Kysy Suuri Käsityö -lehden toimitukselta

Hei, olen ompelemassa lehdessä 4/2012 ollutta yksiolkaimista mekkoa. Täytyykö kaavaan lisätä saumanvarat ja jos täytyy niin miten paljon?

Kaavaan täytyy aina lisätä saumanvarat, ellei toisin mainita. Yleisin saumanvaran leveys on 1 cm, kun ommellaan tavallinen yhdyssauma. Se on riittävä ellei kangas ole kovin liestyvää tai paksua. Saumanvara lisätään kaikkiin kaavan reunoihin, jotka yhdistetään toiseen kappaleeseen. Helmaan, lahkeen- ja hihasuihin lisätään käännevarat, jotka ovat käänteen ompelutavasta riippuen yleensä 1-3 cm. Kapeaa käännettä käytetään kaarevassa helmassa, jolloin reuna huolitellaan ja käännetään nurjalle. Leveät käänteet tikataan käänteen leveydeltä tai ommellaan käsin. Käänne voidaan myös taittaa kaksitaitteiseksi käänteeksi, jolloin sisävära on esim. 1 cm ja ulkovara 2 cm.

Katso videolta, miten rusettiin eli solmukkeeseen tehdään solmu. 

Rusetti eli solmuke on kelpo vaihtoehto solmiolle useimmissa tapauksissa. Eräisiin juhla-asuihin, kuten frakkiin tai smokkiin, rusetti suorastaan kuuluu.

Solmukkeen solmiminen ei ole vaikeaa, kuten oheiselta videolta näkyy. Ompeleminenkin onnistuu pienellä vaivalla, vielä vaikkapa isänpäivälahjaksi. Kaavat ja ohjeet rusettiin löydät Suuri Käsityö 11-12/2017 -lehdestä. 

Keskosen housuissa on haarakiila ja kaksinkertainen resori vyötäröllä. 

Tulosta kaavat a4-arkille sivun alareunan linkistä. 

Koot: 44 ja 50 cm.

Tarvikkeet: Trikoota 0,40(0,40), leveys 150 cm, resoria 0,25-0,30 m, leveys vähintään 50 cm.

Valmistelut: Etukappaleen ja resorin kaavat ovat arkilla kahdessa osassa, yhdistä osat.

Leikkaaminen: Leikkaa etu- ja takakpl taitteelta, leikkaa jalkapohja 2x ja haarakiila 1x, lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.

Ompeleminen: Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen joustavalla huolittelevalla ompeleella.

1. Ompele haarakiila etukappaleeseen merkkien mukaan.

2. Ompele jalkapohja takakappaleeseen.

3. Ompele sivusaumat, jalkojen reunat, jalkojen päät ja haara.

4. Ompele resorin lyhyet päät yhteen.

Taita resori kaksinkerroin ja ompele vyötärölle.

Malli ja kaavat: Saara Räike