Laskostopin voit ommella monesta erilaisesta kankaasta. Topin kaavat ovat Suuri Käsityö 11-12/2013 -lehdessä numerolla 2.

Tarvitset silkkiä, polyesterisatiinia tai trikoota sekä napin ja ompelulankaa. Katso kokoosi tarvittava kankaan menekki lehdestä.

Ompeleminen, koot 34-46.

Kokojen 48-58 kuvalliset ompelut ohjeet löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäljennä kaavat kaava-arkilta ja asettele ne kankaalle. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n päärmevara. Leikkaa lisäksi nappisilmu, halkiokaitale, pääntien ja kädenteiden kaitaleet, joiden mitat löydät lehdestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Ompele etukappaleen yläreunan muotolaskos = pitkät viistot sivut yhteen. Ompele takakappaleiden muotolaskokset.

2. Ompele keskitakasauma halkion alapuolelta.

3. Ompele olka- ja sivusaumat.


4. Avaa takakappaleen halkio siten, että sen reunat ovat suorana toistensa jatkona. Ompele halkiokaitaleen toinen reuna halkion reunaan 0,5 cm:n saumanvaralla, kaitaleen oikea puoli on topin nurjaa puolta vasten. Anna halkion pohjassa topin puoleisen saumanvaran kaventua aivan kapeaksi ja kohdista ommel aivan halkion pohjaan, pidä koko ajan kaitaleen saumanvara 0,5 cm:n levyisenä.

 

5. Käännä kaitale reunan ympäri, taita sen toiselta pitkältä reunalta 0,5 cm:n saumanvara ja ompele oikealle 1. ompeleen päälle (saumanvarat ovat kaitaleen välissä).

6. Ompele halkion pohjassa kaitaleeseen muotolaskos.


7. Taita nappisilmukaitale pituussuuntaan kaksin kerroin oikeat vastakkain ja aseta vahva lanka kaitaleen väliin taitteen viereen. Ompele pitkä sivu kaitaleen keskeltä, ja ompele toinen lyhyt pää siten, että lanka kiinnittyy. Käännä kaitale langasta vetämällä. Leikkaa lanka pois.

8. Taivuta kaitale nappisilmuksi ja harsi sen avoimet päät takahalkion vasempaan reunaan oikealle puolelle pääntien yläreunaan.


9. Taita pääntien kaitale kaksin kerroin nurjat vastakkain. Ompele kaitale avoimista reunoistaan pääntielle oikeat vastakkain, jätä kaitaleen saumanvarat halkion reunojen yli. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaraan.

10. Käännä pääntien saumanvarat kaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen.

11. Käännä kaitale kokonaan nurjalle ja taita lyhyistä päistä saumanvarat kaitaleen alle. Ompele kaitale taitereunastaan etu- ja takakappaleeseen. Tikkaa kaitaleen päät halkion reunoille, nappisilmu kiinnittyy samalla toiseen reunaan.


12. Ompele kädentien kaitaleen lyhyet päät yhteen.

13. Taita kaitale kaksin kerroin nurjat vastakkain ja ompele kädentielle oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia saumanvaraan.

14. Käännä saumanvarat kaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen.

15. Käännä kaitale kokonaan nurjalle ja tikkaa taitereunasta etu- ja takakappaleeseen.


16. Ompele helmaan kaksitaitteinen päärme, sisä- ja ulkovara 1 cm.

17. Kiinnitä nappi halkion reunaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla