Kannattaako keski-iässä vaihtaa hiusmallia lyhyemmäksi, jos joskus vielä ehkä haluaisikin pitkät hiukset? Kysyimme asiantuntijalta.

Hiukset ikääntyvät. Ne harmaantuvat ja ohenevat, ja niitä putoilee pois päästä.

Jotkut uskovat, että jos aikuisena leikkaa pitkät hiuksensa lyhyiksi, ne eivät enää kasva takaisin pitkiksi. Miten on?

"Kyllä kasvavat. Hiuksella on tietty kasvuikä, jonka perintötekijät määräävät, eikä se periaatteessa muutu iän myötä", sanoo HiusAkatemian toimitusjohtaja, hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Hiusten kasvuiällä tarkoitetaan aikaa, jossa hiukset saavuttavat maksimaalisen mittansa. Kasvuikä on yleensä kahdesta kuuteen vuotta, ja se vaihtelee yksilöllisesti. Jos hiustesi kasvuikä on kaksi vuotta, suortuvasi kasvavat hieman yli olkapään. Jos taas kasvuikä on kuusi vuotta, hiukset voivat kasvaa jopa pehvaan asti. Perintötekijöiden vuoksi kaikki meistä eivät saa hiuksiaan kasvamaan takapuoleen asti, vaikka kuinka yrittäisivät.

Kasvu hidastuu, mutta ei lopu

Hiusten kasvu hidastuu vanhemmiten, mutta mitään ikärajaa ei ole olemassa sille, milloin hidastuminen alkaa. Se vaihtelee yksilöllisesti, eikä ikä sinänsä ole kasvun hidastumisen syy.

Kyse on ennemminkin siitä, että ikääntymisestä johtuvat kehon muutokset vaikuttavat myös hiusten kasvuun. Ravinteet eivät enää imeydy kehoon yhtä tehokkaasti kuin nuorempana, ja ääreisverenkierto heikkenee. Heikommaksi tulee myös päälaen verenkierto, eikä siellä ole lihaksia, jotka liikuttaisivat päänahkaa. Jos taas veri ei kierrä, eivät myöskään ravinteet kulje eivätkä hiukset saa välttämättömiä ravinteita.

Jos siis leikkaat hiuksesi vanhemmiten lyhyiksi, hiukset kasvavat kyllä takaisin, mutta se vie enemmän aikaa.

Hiukset ovat kehon mittari

Elintavoilla on vaikutusta hiusten kasvuun. Hagros-Kosken mukaan se, miten keho voi, heijastuu hiuksiin.

"Kehon ravinnonjakelussa hiukset ovat ääripäässä. Tärkeimmät elimet ottavat tarvitsemansa ravinteet ensin, ja hiuksille jää se mitä jää."

Erilaiset kehon puutostilat ja häiriöt, kuten yksipuolinen ravinto, heikentävät hiusten kasvua.

"Huolissaan olemisen on huomattu vaikuttavan voimakkaasti kehoon ja erityisesti hiuksiin."

Hiusten kasvuun vaikuttavat myös hormonitekijät. Suomessa yleinen kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa hiusten lähtemistä ja kasvun hidastumista. Naisten vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee, mikä voimistaa helposti hormonaalista hiustenlähtöä.

Ja sitten on vielä stressihormonit. Hagros-Kosken mukaan olemme nykyisin aivan liian huolissamme.

"Pelkästään huolissaan olemisen on huomattu vaikuttavan voimakkaasti kehoon, ja erityisesti hiuksiin. "

Ravintolisät käyttöön

Hiusten kasvun hidastumista voi yrittää ehkäistä päänahkaa hoitamalla.

"Päänahan hieronta aktivoi verenkiertoa, ja yksi halpa ja helppo kotikonsti on myös turvehoito. Hieronta vaikuttaa muutaman tunnin, turve taas kolme neljä vuorokautta", sanoo Hagros-Koski.

"Takuuvarmasti emme saa riittävästi ravinteita."

Hormonaalisiin tekijöihin ei voi itse kovin helposti vaikuttaa, mutta ruokavalioon voi. Hagros-Koski ei allekirjoita käsitystä, että elimistömme saisi kaiken tarpeellisen ravinnon ruuasta. Täytyy syödä monipuolisesti, mutta muutakin tarvitaan.

"Tehoviljelyn, keinolannoitteiden sekä torjunta-, säilöntä- ja lisäaineiden vuoksi monen ruuan ravintoarvot ovat ajan myötä vähentyneet dramaattisesti. Vaikka söisimme miten monipuolisesti, niin takuuvarmasti emme saa riittävästi ravinteita. Ravintolisiä tarvitaan."

Hiki päässä on hyvä

Hiusten kasvun vauhdittamiseen ei ole olemassa ihmekikkoja. Kasvamisprosessi on monen tekijän summa. Tukka kasvaa, jos ihminen on terve, syö monipuolisesti ja liikkuu ja nukkuu riittävästi. Hagros-Koski korostaa monipuolista liikuntaa, joka rasittaa koko kroppaa.

"Pitäisi tehdä töitä ja liikkua niin kuin ennen vanhaan heinäpellolla. Kun ihmisellä on kirjaimellisesti hiki päässä, aineenvaihdunta paranee ja verenkierto toimii hyvin. Hikinen hyötyliikunta on hiustenkin kannalta parasta liikuntaa."

Kultakutri

Kasvaako aikuisena lyhyiksi leikatuista hiuksista enää koskaan pitkät?

Hiusten kasvu on hormonaalinen juttu. Minulla ei hiukset kasvaneet hartioita pidemmäksi vaikka koko nuoruuden yritin niitä kasvattaa. Vasta raskaaksi tullessani 39 vuotiaana hiukset alkoivat kasvaa lisää pituutta eli ristiselkään asti. Kaksihaaraisia on aina ollut vähän, hiukseni ovat vaaleat, ohuehkoa hiusta mutta niitä on paljon sanoo kampaaja. Tasoitan hiukset säännöllisesti max. 3cm ja kasvavat täyteen mittaansa eli nyt ristiselkään. Sen yli en näytä pääsevän. Ikää kohta 57v.
Lue kommentti
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.
Otatko uudet syysvaatteet suoraan käyttöön? Ihosi saattaa päättää puolestasi.

Jotkut pukevat uudet vaatteet päälleen pesemättä, toiset kelpuuttavat ne käyttöön vasta pesukoneen kautta. Mikä olisi oikea tapa?

Uusi vaate on puhdas, eikä sikäli välttämättä pesun tarpeessa. Niin moni ajattelee, ja ottaa vaatteen suoraan kaupasta tuotuna käyttöön.

Toiset sen sijaan haluavat pestä vaatteet ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Marttojen neuvonnan johtajan Teija Jerkun mukaan kullekin oikea tapa riippuu siitä, kuinka herkkäihoinen on.

”Herkkäihoisten on hyvä pestä etenkin ihoa koskettavat tummat vaatteet”, Jerkku sanoo.

Mutta miksi juuri tummat? Tummissa vaatteissa saattaa olla useampia värikemikaalikerroksia, joiden vuoksi irtovärin määrä voi olla suurempi kuin vastaavissa vaaleammissa vaatteissa. Uusissa vaatteissa saattaa olla myös viimeistelyaineita, jotka lisäävät niiden tuoksua.

”Herkimmät voivat saada irtoväristä ja tuoksusta oireita, kuten ihon kutinaa ja allergisia reaktioita. Usein herkkäihoiset tietävät tämän itsekin ja huolehtivat vaatteidensa pesemisestä tarkemmin.”

Pesu parantaa pyyhkeen imukykyä

Moni pesee myös uudet pyyhkeet ja lakanat ennen käyttöä. Teija Jerkku pitää sitä hyvänä tapana. Mahdolliset irtokemikaalit lähtevät usein ensimmäisessä pesussa, ja pyyhe myös imee vettä ja kuivaa ihon paremmin, kun se on pesty.

Lakanoista puolestaan voi joskus lähteä hyvinkin voimakas tuoksu, kun ne otetaan uutena paketista.

”Joissakin lakanoissa lukee myös suositus, että ne olisi hyvä pestä ennen käyttöä”, Jerkku kertoo.

Myös vaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat vauvan ihoa vasten tulevat ja menevät helposti suuhun, on syytä pestä ennen käyttöönottoa.

Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.
Noudata vaatteen hoito-ohjeita. Niin saat sen säilymään kauan kunnossa ja uuden tuntuisena.

Harmittaahan se, jos vasta ostettu vaate alkaa jo muutaman pesun ja käyttökerran jälkeen näyttää ikivanhalta. Opettele vaatteiden hoitoon helpot perussäännöt!

Tekstiilien säilyttäminen hyväkuntoisena ei niinkään vaadi työtä tai vaatteen käsittelyä jollain erityisellä tavalla. Vaatteen kestoa voi pidentää oikeastaan ihmeen helposti: kiinnittämällä huomiota siihen, miten vaatetta käsittelee ja tekemällä viisaita valintoja.

Huolenpito on myös ekologinen teko, sillä sen avulla vaate kestää kauemmin, eikä uutta tarvitse ostaa niin usein.

Vältä pesua – tuuletus voi riittää.

Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku pitää tärkeimpänä ohjeena sitä, ettei vaatetta saisi pestä turhaan.

”Peseminen kuluttaa aina vaatetta. Vaate kannattaa pestä vasta, kun se on likainen. Turha peseminen kuormittaa myös ympäristöä”, Jerkku muistuttaa.

Usein vaatteen raikastamiseen voi riittää sen tuulettaminen.

Pese niin kuin pyydetään

Vaikka pesemistä kannattaa lykätä, sitä ei silti saa päästää liian likaiseksi. Muuten se ei välttämättä enää puhdistu kunnolla.

Pyykkikoneen äärellä kannattaa käyttää hetki harkintaa: tekstiileistä löytyvät pikku lappuset kertovat tärkeitä terveisiä valmistajilta. Noudata vaatteen hoito-ohjeita ja pese se oikeassa lämpötilassa. Muista myös, että kaikille vaatteille ei sovi huuhteluaine. Värivirheiltä vältyt, kun lajittelet pyykit värin mukaan.

Tukeva henkari pitää huolen siitä, ettei vaate veny.

Pesun jälkeen vaate on tärkeää oikoa omiin mittoihinsa ja ripustaa kuivumaan. Tukevat henkarit pitävät huolen siitä, ettei vaate veny tai muuta muotoaan kuivauksen aikana.

Jotkut vaatteet, kuten villapaidat, kuuluu kuivata vaakatasossa eli esimerkiksi pyykkitelineen päällä.

Henkarikuivatus vähentää myös silittämisen tarvetta. Esimerkiksi paitapuserot siliävät paremmin, kun ne oikoo kuivumaan henkarille. Liian kuuma silitysrauta voi myös vahingoittaa vaatetta.

Silittämistä helpottamaan on olemassa silitysvettä. Teija Jerkun mielestä vaatehuollossa kuitenkin pärjää hyvin ilman sitä, etenkin, jos tahtoo vähentää turhien kemikaalien käyttöä.

Satsaa laatuun ja säilytykseen

Kestävyyteen voi myös vaikuttaa satsaamalla hyvälaatuisiin vaatteisiin. Kaupassa on hyvä tutkia, millaisia vaatteen saumat ovat, miltä materiaali tuntuu ja onko napit kiinnitetty huolella. Jos vaate on laadukas, se kestää pesua heikompikuntoisia paremmin.

Tekstiilisi huomaavat myös sen, miten niitä säilytät. Vaatteita ei kannata mytätä kaappiin sekaisin, vaan antaa niille arvoisensa kohtelu ja laittaa siisteihin pinoihin.

”Hyvin säilytettyinä ne pysyvät parempikuntoisina, löytyvät helpommin ja menevät pienempään tilaan”, Jerkku vinkkaa.