Pikkuruisissa bikineissä saat hienot rusketusraidat. Vuoden 1983 bikinimalli sopii loistavasti myös vuonna 2011.

Valkoiset bikinit

Koko: 36(40).
Tarvikkeet: 100(150) g valkoista DMC nro 4 tai muuta vastaavaa puuvillaista virkkauslankaa. Virkkuukoukku nro 4. Kuminauhaa.
Mallivirkkaus: Kiinteitä silmukoita. Jokainen krs alkaa 1 kääntymis-kjs:n jälkeen 1. s:sta ja päättyy viimeiseen s:aan.
Tiheys: 24 s ja 31 krs = 10 cm.
Lehdet: Luo 11 kjs + 1 kjs kääntämistä varten. Aloita 2. s:sta koukusta lukien ja virkkaa 1 ks, 2 puoli-p, 5 p, 2 puoli-p, 1 ks. Käänny 1 kkjs:lla ja virkkaa luotujen kjs:iden toinen puoli samalla tavoin. Sulje lehti 1 kkjs:lla. Virkkaa lehden ympäri ks:ita, virkkaa kärjessä edellisen krs:n kkjs:aan 3 ks.
Reunavirkkaus: Rapu-silmukoita = ks:ita vasemmalta oikealle eikä oikealta vasemmalle kuten normaalisti.
Housut, takakappale: Luo 10(14) s + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa mallivirkkausta suoraan. Kun työn pituus on 2 cm, *lisää molemmissa reunoissa joka krs:lla 5x1 s, jätä 1 krs ilman lisäyksiä* toista vielä 3x. Lisää sitten joka 2.krs:lla 12(15)x1 s, joka 4. krs:lla 6x1 s = 86(96) s. Työn pituus on 26(28) cm.
Etukappale: Luo 10(14) s + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa mallivirkkausta Suoraan. Kun työn pituus on 1 cm, lisää molemmissa reunoissa joka 3. krs:lla 8x1 s, joka 2. krs:lla 8(11)x1 s, joka krs:lla 10x1 s = 62(72) s. Työn pituus on 16(18) cm.
Viimeistely: Ompele haarasauma. Luo 14 kjs solmimisnauhaa varten ja kiinnitä se takakpl:n oikeaan yläreunaan. Virkkaa edelleen ks:ita lahkeensuuhun. Virkkaa lopussa etukpl:n oikeaa nauhaa varten taas 14 kjs. Virkkaa toinen puoli samoin .
Virkkaa sitten takakpl:n vasemmasta nauhasta lähtien rapu-s:ita yläreunaan ja oikeaan nauhaan, käänny 1 kjs:lla ja virkkaa edelleen pitkin lahkeensuuta. Virkkaa samalla tavoin housujen ja nauhojen kaikki reunat.
Virkkaa 4 lehteä ja ompele ne nauhanpäihin. Solmi nauhat ja pujota kumilanka lahkeensuihin ja yläreunaan.
Yläosa: Virkkaa 2x. Luo 13(14) kjs + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa oikean puolen krs mallivirkkausta. Virkkaa viimeiseen s:aan 3 ks, käännä työ ja virkkaa pitkin luotujen kjs:iden toista reunaa. Virkkaa sitten mallivirkkausta, virkkaa joka krs:lla keskimmäiseen 3 ks:sta taas 3 ks. Kun työn pituus luoduista s:ista lähtien on 5,5(6,5) cm, se on valmis.
Virkkaa vielä viimeiseen krs:een olkainta varten 70 kjs, katkaise lanka. Virkkaa vasemmasta alareunasta lähtien rapu-s:ita, olkaimen päässä 1 rapu-s kääntymistä varten ja edelleen toista reunaa takaisin. Luo selkänauhaa varten 90 kjs, kiinnitä se yläosan alareunaan ja virkkaa edelleen ks:ita.

 

Timanttikuvioinen, kaksinkertainen patalappu on tehty puuvillalangasta. Virkkaa se ohuella koukulla, jotta pinnasta tulee tiivis eivätkä silmukoiden sisällä kulkevat langat pilkistele.

Pirjo Mälkiäinen virkkasi niin timanttisen pannulapun, että sen voi viedä tuliaisiksi vaativallekin emännälle.

Patalappu

Koko 18 x 18 cm

Tarvikkeet: Yksi kerä pinkkiä (sävy 246) ja farkunsinistä (sävy 164) Schachenmayr Catania -puuvillalankaa. Virkkuukoukku nro 2,5 tai käsialan mukaan.

Tiheys: 14 puolipylvästä ja 10 kerrosta = 5 x 5 cm.

Värin vaihtaminen: Virkkaa värialueen viimeinen puolipylväs niin, että otat langankierron koukulle, laitat koukun edellisen kerroksen silmukkaan ja vedät langan sen läpi. Ota uusi väri ja vedä se koukulla olevan kolmen silmukan läpi. Kiristä työstä pois jäävää lankaa, jotta silmukasta tulee napakka.

Lankojen kuljettaminen oikealla puolella:
Kuljeta lankaa, jolla et virkkaa, silmukoiden sisällä.

Lankojen kuljettaminen nurjalla puolella: Kun vaihdat väriä, nosta työstä pois jäävä lanka nurjalle. Virkkaa ensimmäinen silmukka niin, että pois jäänyt lanka ei kulje silmukan sisällä, mutta piilota se seuraavia silmukoita virkatessasi silmukoiden sisälle.

Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.
Puolikkaat ruudut kerroksien alussa tarkoittavat kahta ketjusilmukkaa.

Silmukoiden lyhenteet:
kjs = ketjusilmukka
pp = puolipylväs
ks = kiinteä silmukka
ps = piilosilmukka

Patalappu:
Virkkaa pinkillä 47 kjs ja 2 kjs kääntymistä varten. Seuraa sitten ruutupiirrosta.

1.-2. krs: Virkkaa 1 pp 3. silmukkaan koukusta. Virkkaa 1 pp jokaiseen silmukkaan = 47 pp. Virkkaa aina kerroksen lopussa 2 kjs kääntymistä varten.

3. krs, oikea puoli: Virkkaa 3 pp pinkillä ja 1 pp sinisellä. *Virkkaa 4 pp:tä pinkillä ja 1 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 3 pp pinkillä.

4. krs, nurja puoli: Virkkaa 2 pp pinkillä.* Virkkaa 2 pp sinisellä ja 3 pp:tä pinkillä*. Toista *-* kerroksen loppuun.

5. krs: *Virkkaa 2 pp pinkillä ja 3 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa pinkillä 2 pp.

6. krs: *Virkkaa 1 pp pinkillä ja 4 pp sinisellä.* Toista *-* 8 kertaa. Virkkaa 2 pp pinkillä.

7. krs: Timanttikuvio on nyt leveimmillään. Virkkaa 1 pp pinkillä. Virkkaa 45 pp sinisellä ja kuljeta pinkkiä silmukoiden sisällä. Kiristä pinkkiä lankaa, virkkaa sillä 1 pp.

8.- 11. krs: Jatka virkkaamista piirroksen mukaan.

12. krs: Virkkaa koko kerros pinkillä. Kuljeta sinistä silmukoiden sisällä seuraavan timanttirivin alkuun.

13. krs: Aloita toisen timanttirivin virkkaus ruutupiirroksen 3. riviltä.

Virkkaa kerrokset 3-12 vielä kaksi kertaa, patalapussa on silloin 3 timanttiriviä.

Virkkaa lopuksi 1 kerros puolipylväitä pinkillä. Patalapussa on nyt 33 kerrosta.

Virkkaa patalapun toinen kappale samalla tavalla. Älä katkaise lopussa pinkkiä lankaa, vaan jatka sillä reunuksen virkkaamiseen. Päättele.

Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.
Yhdistä kappaleet reunoista ja tee samalla ripustuslenkki.

Reunus:
Virkkaa 14 kjs ripustuslenkkiä varten ja yhdistä ketjusilmukat ks:llä patalapun kulmaan. Laita patalappujen nurjat puolet vastakkain ja virkkaa ne reunoista toisiinsa kiinteillä silmukoilla, tee joka reunaan 47 ks. Virkkaa kulmiin 1 kjs, jotta saat niistä terävät. Virkkaa 18 ks:aa ripustuslenkin ympäri ja tee piilosilmukka patalapun kulmaan. Päättele lanka.

Pirjo Mälkiäinen
Pirjo Mälkiäinen

Kuka:
Pirjo Mälkiäinen on 39-vuotias vantaalainen käsityötaituri. Hän nauttii virkkaamisesta, mutta hallitsee tekniikat ompelemisesta huonekalujen entisöintiin. Pirjolle tärkeintä on luovuuden purkaminen tuotteiksi, jotka ilahduttavat itseä ja muita.

Voit ladata kuvallisen timanttien virkkausohjeen Hilja Designin Ravelry-kaupasta.

Korinpohjan virkkaaminen on helppoa ja hauskaa. Näyttävä pinta syntyy kohopylväillä. 

Korinpohjavirkkauksen mallikerta on 4 silmukkaa leveä ja 3 kerrosta korkea. Virkkaa vuorotellen 4 kohopylvästä edellisen kerroksen pylväiden varsien ympäri etukautta, 4 kohopylvästä takakautta. 

Pystyraitoihin pylväät virkataan etukautta, vaakaraitoihin takakautta. 

Katso videolta, mitä reittiä koukku kulkee.