Leena-Kaisa Karilahden sinisävyiset villasukat saivat 1. palkinnon Suuressa sukkakilpailussa.

Kuura-sukat xxx
Koko:
39/40.

Tulostettava ohje (pdf)

Tarvikkeet: Austermann Step Horoskoopit (75 WO + 25 PA, 100 g = 420 m) -lankaa 100 g. Sukkapuikot nro 2,5-3 käsialasi mukaan.
Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki krs:t oikein.
Tiheys: 30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm.
HUOM: Aloita molemmat sukat samasta kohtaa raitaväriä.

Tee ensin pyörylät: Luo 60 s ja jaa silmukat 3 sukkapuikolle. Aloita suljettuna neuleena sileä neule. Kun olet neulonut 1 krs:n, aloita kavennukset.
2.krs: *neulo 2 o yhteen, neulo 6 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli)*, toista *-* vielä 5 kertaa.
3.-4.krs: neulo lopuilla 48 s:lla sileää.
5.krs: *neulo 2 o yhteen, 4 o ja tee ylivetokavennus*, toista *-* = 36 s. Jatka sileää suljettuna neuleena ja toista joka 3. krs kavennukset samoissa kohdin, kavennusten väleistä jää aina 2 s pois. Kun työssä on jäljellä 12 s, katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä lanka hyvin.
Poimi langan avulla äsken tehdyn pyörylän yhden 10 s leveän kiilan ulkoreunasta 10 s ja luo niiden jatkoksi 50 s. Tee näillä 60 s:lla samanlainen pyörylä kuin edellä. Tee yhteensä 3 tällaista pyörylää siten, että muodostuu suora kaitale. Tee vielä 1 pyörylä, mutta poimi nyt langan avulla viimeksi tehdyn pyörylän kiilasta 10 s, luo 20 s, poimi langan avulla ensimmäiseksi tehdyn pyörylän reunasta 10 s ja luo 20 s. Näin saat pyörylät kiinnitettyä saman tien renkaaksi. Tee viimeinen pyörylä valmiiksi.

Varsi: Poimi pyöryläkaitaleen alareunasta yhteensä 80 s ja jaa s:t neljälle sukkapuikolle. Krs:n vaihtumiskohta on keskellä takana I ja IV puikkojen välissä. Neulo suljettuna neuleena ensin sileää neuletta 4 krs, kavenna samalla 8 s tasavälein = 72 s. Jatka sitten sileää neuletta 2:lla langalla siten, että otat toisen langan kerän sisältä. Eli neulo *2 s yhdellä värillä oikein ja sitten 2 s toisella värillä oikein*, toista *-*. Kun olet pyörylöiden jälkeen neulonut 7 cm, tee kantapää yksivärisenä.

Vahvennettu kantapää: Aloita kantalappu niin, että neulot IV puikolle myös I puikon s:t ja siirrä sitten 1 s II puikolle = 35 s. Jätä II ja III puikon silmukat odottamaan. Käännä työ. 1.krs: (nurja puoli) nosta 1. s nurin neulomatta, neulo muut silmukat nurin. Käännä työ. 2. krs: (oikea puoli) *nosta 1 silmukka oikein neulomatta (lanka jää työn taakse), 1 o*, toista *-* puikko loppuun. Toista 1.-2. krs:ia, kunnes kantalapun korkeus on 36 krs, lapun molemmissa reunoissa on 18 pitkää silmukkaa.
Jaa sitten kantalapun s:t 3 puikolle, reunimmaisilla puikoilla on 11 s, keskimmäisenä 13 s. Jatka vahvistettua neuletta ja neulo työn oikealla puolella reunimmaisen puikon s:t sekä keskimmäiseltä puikolta 12 s. Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o (reunapuikolta), vedä nostettu s neulotun yli (= ylivetokavennus). Käännä työ, nosta 1. s nurin neulomatta, neulo 11 n, 2 n yhteen (= keskimmäisen puikon viimeinen s + reunimmaisen puikon ensimmäinen s). Jatka neulomista edelliseen tapaan ja neulo aina keskimmäisen puikon viimeinen s yhteen reunapuikon ensimmäisen s:n kanssa. Kun kaikki reunapuikkojen s:t on kavennettu, jaa kantapohjan s:t kahdelle puikolle, vasemmanpuoleinen puikko = I puikko, oikeanpuoleinen puikko on IV puikko.
Poimi sitten kantalapun vasemmasta reunasta omalle puikolleen 18 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo nostetut s:t kiertäen oikein 2-värisenä I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t 2-värisenä oikein. Poimi IV puikolle kantalapun oikeasta reunasta 18 s + 1 s puikkojen välistä. Neulo IV puikon s:t kiertäen oikein 2-värisenä. Jatka näillä 88 s:lla suljettuna neuleena sileää neuletta 2-värisenä ja tee kiilakavennukset seuraavasti: tee I puikon lopussa ylivetokavennus ja neulo IV puikon alussa 2 o yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka krs, kunnes työssä on taas 72 s. Jatka sileää 2-värisenä, kunnes jalkaosan pituus kantapää mukaan lukien on 21 cm. Tee kärkikavennukset yksivärisenä.

Kärkikavennukset: 1.krs: *neulo 2 o yhteen, neulo 5 o, tee ylivetokavennus*, toista *-* vielä 7 kertaa. 2.-4.krs: neulo lopuilla 56 s:lla sileää. 5.krs: *neulo 2 o yhteen, 3 o ja tee ylivetokavennus*, toista *-* = 40 s. Jatka sileää suljettuna neuleena ja toista joka 4. krs kavennukset samoissa kohdin, kavennusten väleistä jää aina 2 s pois. Kun työssä on jäljellä 16 s, katkaise lanka, vedä s:iden läpi, kiristä ja päätä lanka hyvin.


Malli: Leena-Kaisa Karilahti.
Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus, (019) 5292 100.
Ohjetiedustelut: Irja Mäkinen (03) 688 1283, ma, ke ja pe klo 10-12.
 

Pipon villa-alpakkalanka on ihanan pehmeää.
Pipon villa-alpakkalanka on ihanan pehmeää.

Harvassa pipossa on näin paljon kaikkea kivaa: se on helppo tehdä, lämmin ja pehmeä ynnä muodikas. Mainio lahja yhtä hyvin läheisellesi kuin itsellesi!

Pipo aikuiselle ja lapselle

Lanka: Novita Alpaca Wool (50 WP + 50 WO, 50 g = 100 m). 150 g luonnonvalkoista (010), tummansinistä (170) tai viininpunaista (570).

Puikot: 5 mm tai käsialan mukaan.

Tiheys: 14 s puolipatenttia kaksinkertaisella langalla = 10 cm.

Puolipatenttineule suljettuna neuleena: 1. krs: *neulo 1 o, nosta 1 s nurin neulomatta ja tee samalla langankierto*, toista *–*. 2. krs: *neulo 1 o, neulo langankierto nostetun silmukan kanssa nurin yhteen*, toista *–*.

Sileä neule suljettuna neuleena: Neulo kaikki kerrokset oikein.

Työohje:

Luo kaksinkertaisella langalla 56 s ja jaa silmukat neljälle puikolle, 14 s kullekin.

Neulo 1 kerros 1 o 1 n -joustinneuletta suljettuna neuleena.

Aloita seuraavalla kerroksella puolipatenttineule suljettuna neuleena puolipatenttineuleen ohjeen mukaan. Toista kerroksia 1–2, kunnes työn korkeus on 31 cm.

Aloita sitten kaventaminen. Tee koko kerroksen ajan ylivetokavennuksia (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli) = 28 s. Neulo 3 krs sileää neuletta.

Katkaise lanka ja pujota se loppujen silmukoiden läpi.

Kiristä aukko umpeen ja päätä langanpäät hyvin nurjalle.

Viimeistely:

Höyrytä pipoa kevyesti ja harjaa pinta ”pörröiseksi” esimerkiksi mohair- tai juuriharjalla.

Malli: Susanna Mertsalmi.

Ohjetiedustelut: Ohjetiedustelut@novita.fi, 040 178 2266, ma ja ke 10–14.

Lankatiedustelut: Novita.

Ohje on julkaistu Suuri Käsityö -lehden numerossa 1112/2016.

Kaksivärinen sarvineule näyttää hienolta kirjoneuleelta, mutta sen neulominen on helppoa, sillä työssä on vain yksi lanka kerrallaan.

Mallikerrassa on 4 silmukkaa ja 8 kerrosta. 

Yhdessä sarvikuviossa on 4 kerrosta. Ylin ja alin kerros neulotaan harmaalla ja keskimmäiset ruskealla.

Kaksi päällekkäistä sarvikuviota asettuvat lomittain. Kerrokset 1 - 4 ovat samanlaisia kuin kerrokset 5 - 8, mutta vain alkavat ja loppuvat mallikerran eri kohdista.

Luo harmaalla 4 jaollinen määrä silmukoita + 1 reunasilmukka.

1. krs (työn oikea puoli), harmaa lanka: Neulo 2 oikein *neulo sama silmukka 3 kertaa (1 oikein, langankierto puikolle, 1 oikein), 3 oikein*. Toista *-* kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo sama silmukka 3 kertaa (1 oikein, langankierto puikolle, 1 oikein), 2 oikein.

2. krs (työn nurja puoli), ruskea lanka: Neulo 2 nurin, siirrä 3 silmukkaa niin kuin neuloisit ne nurin, lanka kulkee työn edessä, 3 nurin*. Toista *-* kunnes jäljellä on 5 silmukkaa, siirrä 3 silmukkaa niin kuin neuloisit ne nurin, lanka kulkee työn edessä, 2 nurin.

3. krs, ruskea lanka: Neulo 1 oikein, *2 oikein yhteen, siirrä 1 silmukka niin kuin neuloisit sen nurin, lanka kulkee työn takana, tee ylivetokavennus (siirrä silmukka niin kuin neuloisit sen oikein, neulo seuraava silmukka oikein ja vedä neulomaton neulotun yli), neulo 1 silmukka oikein*. Toista *-* krs loppuun.

4. krs, harmaa lanka: Neulo 4 nurin, *siirrä 1 silmukka niin kuin neuloisit sen nurin, lanka kulkee työn edessä, 3 nurin*. Toista *-* kunnes jäljellä on 1 silmukkaa ja neulo se nurin.

5. krs, harmaa lanka: Neulo 4 oikein, *neulo sama silmukka 3 kertaa (1 oikein, langankierto puikolle, 1 oikein), 3 oikein*. Toista *-* kunnes jäljellä on 1 silmukkaja neulo se oikein.

6. krs, ruskea lanka: Neulo 4 nurin, siirrä 3 silmukkaa niin kuin neuloisit ne nurin, lanka kulkee työn edessä, 3 nurin*. Toista *-* kunnes jäljellä on 1 silmukka ja neulo se nurin.

7. krs, ruskea lanka: Neulo 3 oikein, *2 oikein yhteen, siirrä 1 silmukka niin kuin neuloisit sen nurin, lanka kulkee työn takana, tee ylivetokavennus (siirrä silmukka niin kuin neuloisit sen oikein, neulo seuraava silmukka oikein ja vedä neulomaton neulotun yli), neulo 1 silmukka oikein*. Toista *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo ne oikein.

8. krs, harmaa lanka: Neulo 2 nurin, *siirrä 1 silmukka niin kuin neuloisit sen nurin, lanka kulkee työn edessä, 3 nurin*. Toista *-* kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, siirrä 1 silmukka niin kuin neuloisit sen nurin, lanka kulkee työn edessä, 2 nurin.

Toista kerroksia 1-8.