Pelataanko erä jääpalloa? Jäälyhdyn tai hienon jääkoristeen voi tehdä myös ilmapallon avulla.
Pelataanko erä jääpalloa? Jäälyhdyn tai hienon jääkoristeen voi tehdä myös ilmapallon avulla.

Hurmaavat pakkaspallot ovat upeita talvikoristeita. Helpompaa kuin luulisi!

Tarvikkeet:

  • tyhjiä ilmapalloja
  • vettä
  • taikinakulho tai pieni ämpäri
  • (ripustuslankaa ja keppi, jos tahdot kärjestään suippoja palloja)
  • puukko, jolla tehdä reikä lyhtyyn
  • pakkaspäivä

Tee näin:

  1. Venytä tyhjää ilmapalloa: puhalla siihen ensin ilmaa ja anna tyhjentyä. Valuta tyhjään ilmapalloon hiljalleen kylmää vettä suoraan hanasta.
  2. Laita pallon alle tueksi taikinakulho tai pieni ämpäri siltä varalta, että pallo puhkeaa täytettäessä. Älä täytä palloa aivan äärimmilleen, sillä vesi laajenee jäätyessään. Solmi pallon suu kiinni langalla tai kiepauttamalla solmu.
  3. Anna pallon jäätyä. Se, missä asennossa ilmapallo jäädytetään, vaikuttaa jääpallon muotoon.
  4. Kuvan pallot jäädytettiin pienissä muovisissa jugurttiämpäreissä. Ulkona voit tukea pallot lumihankeen. Hauska suippo pää syntyi sattumalta, kun vettä oli jäätynyt ilmapallon suuaukkoon saakka. Suipon pään voit varmistaa myös ripustamalla pallon yläreunastaan sangon päälle vaakatasoon asetettuun keppiin. Silloin pallon kaula venyy ja jäätyy suipoksi.
  5. Jos haluat jääpallon sisälle jäävän tilaa tuikulle, ota pallo pois pakkasesta ennen kuin se jäätyy umpeen. Lyhdylle riittää noin 10 tunnin jäädytys. Umpinaista palloa voit jäädyttää pitempään. Erikokoisten jääkoristeiden jäädytysaika vaihtelee ja selviää vain kokeilemalla ja seuraamalla.
  6. Jäädytyksen jälkeen puhkaise ilmapallo ja vedä se pois jään päältä. Jos teet lyhtyjä, tee palloon reikä kynttilälle esimerkiksi puukolla. Valuta vesi pois.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 1/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla