Kuvallinen ohje XL-laskostopin ompeluun, Suuri Käsityö 11-12/2013

Laskostopin voit ommella monesta erilaisesta kankaasta. Topin kaavat ovat Suuri Käsityö 11-12/2013 -lehdessä numerolla 2.

Tarvitset silkkiä, polyesterisatiinia tai trikoota sekä napin ja ompelulankaa. Katso kokoosi tarvittava kankaan menekki lehdestä.

Ompeleminen koot 48-58

Kokojen 34-46 kuvalliset ompelut ohjeet löydät täältä.

Jäljennä kaavat kaava-arkilta ja asettele ne kankaalle. Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat ja helmaan 2 cm:n päärmevara. Leikkaa lisäksi etu- ja takakappaleen alavarat ja nappisilmu, jonka mitat löydät lehdestä.

1. Ompele etukappaleen yläreunan muotolaskos = pitkät viistot sivut yhteen.

2. Ompele takakappaleiden muotolaskokset ja etukappaleen rintamuotolaskokset.

3. Taita nappisilmukaitale pituussuuntaan kaksin kerroin oikeat vastakkain. Ompele pitkä sivu kaitaleen keskeltä. Käännä kaitale oikeinpäin. Taivuta kaitale nappisilmuksi ja harsi sen avoimet päät takahalkion vasempaan reunaan oikealle puolelle pääntien yläreunaan.

4. Ompele olkasaumat ja alavarojen olkasaumat.

 

5. Aseta alavarat etu- ja takakappaleelle oikeat vastakkain. Ompele pääntien reuna, takahalkion reunat ja kädenteiden reunat. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin ja ohenna kulmat.

 

6. Käännä kappale oikein päin pujottamalla takakappaleet olan kautta etukappaleen puolelle. Käännä kädenteillä ja pääntiellä saumanvarat alavarojen alle ja tikkaa oikealta puolelta läheltä ommeljuovaa saumanvarat kiinni alavaroihin.

 

8. Ompele keskitakasauma halkion alapuolelta.

 

9. Ompele sivusaumat ja alavarojen sivusaumat.

 

10. Ompele helmaan päärme.

 

11. Kiinnitä halkioon nappi.

Ihanat ja taitavat nuoret tamperelaiset Peppi Rytkönen ja Kaisa Ojaniemi suunnittelevat joka kuukausi lehteen vaatteita ja tekevät ompelusta myös videoita nettisivuillemme ja YouTubeen.

Peppi, 18, on tämän kevään ylioppilas, joka haaveilee, että saisi joskus oman vaatemalliston. Pepin Suuri Käsityö -lehdelle suunnittelema mekko löytyy elokuun numerosta.

Kaisa, 19, puolestaan valmistui keväällä ylioppilaaksi ja ompelijaksi. Hän pitää erityisesti juhla-asujen ompelusta. Ensimmäinen Kaisan suunnittelema vaate, kietaisumekko, kuvattiin juuri syyskuun lehteen.

 

Suuri Käsityö -lehden uusi kässätubettaja Peppi suunnitteli ja ompeli elokuun lehteen ruutumekon.

Etsimme keväällä uusia kässätubettajia. Hakijoiden joukosta tubettajiksi valittiin Peppi ja Kaisa.

Ensimmäisenä vaatteen suunnittelu- ja tubetusvuorossa oli Peppi.

”Halusin tehdä yksinkertaisen mekon, jonka voi laittaa päälle esimerkiksi kouluun, töihin tai mistä oma arki sitten koostuukaan. Vaikka yleisesti rakastan kirkkaita värejä, yritin tällä kertaa pysytellä tummissa kankaissa. Ruutukuvio tekee kankaasta mielenkiintoisen ja piristää muuten maanläheistä väriskaalaa.

Itse yhdistäisin mekon esimerkiksi valkoisen tai vaihtoehtoisesti kirkkaankeltaisen paidan kanssa. Mekon V-kaula-aukko nostaa korkeat paidankaulukset edukseen, eli kaulus- ja poolopaidat esiin!”.

Kaavat mekkoon löydät Suuri Käsityö -lehden numerosta 8/2018.