Sukkaliima saa valuvat polvisukat pysymään paikoillaan.
Sukkaliima saa valuvat polvisukat pysymään paikoillaan.

Löysin sukkaliiman ja moni pukeutumispulmani ratkesi samalla kertaa.

Sukkaliimaa käytetään yleensä tukisukkien paikoillaan pitämiseen. Kankaille sopivasta, pesukoneessa lähtevästä liimasta voi olla kuitenkin muutakin hyötyä arkisissa pukeutumispulmissa.

1. Sukkahousut pysyvät paikoillaan

Jos sukkahousut seilaavat jaloissa tai valuvat päivän aikana epämukavasti alas, sukkaliima saattaa auttaa pitämään ne paikoillaan.

2. Ylipolvensukat eivät valu alas reisiä pitkin

Kaikki ylipolvensukkia rakastavat tietävät, miltä tuntuu nostella sukkia jatkuvasti ylös. Sukkaliima (nimensä mukaisesti) ratkaisee pulman! Pyöräyttele liimaa reiteesi siihen kohtaan, mistä toivot sukan alkavan. Pue sukka ja taputtele se liimaan kiinni. Valmista!

3. Toppien olkaimet eivät putoa

Putoilevat olkaimet ovat ärsyttävä vaiva. Kun olkaimen liimaa sukkaliimalla kiinni, ei putoilevia olkaimia tarvitse olla koko aikaa nostelemassa.

4. Juhlamekko pysyy paremmin paikoillaan

Jos haluaa välttää nolot vilauttelut, juhlamekon on suotava olla sopivan kokoinen. Joskus mekon leikkauksissa on kuitenkin osia, jotka vaativat varovaisuutta käyttäjältään. Sukkaliimaa voi käyttää apuna liimaamaan vaatetta taktisista kohdista paikoilleen.

Ainoa ongelma sukkaliimassa voikin olla sen hankala saatavuus. Sukkaliimoista innostuneet löytävät varmimmin purkkinsa netistä.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.