Annan asuissa ja kodissa on paljon vintage-vaikutteita. Korkokengät ovat 1940-luvulta ja mekko uustuotantoa Lindy Bop -nettikaupasta. Korvikset Luxulite ja vyötärölle päättyvä villatakki Doll Me Up. Koiranpentu Sulo osallistuu innokkaasti lehden lukuun.
Annan asuissa ja kodissa on paljon vintage-vaikutteita. Korkokengät ovat 1940-luvulta ja mekko uustuotantoa Lindy Bop -nettikaupasta. Korvikset Luxulite ja vyötärölle päättyvä villatakki Doll Me Up. Koiranpentu Sulo osallistuu innokkaasti lehden lukuun.

Anna Linna ilmaisee itseään pukeutumalla ja nauttii 1950-luvun kauniista leningeistä. ”Lähipiirini on jo tottunut siihen, että kaunis mekko, meikki ja punaiset kiharat ovat minun tyylini.”

Kuinka kiinnostuit vintage-tyylistä?

”Olen lapsesta asti ihastunut kauniisiin vaatteisiin. Itävaltalainen isoäitini oli tyylikäs nainen, joka rakasti pukeutumista, hattuja ja hajuvesiä. Vielä 90-vuotiaana hän käytti huulipunaa ja valitsi vyön ja käsilaukun sävy sävyyn.

Äidilleni kulkeutui paljon isoäidin vaatteita, ja pääsin leikeissäni pukeutumaan upeisiin asuihin. Kello­hameet laahasivat maata, mutta tein hienoja pyörähdyksiä. Äidin antama huulipuna kruunasi kaiken.

Teininä oli tärkeää näyttää samalta kuin muutkin, joten vintage jäi tauolle.

Vuosia myöhemmin, kun odotin esikoistani, aloin taas miettiä, voisiko tyylini olla yksilöllisempi. Ostin kirkkaanpunaisen huulipunan ja aloin laittaa hiuksiani 1950-luvun tyyliin.”


Annan aarteet sohvalla: oikealla Retrospec’distä tilattu mekko, keskellä itse ommeltu ja vasemmalla miehen isoäidiltä saatu vintagemekko.


Mitä pukeutuminen sinulle antaa?

”Ilmaisen sillä itseäni. 1950-luvun muodin naisellinen siluetti sopii vartalotyypilleni hyvin.

Aluksi mietin, uskallanko lähteä kauppaan tämän näköisenä. Vieläkin saattaa ujous iskeä, jos kuulen jonkun tirskuvan selkäni takana. Olen kuitenkin oppinut kantamaan tyylini ylpeänä.

En silti olisi halunnut elää 1950-luvulla. Naisten elämä oli huomattavasti rajoitetumpaa: he eivät itse saaneet valita tyyliään. Minulle tämä on hauskaa, ei stressin aihe.”


Anna keräilee kauniita, vanhoja esiliinoja, jotka ovat käytössä niin arjessa kuin juhlassa. Mekko Collectif Clothing.


Mistä hankit vaatteita ja asusteita?

”Kirpputorikierrokset vaativat kärsivällisyyttä, koska aidot löydöt ovat harvassa. Facebookin Vintage-kirpputori on oiva paikka.

Olen myös käynyt vintage-liikkeissä ja -tapahtumissa Lontoossa ja Tukholmassa. Mekot ovat parhaita matkamuistoja.

Ompelen paljon itse sekä vanhojen että uustuotantona tehtyjen kaavojen avulla.”


Kirkkaanpunainen huulipuna sopii joka tilanteeseen. Aito 60-luvun mekko on ostettu harrastajakaverilta. Rintaneula on uustuotantoa: aitoja vastaavia valmistettiin 40-luvulla USA:ssa.


Pukeudutko aina vintage-tyylin mukaisesti?

”Koska teen töitä kotona, otan ilon irti kaikista tilaisuuksista, jolloin lähden liikkeelle. En mene edes kauppaan verkkareissa, vaan meikkaan ja pukeudun kauniisti. Minusta on ihanaa laittautua.

Mieheni kanssa käymme välillä seuraamassa burleskitapahtumia, ja niissä on lupa näkyä ja kimmeltää. Haaveilen löytäväni tyllisen 1950-luvun iltapuku-unelman juhlia varten. Vielä ei oikeaa ole osunut kohdalle.

Alussa lähipiiri saattoi kysyä, olemmeko menossa hienoihin juhliin, kun ilmestyin perhetilaisuuksiin laittautuneena. Nyt he ovat jo tottuneet siihen, että kaunis mekko, meikki ja punaiset kiharat ovat minun tyylini. Se sopii joka tilanteeseen.”

36-vuotias kääntäjä asuu Akaalla puolisonsa Villen kanssa. Perheeseen kuuluvat pojat Otto, 8, ja Arttu, 5, sekä jackrusselinterrieri Sulo. Anna kuvaa asujaan Instagram-tililleen @mrsvintageanna.

Artikkeli on ilmestynyt Kodin Kuvalehdessä 9/2018.

 

 

Anna Linnan vinkit vintage-tyyliin

1. Ennen kuin teet hankintoja, mittaa itsesi. Mittanauha on hyvä olla mukana kirpputorilla. Sen avulla voit tehdä onnistuneita ostoksia, vaikka et pääsisi sovittamaan.

2. Jos vintage-mekko ei näytä päällä oikealta, se johtuu usein vääränlaisista alusvaatteista. Vintage-vaatteet on suunniteltu käytettäviksi tukevien rintaliivien ja sukkanauhaliivien kanssa.

3. Hyvin säilyneet, aidot vintage-vaatteet ovat usein pieniä. Suurempia samantyylisiä vaatteita saa nettikaupoista, jotka myyvät uustuotantoa.

4. Koruista on helppo aloittaa. Esimerkiksi 1950-luvulla suurin osa korvakoruista oli klipsimallia eikä niitä varten tarvittu reikiä.

Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.
Hoitoaineen levittämisen jälkeen hiukset kannattaa suojata pyyhkeellä ennen löylyihin astumista.

Liian kuumassa saunassa hoitoaineen teho saattaa heiketä.

Saunassa mieli rentoutuu, ja samalla on ihana helliä hiuksia hoitoaineella. Löylyissä hoito ehtii vaikuttaa mukavan pitkään.

Vaan hetkinen! Joskus kuulee varoitteluja siitä, ettei saunan kuumuus tee hiuksille hyvää.

Saako lauteille siis mennä hoitoaine päässä, parturi-kampaaja Marja Liimatainen?

”Saa mennä. Yleisesti ottaen lämpö tehostaa hoitoaineen vaikutusta.”

Mutta jos saunassa ottaa kovat löylyt, hoitoaineen vaikutus voi kuitenkin huonontua, Liimatainen huomauttaa.

”Kuumissa löylyissä kostea hius ja kosteuttavia ainesosia sisältävä hoitoaine voivat reagoida hiuksen kannalta haitallisesti.”

Jos hoitoaine päässä menee lauteille, hiukset kannattaisikin suojata lämmöltä. Se onnistuu esimerkiksi kietomalla ne pyyhkeeseen.

Toinen vaihtoehto on saunoa maltillisesti, jotta lämpö ei pääse kuumentamaan hiuksia ja hoitoainetta liiaksi.

Hoitoaine päässä kannattaa saunoa maltillisesti.

”Silloin saunassa kannattaa olla ilman, että heittää kauheasti löylyä”, Liimatainen sanoo.

Liimatainen muistuttaa, että hoitoaine ja muut hiustuotteet pitäisi myös säilyttää niin, ettei saunan lämpö pääse kuumentamaan niitä.

”Saunan löylyhuone ei ole oikea säilytyspaikka pesu- ja hoitotuotteille, sillä tuotteiden säilyvyys, koostumus ja hoitoteho kärsivät liiallisesta kuumuudesta, samoin kuin jäätymisestä.”

Älä pidä hiuksia pyyhkeessä koko iltaa

Ihanan saunahetken jälkeen on kiva kääräistä pyyhe päähän ja mennä sohvalle tai terassille vilvoittelemaan. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin pyyhkeen kietoo turbaaniksi päähän. Sitä ei saisi kääntää kovin tiukaksi.

”Jos pyyhe käännetään liian tiukalle, hius jää sinne väliin ja hiukseen tulee kierre.”

Jos hius vielä pääsee kuivumaan kierteisenä pyyhkeen sisään, sen joustavuus voi huonontua.

”Kun joustonvaraa ei ole ja hiukseen kohdistuu äkillinen veto esimerkiksi takkua harjatessa, nykäisy voi katkaista hiuksen.”

Siksi pyyhe kannattaa kietoa löysähkösti ja ottaa pois päästä heti, kun se on ehtinyt imeä suurimmat kosteudet pois hiuksista. Hiusten ei saisi antaa kuivahtaa pyyhkeen sisällä, Liimatainen sanoo.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.