Pikkuruisissa bikineissä saat hienot rusketusraidat. Vuoden 1983 bikinimalli sopii loistavasti myös vuonna 2011.

Valkoiset bikinit

Koko: 36(40).
Tarvikkeet: 100(150) g valkoista DMC nro 4 tai muuta vastaavaa puuvillaista virkkauslankaa. Virkkuukoukku nro 4. Kuminauhaa.
Mallivirkkaus: Kiinteitä silmukoita. Jokainen krs alkaa 1 kääntymis-kjs:n jälkeen 1. s:sta ja päättyy viimeiseen s:aan.
Tiheys: 24 s ja 31 krs = 10 cm.
Lehdet: Luo 11 kjs + 1 kjs kääntämistä varten. Aloita 2. s:sta koukusta lukien ja virkkaa 1 ks, 2 puoli-p, 5 p, 2 puoli-p, 1 ks. Käänny 1 kkjs:lla ja virkkaa luotujen kjs:iden toinen puoli samalla tavoin. Sulje lehti 1 kkjs:lla. Virkkaa lehden ympäri ks:ita, virkkaa kärjessä edellisen krs:n kkjs:aan 3 ks.
Reunavirkkaus: Rapu-silmukoita = ks:ita vasemmalta oikealle eikä oikealta vasemmalle kuten normaalisti.
Housut, takakappale: Luo 10(14) s + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa mallivirkkausta suoraan. Kun työn pituus on 2 cm, *lisää molemmissa reunoissa joka krs:lla 5x1 s, jätä 1 krs ilman lisäyksiä* toista vielä 3x. Lisää sitten joka 2.krs:lla 12(15)x1 s, joka 4. krs:lla 6x1 s = 86(96) s. Työn pituus on 26(28) cm.
Etukappale: Luo 10(14) s + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa mallivirkkausta Suoraan. Kun työn pituus on 1 cm, lisää molemmissa reunoissa joka 3. krs:lla 8x1 s, joka 2. krs:lla 8(11)x1 s, joka krs:lla 10x1 s = 62(72) s. Työn pituus on 16(18) cm.
Viimeistely: Ompele haarasauma. Luo 14 kjs solmimisnauhaa varten ja kiinnitä se takakpl:n oikeaan yläreunaan. Virkkaa edelleen ks:ita lahkeensuuhun. Virkkaa lopussa etukpl:n oikeaa nauhaa varten taas 14 kjs. Virkkaa toinen puoli samoin .
Virkkaa sitten takakpl:n vasemmasta nauhasta lähtien rapu-s:ita yläreunaan ja oikeaan nauhaan, käänny 1 kjs:lla ja virkkaa edelleen pitkin lahkeensuuta. Virkkaa samalla tavoin housujen ja nauhojen kaikki reunat.
Virkkaa 4 lehteä ja ompele ne nauhanpäihin. Solmi nauhat ja pujota kumilanka lahkeensuihin ja yläreunaan.
Yläosa: Virkkaa 2x. Luo 13(14) kjs + 1 kjs kääntymistä varten ja virkkaa oikean puolen krs mallivirkkausta. Virkkaa viimeiseen s:aan 3 ks, käännä työ ja virkkaa pitkin luotujen kjs:iden toista reunaa. Virkkaa sitten mallivirkkausta, virkkaa joka krs:lla keskimmäiseen 3 ks:sta taas 3 ks. Kun työn pituus luoduista s:ista lähtien on 5,5(6,5) cm, se on valmis.
Virkkaa vielä viimeiseen krs:een olkainta varten 70 kjs, katkaise lanka. Virkkaa vasemmasta alareunasta lähtien rapu-s:ita, olkaimen päässä 1 rapu-s kääntymistä varten ja edelleen toista reunaa takaisin. Luo selkänauhaa varten 90 kjs, kiinnitä se yläosan alareunaan ja virkkaa edelleen ks:ita.

 

Tämä juttu kannattaa laittaa talteen, käsityönystävä: kokosimme Kodin Kuvalehden ja Suuri Käsityö -lehden kaikkien aikojen suosituimmat netissä julkaistut virkkausohjeet yhteen.

Kesällä on aikaa virkata, joten ota haasteeksi vaikkapa 1980-luvulla suositun pitsiliinan loihtiminen tai suloinen ruusukukkaro.

Jos kaipaat ennemmin jotain pientä ja helppoa tekemistä, virkkaa sydämen muotoinen koriste laukkua somistamaan.

Alta löydät käsityön ammattilaisten tai aktiiviharrastajien laatimat tarkistetut ohjeet, joilla syntyy vaikka mitä kaunista ja käytännöllistä. Mukavia virkkaushektiä!

Timanttikuvioinen patalappu virkataan puuvillalangasta ohuella koukulla. Mallin suunnitteli vantaalainen käsityötaituri Pirjo Mälkiäinen.

 

Taidokas pitsiliina tuo pelkistettyyn, moderniinkin kotiin hauskan tuulahduksen menneiltä ajoilta. Alkuperäinen ohje on julkaistu Suuri Käsityökerho -lehdessä vuonna 1982.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Kuukauden retro-ohje: Pitsiliina
Virkkaus
Kuukauden retro-ohje: Pitsiliina

 

Virkatun ruusun terälehdet kasvavat kerros kerrokselta. Kaksi ruusua yhdistämällä syntyy hempeä ruusukukkaro.

 

Pehmeä pipo sopii jokaisen päähän. Lisäksi sen virkkaaminen on ihanan helppoa! Pipolle voi olla käyttöä myös Suomen viileinä kesäiltoina, kun ei millään malta mennä nukkumaan.

 

Söpöllä pikku sydämellä voi kertoa sanoitta viestin. Valitse koukku sen mukaan, miten suuren sydämen aiot tehdä. Puuvillalangasta virkattu koriste sopii myös kattausta kaunistamaan.

 

Pikkuisen kissakukkaron voi ripustaa lenkistä vaikkapa eteisen naulaan avainkukkaroksi. Pieni kissanystävä kuljettelee kukkaroa somasti ranteessaan.

 

Koskaan ei voi olla liian ajoissa: joululahjojen tekemisen voi hyvin aloittaa vaikka kesälomalla! Tamperelainen Jenny Alhonen suunnitteli kätevät lapaset, joilla hipaisunäytöllisten laitteiden käyttö sujuu pakkasellakin. Ne virkataan kaksinkertaisesta langasta.

 

Valeampiaispesä on tarkoitus ripustaa suosituksi tiedettyyn pesäpaikkaan, jolloin ampiaiset pitävät paikkaa varattuna ja siirtyvät pesimäpuuhiin muualle.

Valeampiaispesä on helppo ja nopea tehdä. Virkkaa siis omasi ja kokeile, toimiiko kikka kuten väitetään!

Koko: n. 7 cm

Lanka: Drops Nepal -lankaa (65 % villa, 35 % alpakka, 50 g = 75 m). Harmaata (0501) n. 15 g.
Drops Safran -lankaa (100 % puuvilla, 50 g = 130 m). Keltaista (11) n. 5 g ja mustaa (16) n. 2 g.

Virkkauskoukku: 4,5 mm ja 2,5 mm tai käsialan mukaan.

Muuta: paperisilppua tai sanomalehteä.

Tiheys: Nepal 17 s = 10 cm, Safran 25 s = 10 cm.

Tee pesä näin: Tee Nepal-langasta sormen ympärille aloituslenkki eli taikarengas.
1. krs: Virkkaa renkaaseen 1 kjs, 8 ks ja 1 ps 1. kjs:aan. Sulje kaikki kerrokset samoin.
2. krs: 1 kjs, 2 ks jokaiseen s:aan, 1 ps = 16 s.
3. krs: 1 kjs, *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-* krs loppuun, 1 ps = 24  s.
4. krs: 1 kjs, *2 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista *-*, 1 ps = 32 s.
5.-9. krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps.
10. krs: 1 kjs, *2 ks, kavenna 2 ks yhteen*, toista *-*, 1 ps = 24 s.
11.-12. krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps.
13. krs: *1 ks, kavenna 2 ks yhteen*, toista *-*, 1 ps = 16 s.
14. krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps.
Täytä pallo sanomalehtisilpulla.
15. krs: Kavenna kaikilla silmukoilla 2 ks yhteen = 8 s.
Virkkaa ripustuslenkiksi 9 kjs, kiinnitä se kehän vastakkaiselle puolelle, katkaise lanka ja sulje aukko loppulangalla. Päättele langat.

Ampiaiset: Virkkaa 3 samanlaista ampiaista. Tee keltaisella Safran-langasta aloituslenkki.
1. krs: Virkkaa renkaaseen 1 kjs, 6 ks ja 1 ps 1. kjs:aan. Sulje kaikki kerrokset samoin.
2. krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps ja vaihda samalla työhön musta lanka.
3. krs: 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps. Toista 2.-3. krs:ia vielä kerran.
6-7. krs: Virkkaa keltaisella 1 kjs, 1 ks jokaiseen s:aan, 1 ps.
Katkaise lanka, pujota se viimeisen krs:n silmukoiden läpi ja kiristä aukko umpeen. Päättele langat.

Viimeistely: Ompele ampiaiset muutamilla pistoilla pesään. Solmi sitten pätkät mustaa lankaa ampiaisten tuntosarviksi. Tee lankojen molempiin päihin solmut n. 1 cm:n päähän tyvestä ja katkaise langanpäät solmujen vierestä.

Malli: Villasilla, Sanna Hassinen

Lanka- ja ohjetiedustelut: www.villasilla.fi.