Housujen lahkeiden muoto säilyy mallin mukaisena, kun pidennät kaavan keskeltä. Katso videolta, kuinka se käy.

Tee näin:

1. Jäljennä housujen lahkeen kaava silkkipaperille. Mittaa kaavasta sivun pituus. Huomio vyötäröllä, että vyötärön linjaa voi olla laskettu. Mittaa oma sivun pituutesi haluttuun housunlahkeen mittaan. Vähennä omasta mitastasi kaavan mitta ja saat sen mitan, joka sinun täytyy lisätä pituuteen.

2. Jatka kaavan langansuuntaviivaa. Piirrä kaavaan polven yläpuolelle poikkiviiva kohtisuoraan langansuunnan kanssa. Leikkaa kaava kahteen osaan piirtämääsi viivaa.

3. Liimaa kaavan yläosa silkkipaperille. Mittaa pidennyksen määrä leikatusta linjasta alaspäin kaavan ulkopuolelle ja piirrä samansuuntainen viiva kaavan alareunan kanssa. Liimaa kaavan alaosa piirtämällesi viivalle niin, että langansuuntaviiva jatkuu suorana. Piirrä kaavan sivu- ja sisäsaumojen  linjat suoriksi.

4. Tee toiseen lahkeeseen samanlainen muutos. Mittaa molempien kaavojen sivu- ja sisäsaumojen mitat, varmistaaksesi, että ne ovat yhtä pitkät.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike