"Kotimaisen Metsolan hapsumekko on bileasuni. Harrastan kizomba-tanssia, ja liikunta-asunikin ovat usein mekkomaisia."
"Kotimaisen Metsolan hapsumekko on bileasuni. Harrastan kizomba-tanssia, ja liikunta-asunikin ovat usein mekkomaisia."

Marika Westerlund kyllästyi etsimään päällepantavaa täyteen sullotuista kaapeista. Nyt Suomi-muodin suosija antaa kuusi vinkkiä vaateminimalistille.

Miten sinusta tuli minimalisti?

Asujen valinta täyteen sullotuista kaapeista oli vaikeaa. Myös pyykkirumba kävi pienessä asunnossa hallitsemattomaksi. Ryhdyin käymään vaatteitani läpi noudattaen KonMari-filosofiaa. Prosessi on vielä kesken. Karsiminen oli jatkumoa päätökselle, jonka tein kaksi vuotta sitten: Ostan vain kotimaisia merkkejä, jotka on tuotettu vastuullisesti. Käytän myös nettikirppiksiä.

Mitä kaapistasi löytyy?

Mekkoja, tunikoita, joustavia hameita ja leggingsejä. En omista housuja. Farkut ovat epämukavuudessaan minulle kauhistus. Nivelsairauden takia en pysty käyttämään korkoja. Sen sijaan käytän nättejä ja tukevia nahkatennareita ja laadukkaita matalia saappaita. Rakastan luonnonkuituja ja nahkaa, mielenkiintoisia leikkauksia ja mattapinnan ja kiillon leikittelyä.

Miten kuvailisit tyyliäsi?

Tyylini on graafinen ja mustavalkoinen, ehdottomasti mukava ja moneen taipuva. Mausteena on vähän rokkia ja leikkisyyttä. Väripilkkujakin löytyy. Välillä tyylini on simppeli, välillä hiukan kreisi.

Suosit suomalaista. Miksi?

Suomalainen muotoilu osuu usein tyyliini kuin nenä päähän. Keskitän myös työssä voimani kotimaisen yrittämisen ja suomalaisen designin puolesta puhumiseen. Päätös on ollut helppo pitää, koska kotimaiset ekomerkit ovat kasvussa.

Eikö hinta hirvitä?

Olen valmis maksamaan laadusta ja eettisyydestä, vaikka olenkin pienituloinen. Satsaan laatuun, en määrään. Haluan, että kaapissani on vain vaatteita, joista minulle tulee hyvä mieli. Jos paita maksaa alle kympin, voi vain arvata, mitä sen tekijä on työstään saanut.

Missä teet ostoksia?

Nettikirppiksillä kuten Minimalistin kirppiksellä Facebookissa ja verkkokaupoissa. Olen tehnyt huimia löytöjä lapsimessujen aikuistenvaaterekeiltä.

Millä perusteella valitset värit?

Musta on voimaväri, joka mielestäni sopii minulle ja tuo omat viileän vaaleat sävyni esiin. Kirkkaat ja kylmät värit kuten pinkki, luumu, musteensininen, petrooli ja sitruunankeltainen pukevat minua. Liian pehmeissä sävyissä tunnen katoavani.

Parasta sinussa?

Nuorena häpesin kurvejani, nyt olen alkanut rakastaa niitä. Yläosani on kokoa 36-38 ja alaosa 40-42. Käsivarteni ovat lihaksikkaat mutta hartiat pienet. Minulla on kapea vyötärö ja muhkea takapuoli. Toisin kuin usein neuvotaan, vyöllä kiristäminen ei toimi vartalotyypilleni, ellen halua näyttää maatuskalta.

Mitä et laittaisi koskaan päällesi?

Joustamatonta paitapuseroa, kymmenen sentin korkoja ja tylsää perusjakkupukua.

Marika Westerlund on 39-vuotias yrittäjä, jolla on kotimaisia lastenvaatteita myyvä liike. Hän asuu Helsingissä poikansa Havun, 6, kanssa. Vapaa-ajallaan hän tanssii kizombaa ja remontoi kotiaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Sinustako minimalisti?

Lopeta tyylisurffailu.

Jos tiedät että mekot ja musta pukevat sinua, älä osta housuja ja keltaista. Jos tyyli on hukassa, kysy myyjän apua tai kokoa kuvakollaasi tyylikartaksesi. Kun tunnet tyylisi, teet vain onnistuneita ostoksia.

Valitse mukavuus.

Mukavia vaatteita tulee käytettyä. Suosi leikkauksia ja materiaaleja, joissa viihdyt. Säästä vain ne vaatteet, jotka tuovat iloa.

Opi yhdistelemään.

Mieti, miten saat vaatteistasi asuja eri tarpeisiin. Pikkumusta sopii arkeenkin villatakin kanssa. Jääkö jokin vaate kaapissasi kokonaan ilman paria?

Kyseenalaista.

Jos olet aikeissa ostaa uutta, harkitse, onko tarve todellinen ja voisitko hankkia käytettyä.

Luovu heti.

Älä jemmaa tavoitevaatteita. Hankkiudu eroon liian isoista, liian pienistä, vääränvärisistä. Nauti kehostasi sellaisena kuin se on nyt. Tyhjennä kaapit ja aloita karsinta. Vie epäsopivat keräykseen, myy, anna ystävälle.

Pese oikein.

Hoidetut vaatteet pysyvät kauniina pidempään.