Suuri Käsityö keräsi yhdessä Radio Aallon kanssa käsitöiden tekemiseen liittyviä muistoja. Alkuvaikeudet ovat monille tuttuja, mutta valmistakin syntyy ja intoa riittää.

Siitä tuli ammatti

”1990-luvun alussa käsityötunnilla ajettiin ala-asteella ompelukonekortti. Saimme ohjeet paperilla, ja jokaisen piti selviytyä omatoimisesti kaikista listalla olevista kohdista. Ensin piti laittaa langat, myös alalanka, joka tuotti välillä hankaluuksia. Kummin päin se alapuola nyt laitettiinkaan? Sitten itse ompelutehtävät, jotka ommeltiin näytekankaalle.

Piti osata ommella suoraa viivaa pitkin, tehdä eri levyisiä siksak-ompeleita, peruuttaa eli viimeistellä ommel, ommella mutkikasta viivaa pitkin, ja viimeisenä sai itse valita kaksi erikoisommelta, joka tuli ommella näytekankaalle. Voi kuinka ylpeä olinkaan tuosta kyseisestä muoviläpyskästä. Se kulkeutui mukanani monia vuosia, mutta jossain elämän muutoissa se on valitettavasti hävinnyt.

Muisto tuosta ensimmäisestä ajokorttikokeesta on kuitenkin jäänyt pysyvästi mieleeni ja hyvä muisto se onkin, saa aina hymyn kasvoilleni. Myöhemmin elämässä valmistuin artesaaniksi, naisten vaatetusalan ompelijaksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihan pieni huijaus

”Ala-asteelta neulotusta neliönmallisesta patalapusta tuli kolmio. Yläasteella neulottiin säärystimet ja niitä sai tehdä myös kotona. Vein säärystimen arvioitavaksi ja sain siitä hyvän arvosanan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viikon kuluttua vein saman säärystimen uudelleen arvioitavaksi eikä opettaja ymmärtänyt vaatia kahta nähtäväksi yhtäaikaa, kehui vaan tasaista käsialaa. Nykyään kyllä syntyy valmistakin! Tällä hetkellä on työn alla sukat tyttärelle.”

Hieno kuviointi

”Ala-asteella neuloin sukkaan reikäkuvioita. Ajattelin, että olen tehnyt kuvion väärin.

Käsityönopettaja tuli katsomaan sukkaa. Hän ei kuitenkaan tyrmännyt työtä vaan sanoi, että tekemäni kuvio toistuu säännönmukaisesti ja oli suorastaan ihastunut sukkaani. Siitä jäi hyvä mieli.”

Sinnikkäästi eteenpäin

”Jo pienenä poikana tein mummin kanssa mitä erilaisimpia askartelupuuhia. Olin myös todella innoissani ala-asteen käsityötunneista ja muistan jopa saaneeni siitä lokaa niskaani, poikien kun normien mukaan tulisi pitää enemmän puutöistä.

Yhdestä työstä olin jopa liian innoissani, teimme joulun alla poroa vohvelikankaaseen. Halusin saada työn mahdollisimman nopeasti valmiiksi, ja kun keskeytymiseni herpaantui, ajoin ompelukoneella läpi peukalon kynnestäni. Poro jäi kesken, ja alkoi matka päivystykseen. Kun nyt mietin itseäni pikkupoikana, tämä tapaturma osoitti, ettei ikinä saa luovuttaa. Tänäkin päivänä askartelen ja tuunaan kaikkea korteista vaatteisiin.”

Mummin perintö

”Mummini on aina neulonut koko suvullemme villasukat. Muutama talvi sitten päätin itsekin opetella neulomaan ja menin mummin oppiin. Hän opetti minulle, kuinka villasukat tehdään ja oli todella iloinen siitä, että sai opettaa tuon taidon jollekin.

Kun mummini näkö alkoi heikentyä, hän antoi omat sukkapuikkonsa minulle. Nyt minä olen se, joka neuloo villasukkia muille.”

Valmista "jouluksi"

”Tykkään antaa joululahjaksi jotain itsetehtyä, mutta ideoiden keksiminen on välillä hankalaa enkä osaa arvioida, paljonko aikaa tarvitsen tekemiseen. Muutama vuosi sitten sain vain viikkoa ennen joulua lahjaidean ristipistotaulusta, jossa on kultainen lohikäärme.

Kerrattuani muistoja peruskoulussa tehdystä ristipistotyöstä, joka sekin oli kymmenen vuoden aikana ehtinyt kultaantua, päätin toteuttaa idean vielä samaksi jouluksi.

Kuten arvata saattaa, en ollut jouluun mennessä päässyt paljoa alkua pidemmälle. Helmikuussa, kun työ oli lopulta valmis ja käärittynä joululahjapaperiin, oli sekä minulla että lahjan saajalla aihetta iloon! Seuraavana jouluna itsetehdyt lahjat päätyivät saajilleen aattoon mennessä, sillä olin varmuuden vuoksi aloittanut niiden teon jo elokuussa.”

Innostuin sittenkin

”Valitsin puukäsityön koulussa heti kun pystyin. Olen siis ala-asteen viidenneltä luokalta asti ollut puukäsitöissä aina yläasteen loppuun saakka. En ole siis ikinä kutonut tai edes yrittänyt.

Viime syksynä kuitenkin halusin kokeilla villasukkien tekoa poikaystävälleni joululahjaksi. Ja niin tein!

Äitini avulla villasukkien ja varsinkaan kantapäiden teko ei ollut niin hankalaa kuin kaikki ovat sanoneet, vaikka menihän niiden tekoon noin pari kuukautta. Innostuin silti, ja toiset villasukat ovat jo tulossa!"

Intissä oppii

”Olin armeijassa vuosina 2014-15. Tupakaverinani oli kova käsityötaituri. Vuoden aikana tämä tyttö opetti virkkauksen taidon.

Siitä asti olen ahkerasti tehnyt käsitöitä. On siinä monella ollut ihmettelemistä, kun olen kertonut, että käsityötaidot on opittu armeijassa!”

Käänne tapahtui

”Inhosin pienenä tyttönä yli kaiken käsitöitä, eritoten neulomista. Ensimmäisen villasukan neulomiseen meni koulussa viikkoja. Oli hidasta ja vaivalloista.

Jokin kummallinen käänne elämässäni on tapahtunut, sillä nyt 26-vuotiaana teen miltei koko ajan jotain käsityötä. Viime vuoden loppuneljänneksellä tuli tehtyä pipo, lapaset, kaksi paria villasukkia, ommeltu huppari ja muutamia pesiä lemmikeilleni.

Nykyään käsityöt ovat elämäni tärkeimpiä vapaa-ajanvietteitä, stressinpoistajia ja onnistumisen tunnetta luovia tekijöitä. Niin se ihminen voi vain muuttua elämänsä aikana ­­­­- oppii pitämään jostain, jota oli vannoutunut kaihtamaan pienenä.”

Kaikki on mahdollista

”Kouluaikaisten väkerrysten jälkeen sain 40-vuotiaana pienellä opilla tehtyä upean pitsimaton ontelokuteesta. Matto ilahduttaa joka päivä ja ikään kuin muistuttaa siitä, että kaikki on mahdollista!”

Kutimet seinään

”Muutama vuosi sitten opettelin neulomaan villasukkia. Olen omapäinen, eikä ylpeys antanut periksi kysyä apua.

Kutimet lensivät useaan otteeseen seinään, mutta aina hetken syvään hengitettyäni tartuin niihin, ja niin vain alkoi sukkia ilmaantua.

Joku kärpänen puraisi, sillä loppua ei näy. Nyt neuloin noin 30-40 paria villasukkia vuodessa, siitä on tullut rakkain ja rentouttavin harrastukseni!”

Sisältö jatkuu mainoksen alla