Piilonapitus on tyylikäs vaihtoehto tavalliselle napitukselle.

1. Silitä (tai harsi) piilonapituskaitale haitarimaisesti laskoksille. Tee päällimmäisen laskoksen taite siten että nurjat puolet ovat vastakkain, keskimmäinen siten, että oikeat puolet ovat vastakkain ja alimmainen taite taas nurjat puolet vastakkain. Kun asetat taitellut laskokset päällekkäin (neljä kangasta päällekkäin) napituskaitaleen saumanvarat jäävät ulkopuolelle.

2. Aseta napitus pöydälle eteesi siten, että saumanvarat ovat vasemmalla. Ompele alempaan laskokseen pystynapinlävet (tukikangas tämän osan alavaraan). HUOM! Jos haluat lopuksi pääntien reunaan yhden päällystetyn napin ja napinläven kaikkien kerrosten läpi, jätä sille tilaa piilonapituksen napinläpiä ommellessasi.

3. Aseta napituskaitaleen laskokset taas haitarimaisesti päällekkäin. Käännä päällimmäinen kangas pois. Ompele napinläpien väleihin poikittaiset tukitikkaukset.

4. Taita päällimmäinen kerros napituksen toiselle puolelle, ompele kaitaleen ylä- ja alapää pussiin, älä ompele saumanvarojen yli, vaan lopeta ompeleet saumanvaran reunaan. Käännä oikein päin.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike