Annan asuissa ja kodissa on paljon vintage-vaikutteita. Korkokengät ovat 1940-luvulta ja mekko uustuotantoa Lindy Bop -nettikaupasta. Korvikset Luxulite ja vyötärölle päättyvä villatakki Doll Me Up. Koiranpentu Sulo osallistuu innokkaasti lehden lukuun.
Annan asuissa ja kodissa on paljon vintage-vaikutteita. Korkokengät ovat 1940-luvulta ja mekko uustuotantoa Lindy Bop -nettikaupasta. Korvikset Luxulite ja vyötärölle päättyvä villatakki Doll Me Up. Koiranpentu Sulo osallistuu innokkaasti lehden lukuun.

Anna Linna ilmaisee itseään pukeutumalla ja nauttii 1950-luvun kauniista leningeistä. ”Lähipiirini on jo tottunut siihen, että kaunis mekko, meikki ja punaiset kiharat ovat minun tyylini.”

Kuinka kiinnostuit vintage-tyylistä?

”Olen lapsesta asti ihastunut kauniisiin vaatteisiin. Itävaltalainen isoäitini oli tyylikäs nainen, joka rakasti pukeutumista, hattuja ja hajuvesiä. Vielä 90-vuotiaana hän käytti huulipunaa ja valitsi vyön ja käsilaukun sävy sävyyn.

Äidilleni kulkeutui paljon isoäidin vaatteita, ja pääsin leikeissäni pukeutumaan upeisiin asuihin. Kello­hameet laahasivat maata, mutta tein hienoja pyörähdyksiä. Äidin antama huulipuna kruunasi kaiken.

Teininä oli tärkeää näyttää samalta kuin muutkin, joten vintage jäi tauolle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosia myöhemmin, kun odotin esikoistani, aloin taas miettiä, voisiko tyylini olla yksilöllisempi. Ostin kirkkaanpunaisen huulipunan ja aloin laittaa hiuksiani 1950-luvun tyyliin.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Annan aarteet sohvalla: oikealla Retrospec’distä tilattu mekko, keskellä itse ommeltu ja vasemmalla miehen isoäidiltä saatu vintagemekko.

Mitä pukeutuminen sinulle antaa?

”Ilmaisen sillä itseäni. 1950-luvun muodin naisellinen siluetti sopii vartalotyypilleni hyvin.

Aluksi mietin, uskallanko lähteä kauppaan tämän näköisenä. Vieläkin saattaa ujous iskeä, jos kuulen jonkun tirskuvan selkäni takana. Olen kuitenkin oppinut kantamaan tyylini ylpeänä.

En silti olisi halunnut elää 1950-luvulla. Naisten elämä oli huomattavasti rajoitetumpaa: he eivät itse saaneet valita tyyliään. Minulle tämä on hauskaa, ei stressin aihe.”

Anna keräilee kauniita, vanhoja esiliinoja, jotka ovat käytössä niin arjessa kuin juhlassa. Mekko Collectif Clothing.

Mistä hankit vaatteita ja asusteita?

”Kirpputorikierrokset vaativat kärsivällisyyttä, koska aidot löydöt ovat harvassa. Facebookin Vintage-kirpputori on oiva paikka.

Olen myös käynyt vintage-liikkeissä ja -tapahtumissa Lontoossa ja Tukholmassa. Mekot ovat parhaita matkamuistoja.

Ompelen paljon itse sekä vanhojen että uustuotantona tehtyjen kaavojen avulla.”

Kirkkaanpunainen huulipuna sopii joka tilanteeseen. Aito 60-luvun mekko on ostettu harrastajakaverilta. Rintaneula on uustuotantoa: aitoja vastaavia valmistettiin 40-luvulla USA:ssa.

Pukeudutko aina vintage-tyylin mukaisesti?

”Koska teen töitä kotona, otan ilon irti kaikista tilaisuuksista, jolloin lähden liikkeelle. En mene edes kauppaan verkkareissa, vaan meikkaan ja pukeudun kauniisti. Minusta on ihanaa laittautua.

Mieheni kanssa käymme välillä seuraamassa burleskitapahtumia, ja niissä on lupa näkyä ja kimmeltää. Haaveilen löytäväni tyllisen 1950-luvun iltapuku-unelman juhlia varten. Vielä ei oikeaa ole osunut kohdalle.

Alussa lähipiiri saattoi kysyä, olemmeko menossa hienoihin juhliin, kun ilmestyin perhetilaisuuksiin laittautuneena. Nyt he ovat jo tottuneet siihen, että kaunis mekko, meikki ja punaiset kiharat ovat minun tyylini. Se sopii joka tilanteeseen.”

36-vuotias kääntäjä asuu Akaalla puolisonsa Villen kanssa. Perheeseen kuuluvat pojat Otto, 8, ja Arttu, 5, sekä jackrusselinterrieri Sulo. Anna kuvaa asujaan Instagram-tililleen @mrsvintageanna.

Artikkeli on ilmestynyt Kodin Kuvalehdessä 9/2018.

 

 

Anna Linnan vinkit vintage-tyyliin

1. Ennen kuin teet hankintoja, mittaa itsesi. Mittanauha on hyvä olla mukana kirpputorilla. Sen avulla voit tehdä onnistuneita ostoksia, vaikka et pääsisi sovittamaan.

2. Jos vintage-mekko ei näytä päällä oikealta, se johtuu usein vääränlaisista alusvaatteista. Vintage-vaatteet on suunniteltu käytettäviksi tukevien rintaliivien ja sukkanauhaliivien kanssa.

3. Hyvin säilyneet, aidot vintage-vaatteet ovat usein pieniä. Suurempia samantyylisiä vaatteita saa nettikaupoista, jotka myyvät uustuotantoa.

4. Koruista on helppo aloittaa. Esimerkiksi 1950-luvulla suurin osa korvakoruista oli klipsimallia eikä niitä varten tarvittu reikiä.

Vierailija

Kaunis sisustus ja tyyli. Hienot kuvat jutussa! Hienoa kun jotkut jaksavat laittautua jopa ruokakauppaan. Itse viihdyn mukavissa vaatteissa enkä ehdi tai jaksa tai viitsi laittautua oikein ikinä. Mutta olisi kivaa joskus olla noin edustava edes juhlissa. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla