnyt inspiraatiokollaasia kevään ja kesän 2014 trendeistä juuri, ennen kuin lähdin perheeni kanssa eläintarhaan. Purskahdin siellä nauruun, kun näin punaoranssina hehkuvan ibislinnun. Muotitietoisen linnun väritys on kuin suoraan catwalkilta. Väri ei kainostele, vaan tulee rohkeasti esiin.

Ibislinnulta värinsä lainanneen, oranssin ympyräjakun Piia Maria pukisi kesämekon kaveriksi kaupungille tai toimistoon ilopilleriksi.

Neliö, ympyrä ja suorakaide

– Myös selkeät geometriset muodot ovat ajankohtaisia. Ne toteutetaan nyt pehmeästi eläväpintaisista materiaaleista. Tekstuuri saa näkyä. Tästä syntyi ajatus tehdä neulesarja, jossa on ympyrä, suorakaide ja neliö.

Suorakaiteen muotoinen tunika on neulottu kaksinkertaisesta bambu-puuvillalangasta. Rokkityttö käyttää sen kanssa nahkahousuja ja pujottaa käteen suuria rannerenkaita, sanoo Piia Maria.

Pehmeys

– Yhdistin mallistossani kirkkaita värejä hillittyihin luonnonsävyihin, jotka tekevät kokonaisuudesta hienostuneen. Viskoosin ja puuvillan sekoitelangasta tulee neulottuna kauniisti laskeutuvaa pintaa, joka pehmentää perusmuodot.

Retrohenkinen neliötunika sopii festarivaatteeksi. Alle leggingsit tai farkkusortsit, päähän huivi ja kitara kainaloon. Kaupungissa pitkää tunikaa voi käyttää mekkona korkokenkien kanssa. Piia Maria menisi mekossa taidenäyttelyyn tai kesäiltana terassille.

Neuleohjeet löydät lehdestä Suuri Käsityö 5-6/2014.

Kalanruotoneule näyttää monimutkaiselta, mutta onkin superhelppoa neuloa.

Kierteiden takia neuloksesta tulee jämäkkää, joten valitse työhön noin puoli numeroa vyötteen suositusta suuremmat puikot.

Oikea puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi oikealta vasemmalle ja koukkaa lanka silmukoista. Pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka.

Vie puikko taas kahden silmukan läpi, koukkaa lanka ja tiputa ensimmäinen silmukka. Toista näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti oikein, jotta silmukkamäärä ei vähene.

Nurja puoli: Vie puikko kahden silmukan läpi niin kuin tavallisestikin neuloisit nurjan silmukan.

Vie lanka molemmista silmukoista, mutta pudota vasemmalta puikolta vain ensimmäinen silmukka. Neulo näin koko kerros.

Neulo lopussa viimeinen silmukka tavallisesti nurin.

Voit korvata valepalmikolla joustinneuleen villasukan suussa, pipon reunassa tai puseron helmassa. 

Valepalmikoita on monenlaisia. Tämä reikäpalmikko on kolme silmukkaa leveä, ja väliin tulee kaksi nurjaa silmukkaa.

Mallikerta on neljä kerrosta korkea.

Reikäpalmikko tasona

1. krs: Siirrä palmikon 1. silmukka puikolta toiselle, neulo 2 silmukkaa oikein ja siirrä nostettu silmukka neulottujen yli. Neulo väliin 2 nurin.

2. krs, nurja puoli: Neulo palmikon silmukat nurin ja luo väliin uusi silmukka kavennetun tilalle tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat oikein.

3. krs: Neulo oikeat silmukat ja langankierto oikein, nurjat silmukat nurin.

4. krs, nurja puoli: Neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Toista näitä neljää kerrosta. 

Reikäpalmikko suljettuna neuleena: Neulo 1. , 2. ja 4. krs. kuten tasona. 

2. krs: Neulo palmikon silmukat oikein ja luo niiden väliin kavennetun silmukan tilalle uusi silmukka tekemällä langankierto puikolle. Neulo välisilmukat nurin.