Kutiseeko iho uusien farkkujen alla? Syyhyttääkö alelaarin löytöpaita kainaloita? Lue tämä ja tiedät, miksi.

Iho muhii vaatteiden alla ison osan vuorokaudesta. Vaatteiden, joista valtaosa on käsitelty erilaisilla tekstiilikemikaaleilla.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tekstiiliteollisuudessa käytetään tuhansia erilaisia aineita, joista jopa kymmenesosa voi olla haitaksi terveydelle.

Kemikaaleja käytetään, koska niiden avulla tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia kuten helppohoitoisuutta ja käyttömukavuutta. Kemikaaleilla myös ehkäistään pulmia, kuten vaatteen kutistumista ja rypistymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tavallinen kemikaali on esimerkiksi tekstiilien jälkikäsittelyssä käytetty formaldehydi. Yleisesti käytetään myös homeenestoainetta, jolla suojataan niin kenkiä, vaatteita kuin huonekalujakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Haittapuolena on, että aineet saattavat aiheuttaa ihoärsytystä ja muita allergisia reaktioita. Kemikaalien takia useimmat uudet vaatteet kannattaa aina pestä ennen ensimmäistä käyttökertaa.

Pesusta on hyötyä, vaikka et olisi erityisen herkkäihoinenkaan. Eräskin KK:n toimittaja yritti käyttää ostamaansa kevätpoplaria pitkän aikaa pesemättömänä ja ihmetteli, mikä kumman haju leijuu hänen ympärillään. Syy löytyi: takin kemikaalit haisivat niin, että naulakossa roikkuva takki sai koko eteiseen oudon hajun. Vasta pesu teki takista hajuttoman ja käyttökelpoisen.

Lähteenä käytetty Allergia- ja astmaliiton nettisivuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla