Kuvallinen ohje laskostopin ompeluun, Suuri Käsityö 11-12/2013

Laskostopin voit ommella monesta erilaisesta kankaasta. Topin kaavat ovat Suuri Käsityö 11-12/2013 -lehdessä numerolla 2.

Tarvitset silkkiä, polyesterisatiinia tai trikoota sekä napin ja ompelulankaa. Katso kokoosi tarvittava kankaan menekki lehdestä.

Ompeleminen, koot 34-46.

Kokojen 48-58 kuvalliset ompelut ohjeet löydät täältä.

Jäljennä kaavat kaava-arkilta ja asettele ne kankaalle. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n päärmevara. Leikkaa lisäksi nappisilmu, halkiokaitale, pääntien ja kädenteiden kaitaleet, joiden mitat löydät lehdestä.

1. Ompele etukappaleen yläreunan muotolaskos = pitkät viistot sivut yhteen. Ompele takakappaleiden muotolaskokset.

2. Ompele keskitakasauma halkion alapuolelta.

3. Ompele olka- ja sivusaumat.

4. Avaa takakappaleen halkio siten, että sen reunat ovat suorana toistensa jatkona. Ompele halkiokaitaleen toinen reuna halkion reunaan 0,5 cm:n saumanvaralla, kaitaleen oikea puoli on topin nurjaa puolta vasten. Anna halkion pohjassa topin puoleisen saumanvaran kaventua aivan kapeaksi ja kohdista ommel aivan halkion pohjaan, pidä koko ajan kaitaleen saumanvara 0,5 cm:n levyisenä.

 

5. Käännä kaitale reunan ympäri, taita sen toiselta pitkältä reunalta 0,5 cm:n saumanvara ja ompele oikealle 1. ompeleen päälle (saumanvarat ovat kaitaleen välissä).

6. Ompele halkion pohjassa kaitaleeseen muotolaskos.

7. Taita nappisilmukaitale pituussuuntaan kaksin kerroin oikeat vastakkain ja aseta vahva lanka kaitaleen väliin taitteen viereen. Ompele pitkä sivu kaitaleen keskeltä, ja ompele toinen lyhyt pää siten, että lanka kiinnittyy. Käännä kaitale langasta vetämällä. Leikkaa lanka pois.

8. Taivuta kaitale nappisilmuksi ja harsi sen avoimet päät takahalkion vasempaan reunaan oikealle puolelle pääntien yläreunaan.

9. Taita pääntien kaitale kaksin kerroin nurjat vastakkain. Ompele kaitale avoimista reunoistaan pääntielle oikeat vastakkain, jätä kaitaleen saumanvarat halkion reunojen yli. Tee aukileikkauksia pääntien saumanvaraan.

10. Käännä pääntien saumanvarat kaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen.

11. Käännä kaitale kokonaan nurjalle ja taita lyhyistä päistä saumanvarat kaitaleen alle. Ompele kaitale taitereunastaan etu- ja takakappaleeseen. Tikkaa kaitaleen päät halkion reunoille, nappisilmu kiinnittyy samalla toiseen reunaan.

12. Ompele kädentien kaitaleen lyhyet päät yhteen.

13. Taita kaitale kaksin kerroin nurjat vastakkain ja ompele kädentielle oikeat vastakkain. Tee aukileikkauksia saumanvaraan.

14. Käännä saumanvarat kaitaleen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni kaitaleeseen.

15. Käännä kaitale kokonaan nurjalle ja tikkaa taitereunasta etu- ja takakappaleeseen.

16. Ompele helmaan kaksitaitteinen päärme, sisä- ja ulkovara 1 cm.

17. Kiinnitä nappi halkion reunaan.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.