Luokanopettaja Mirjam Rousu käyttää aina vedenkestävää ripsiväriä, sillä sen kanssa ei tarvitse pelätä värin leviämistä edes zumba-tunneilla.
Luokanopettaja Mirjam Rousu käyttää aina vedenkestävää ripsiväriä, sillä sen kanssa ei tarvitse pelätä värin leviämistä edes zumba-tunneilla.

Kauneuden ammattilaiset kertovat, miten saat meikin kestämään siistinä koko pitkän päivän.

Huulipuna

"Eniten huulimeikin kestävyyteen vaikuttava punan laadun lisäksi sen määrä huulilla. Jos huulipunaa on liikaa, se ”liukuu” helpommin pois. Uusin kikkani on käyttää tuubiin pakattua silmäluomenpohjustusainetta huulirajalle ennen huulten rajausta.

En ole kestopunien ystävä, koska ne tuntuvat usein huulilla kuivilta ja tuovat rohtuneisuuden esiin. Viimeisin huulimeikki-innostukseni ovat huulilakat, joilla saa kestopunaa heleämmän lopputuloksen. Huulikiiltomaisuudestaan huolimatta ne sopivat myös aikuiselle."

Laura Andersson, meikkaaja

Meikkivoide

"Ikä ja ihotyyppi ratkaisevat meikkivoiteen valinnassa. Mitä enemmän juonteita, sitä ohuempi meikkivoide. Tarvittaessa ongelmakohtiin voi lisätä peiteainetta.

Mattameikkivoiteet, jotka sopivat parhaiten rasvoittuvalle mutta myös normaalille iholle, ovat peittäviä ja pysyviä, eivätkä välttämättä vaadi puuterointia.
Erityisesti kuivaihoisten ongelma on meikkivoiteen ”katoaminen” päivän mittaan. Hilseilevän kuivalla iholla meikki ei pysy eikä näytä hyvältä. '

Ongelmaan auttaa ihonhoitorutiinien tarkistus. Kuorinta ja kosteusnaamio -yhdistelmällä kasvojen ihon saa nopeasti kuntoon, ja meikki pysyy paremmin. Kevyt irtopuuteri kiinnittää meikkivoiteen tekemättä meikistä pakkelimaista.

Meikkivoiteen jälkeen seuraavaksi tärkeintä on oikeiden pohjustustuotteiden valinta. Rasvoittuva iho vaatii mattapohjustuksen, kuivaihoinen hyötyy hehkua antavista ominaisuuksista, ja samea iho tarvitsee heleyttävää tuotetta. Pohjustustuote levitetään ennen hyvin imeytynyttä kosteusvoidetta ja meikkivoidetta.

Arvostan meikkivoiteessa myös kerrostuvuutta, joka mahdollistaa kevyen ja tarvittaessa myös peittävämmän pohjan."

Laura Andersson, meikkaaja

Ripsiväri

"Jos ripsiväri varisee, se on melko varmasti joko liian vanha tai sitä on liikaa. Ripsiväri kannattaa vaihtaa uuteen noin kolmen kuukauden välein ja  viimeistään puoli vuotta avaamisesta, vaikka tuotetta ei olisi juuri käytettykään.

Jos ripsiväri suttaantuu yläluomelle päivän mittaan, luomien pohjustus silmämeikinpohjustusaineella auttaa. Raskasluomisen kannattaa valita vesiliukoinen ripsiväri, sillä vedenkestävät maskarat tarttuvat herkästi yläluomeen rasvaliukoisuutensa vuoksi.

Vuotavista silmistä kärsivän ongelmat ratkeavat käyttämällä vedenkestävää tai lämpimällä vedellä lähtevää maskaraa.

Jos riesana on ripsivärin leviäminen levitysvaiheessa, ripsivärin harja on liian kookas tai massa liian paksua, kuten tuuheuttavissa ripsiväreissä. Pidentävät ripsivärit levittyvät ohuemmin ja siistimmin, ja niissä on kapeammat harjat."

Laura Andersson, meikkaaja

Luomiväri

"Parhaiten silmämeikin saa pysymään, kun käyttää voidemaista luomiväriä puuterimaisen alla. Käytä ensin luomelle valokynää tai peitevoidetta ja puuteroi kevyesti. Levitä sen jälkeen ohut kerros voidemaista, vaikkapa ihonsävyistä luomiväriä.

Lisää sitten haluamasi puuterimainen luomiväri luomelle.

Silmämeikki pysyy takuuvarmasti koko päivän, eikä kasaudu rasvaisillakaan luomilla, kunhan maltat levittää puuterimaisen luomivärin huolella niin, että se ikään kuin peittää voidemaisen pinnan.”

Riia Koivisto, meikkaaja-kampaaja

Kynsilakka

"Kynsilakka pysyy parhaiten, kun kynnen pinta on puhdas ja kuiva. Lakkaus aloitetaan aluslakalla, joka toimii kuin kaksipuolinen teippi. Se kiinnittyy alapuolelta puhtaaseen kynteen ja yläpuolelta kiinnittää värilakan.

Aluslakan jälkeen tulee kaksi ohutta kerrosta värilakkaa. Sitten odotellaan minuutti ja päälle vedetään nopeasti kuivattava päällyslakka.

Pikakuivattava päällyslakka on tarkoitettu niille, jotka eivät malta odotella lakkakerrosten kuivumista tarpeeksi pitkään.”

Marja Milsap, kynsiteknikko

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.