Hyödyllinen intuitio ei sisällä henkilökohtaisia pelkoja tai toiveajattelua, vaan neutraalia sisäisen äänen kuulostelua.
Hyödyllinen intuitio ei sisällä henkilökohtaisia pelkoja tai toiveajattelua, vaan neutraalia sisäisen äänen kuulostelua.

Järki vai tunteet? Ei ole pakko valita. Parhaat päätökset syntyvät, kun yhdistät intuition ja faktat, sanoo asiantuntija.

1. Tunnista, mistä intuitiossa on kyse

Intuitio on kykyä saada tietoa ja tehdä päätöksiä tavalla, joka ei välttämättä ole järkiperustein todistettavissa. Usein on ihan ok perustella kantaansa sanomalla, että ”tämä vaihtoehto vain tuntuu oikealta”.

2. Ymmärrä oma intuitiotapasi

Intuitiota voi hyödyntää erityisesti tilanteissa, jossa pitäisi tehdä päätöksiä, mutta tarjolla on liian vähän tai liian paljon tietoa. Ei kuitenkaan ole yhtä oikeaa tapaa, jolla intuitiota tulisi käyttää. Intuitiivisuus on moniulotteista ja se toimii eri tavoin eri ihmisillä.

Selvitä, miten sinä kuulet oman sisäisen äänesi. Varaa itsellesi aikaa, hengitä rauhassa ja kuuntele sisintäsi. Suhtaudu intuitioon vapaasti, neutraalisti ja tutkien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Yhdistä intuitiosi tietoon

Parhaiten intuitio toimii yhdessä muiden tietämisen tapojen kanssa. Älä unohda ammattiaitoasi ja järkitietoasi. Esimerkiksi kokenut palomies pystyy palotilanteessa aistimaan ennakoiden, milloin rakennus mahdollisesti romahtaa, ja toimimaan sen mukaisesti. Hän ei kuitenkaan säntää liekkeihin vain, ”koska siltä tuntuu”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyödyllinen intuitio ei sisällä henkilökohtaisia pelkoja (”valitsen näin, koska olisi kamalaa epäonnistua”) tai toiveajattelua (”yritän tätä, koska haluan, enkä välitä pätkääkään riskeistä”).

On tärkeää pystyä tarkistamaan, ettei ole sotkenut intuitiiviseen tietoon omaa tunnemaailmaansa.

Kun päästää irti kontrollista, saa käyttöönsä uskomattoman määrän tietoa. Sellaistakin, jota ei tietoisesti tiedä.

4. Kehitä intuitiotasi

Intuition hyödyntämistä voi harjoitella olemalla avoin vieraille asioille ja ilmiöille, pidättäytymällä luokittelusta ja tulkinnasta sekä herkistämällä aistihavaintoja.

Mitä paremmin sietää asioita, jotka ovat ristiriitaisia, keskeneräisiä ja epämääräisiä, sitä joustavammaksi voi kehittyä intuition hyödyntämisessä.

5. Rakasta intuitiotasi

Kun sekä järki että sydän ovat mukana, päätökset on mahdollista tehdä mahdollisimman paineettomasti ja vapaasti. Silloin ei pelkää tai toivo mitään erityistä. Ei taistele, pakene tai jähmety, vaan tutkii neutraalisti tilannetta eri puolilta.

Viime kädessä intuitio on antautumista. Kun päästää irti kontrollista, saa käyttöönsä uskomattoman määrän tietoa. Sellaistakin, jota ei tietoisesti tiedä.

Asiantuntijana muutosvalmentaja ja Hyvän mielen vuosi -kirjan kirjoittaja Maaretta Tukiainen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla