"Kotimaisen Metsolan hapsumekko on bileasuni. Harrastan kizomba-tanssia, ja liikunta-asunikin ovat usein mekkomaisia."
"Kotimaisen Metsolan hapsumekko on bileasuni. Harrastan kizomba-tanssia, ja liikunta-asunikin ovat usein mekkomaisia."

Marika Westerlund kyllästyi etsimään päällepantavaa täyteen sullotuista kaapeista. Nyt Suomi-muodin suosija antaa kuusi vinkkiä vaateminimalistille.

Miten sinusta tuli minimalisti?

Asujen valinta täyteen sullotuista kaapeista oli vaikeaa. Myös pyykkirumba kävi pienessä asunnossa hallitsemattomaksi. Ryhdyin käymään vaatteitani läpi noudattaen KonMari-filosofiaa. Prosessi on vielä kesken. Karsiminen oli jatkumoa päätökselle, jonka tein kaksi vuotta sitten: Ostan vain kotimaisia merkkejä, jotka on tuotettu vastuullisesti. Käytän myös nettikirppiksiä.

Mitä kaapistasi löytyy?

Mekkoja, tunikoita, joustavia hameita ja leggingsejä. En omista housuja. Farkut ovat epämukavuudessaan minulle kauhistus. Nivelsairauden takia en pysty käyttämään korkoja. Sen sijaan käytän nättejä ja tukevia nahkatennareita ja laadukkaita matalia saappaita. Rakastan luonnonkuituja ja nahkaa, mielenkiintoisia leikkauksia ja mattapinnan ja kiillon leikittelyä.

Miten kuvailisit tyyliäsi?

Tyylini on graafinen ja mustavalkoinen, ehdottomasti mukava ja moneen taipuva. Mausteena on vähän rokkia ja leikkisyyttä. Väripilkkujakin löytyy. Välillä tyylini on simppeli, välillä hiukan kreisi.

Suosit suomalaista. Miksi?

Suomalainen muotoilu osuu usein tyyliini kuin nenä päähän. Keskitän myös työssä voimani kotimaisen yrittämisen ja suomalaisen designin puolesta puhumiseen. Päätös on ollut helppo pitää, koska kotimaiset ekomerkit ovat kasvussa.

Eikö hinta hirvitä?

Olen valmis maksamaan laadusta ja eettisyydestä, vaikka olenkin pienituloinen. Satsaan laatuun, en määrään. Haluan, että kaapissani on vain vaatteita, joista minulle tulee hyvä mieli. Jos paita maksaa alle kympin, voi vain arvata, mitä sen tekijä on työstään saanut.

Missä teet ostoksia?

Nettikirppiksillä kuten Minimalistin kirppiksellä Facebookissa ja verkkokaupoissa. Olen tehnyt huimia löytöjä lapsimessujen aikuistenvaaterekeiltä.

Millä perusteella valitset värit?

Musta on voimaväri, joka mielestäni sopii minulle ja tuo omat viileän vaaleat sävyni esiin. Kirkkaat ja kylmät värit kuten pinkki, luumu, musteensininen, petrooli ja sitruunankeltainen pukevat minua. Liian pehmeissä sävyissä tunnen katoavani.

Parasta sinussa?

Nuorena häpesin kurvejani, nyt olen alkanut rakastaa niitä. Yläosani on kokoa 36-38 ja alaosa 40-42. Käsivarteni ovat lihaksikkaat mutta hartiat pienet. Minulla on kapea vyötärö ja muhkea takapuoli. Toisin kuin usein neuvotaan, vyöllä kiristäminen ei toimi vartalotyypilleni, ellen halua näyttää maatuskalta.

Mitä et laittaisi koskaan päällesi?

Joustamatonta paitapuseroa, kymmenen sentin korkoja ja tylsää perusjakkupukua.

Marika Westerlund on 39-vuotias yrittäjä, jolla on kotimaisia lastenvaatteita myyvä liike. Hän asuu Helsingissä poikansa Havun, 6, kanssa. Vapaa-ajallaan hän tanssii kizombaa ja remontoi kotiaan.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 20/2016.

Sinustako minimalisti?

Lopeta tyylisurffailu.

Jos tiedät että mekot ja musta pukevat sinua, älä osta housuja ja keltaista. Jos tyyli on hukassa, kysy myyjän apua tai kokoa kuvakollaasi tyylikartaksesi. Kun tunnet tyylisi, teet vain onnistuneita ostoksia.

Valitse mukavuus.

Mukavia vaatteita tulee käytettyä. Suosi leikkauksia ja materiaaleja, joissa viihdyt. Säästä vain ne vaatteet, jotka tuovat iloa.

Opi yhdistelemään.

Mieti, miten saat vaatteistasi asuja eri tarpeisiin. Pikkumusta sopii arkeenkin villatakin kanssa. Jääkö jokin vaate kaapissasi kokonaan ilman paria?

Kyseenalaista.

Jos olet aikeissa ostaa uutta, harkitse, onko tarve todellinen ja voisitko hankkia käytettyä.

Luovu heti.

Älä jemmaa tavoitevaatteita. Hankkiudu eroon liian isoista, liian pienistä, vääränvärisistä. Nauti kehostasi sellaisena kuin se on nyt. Tyhjennä kaapit ja aloita karsinta. Vie epäsopivat keräykseen, myy, anna ystävälle.

Pese oikein.

Hoidetut vaatteet pysyvät kauniina pidempään.

Pienelle takapuolelle ovat eduksi näyttävät takataskut ja koristeet, vinkkaa vaatetusalan ammattilainen.
Pienelle takapuolelle ovat eduksi näyttävät takataskut ja koristeet, vinkkaa vaatetusalan ammattilainen.

Metsästätkö täydellisesti istuvia farkkuja? Onnistut jahdissa, kun tunnistat oman vartalotyyppisi ja muutaman farkkujen malliin liittyvän yksityiskohdan.

Katukuvassa vilisee jos jonkinlaisia farkkuja: pillifarkkuja, vajaamittaisia, 80-luvun porkkanamallia ja alaspäin leveneviä bootcut-malleja. Muotia ovat nyt myös korkeavyötäröiset mallit, joista 90-luvulla nuoruuttaan eläneet eivät välttämättä innostu. Tällä mallilla on kaikkiin muihin verrattuna kuitenkin omat etunsa:

”Klassinen, korkeavyötäröinen ja kapeahko farkkumalli sopii yleensä melkein kaikille vartalotyypeille”, sanoo vaatetusalan ammattilainen Anitta Heikkilä.

Kun haluat tehdä vartaloasi imartelevat farkkukaupat, tutkaile sovituskopissa näitä ominaisuuksia.

1. Valitse vyötäröltä napakat.

”Kaikkein tärkein asia on, että housut istuvat vyötäröltä”, Anita Heikkilä muistuttaa.

Farkkujen tuntuma vyötäröllä saa uutena olla napakka. Koska monissa farkuissa on nykyisin elastaania, käytössä ne jonkin verran löystyvät ja venyvät. Heikkilä suosittelee ostamaan ennemmin kunnolla piukat kuin yhtään löysät stretch-farkut.

”Puuvillafarkuista sen sijaan kannattaa valita sellaiset, jotka istuvat hyvin, mutta joissa on hyvä olla. Liian kireitä ei kannata ostaa”, neuvoo Heikkilä.

”Vanhan ajan” farkut ovat suurimmaksi osaksi puuvillaa ja sisältävät vähän, kenties vain prosentin, elastaania. Kangas on jäykempää, ja se myös kestää kulutusta paremmin kuin paljon elastaania sisältävät farkut.

2. Tunne vartalotyyppisi.

Parhaimmat farkut löytyvät sovittamalla, ja kaupassa kannattaa myös kysyä myyjiltä neuvoa. Farkkumalleja on joka lähtöön ja kaikille vartalotyypeille.

Päärynävartaloisella kehon painopiste on vartalon alaosassa, lantiossa ja reisissä.

”Jos reidet ovat leveät, silloin suoralahkeinen ja kapeahko farkkumalli on tyylikäs, samoin alaspäin levenevä bootcut-malli. Vyötärö saa olla aika korkea, jotta vatsa pysyy housun sisällä”, Heikkilä toteaa.

Suora, kapeahko malli tasoittaa vartalon mittasuhteita.

Omenavartaloisella hartiat ja alavartalo ovat kapeammat kuin keskivartalo. Myös hänelle Heikkilä suosittelee suoraa, kapeahkoa mallia, joka tasoittaa vartalon mittasuhteita. Pillifarkut eivät välttämättä ole parhaat mahdolliset, sillä ne korostavat isoa keskivartaloa.

Tiimalasivartalo tarkoittaa hoikkaa vyötäröä ja leveää lantiota. Tiimalasia puolestaan pukevat pitkät, suorat lahkeet ja suhteellisen korkea vyötärö.

3. Tsekkaa myös takataskut.

Yksi farkkujen ominaisuus ovat takataskut, jotka liittyvät olennaisesti vartalotyyppeihin ja ennen kaikkea peppuun. Taskujen koolla ja sijainnilla on väliä.

Leveälanteisellä isot taskut näyttävät paremmalta kuin pienet.

Leveälanteisella ihmisellä melko isot takataskut näyttävät paremmalta kuin kovin pienet. Taskut toimivat parhaiten, kun ne ovat pepun korkeimmalla kohdalla, eivät liian ylhäällä tai liian alhaalla.

Jos takapuoli on pieni ja litteä, isot taskut tuovat siihen näköä. Taskut voivat sijaita vähän korkeammallakin, ja eduksi on, jos niissä on erilaisia koristeita tai taskuläpät.

4. Tarkista lahkeen pituus.

Farkkujen lahkeissa olennaista on mallin lisäksi pituus. Oikea pituus riippuu housujen tyylistä. Myyjää kannattaa tässäkin käyttää apuna.

Alaspäin levenevät ovat pitkinä kaikkein tyylikkäimmät.

”Esimerkiksi alaspäin levenevät lahkeet ovat aina sitä tyylikkäämmät, mitä pidemmät ne ovat”, Anitta Heikkilä kertoo.

”Aivan kapeita pillilahkeita taas ei voi jättää kauhean pitkiksi, koska silloin ne eivät laskeudu jalkapöydästä alaspäin.”

Liian pitkät farkut voi lyhennyttää kaupassa tai ompelimossa, ja moni surauttaa lahkeet lyhyemmiksi itsekin. Käärimistä Heikkilä ei suosittele, koska silloin farkut kuluvat lahkeensuista eivätkä pysy siistin näköisinä.

Asiantuntijana vaatetusalan ammattilainen ja ompelimoyrittäjä Anitta Heikkilä.

Turussa asuva Kati Keskihannu, 40, on ammatiltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Katin Latviasta ostettu leveä vyö toistaa samaa värimaailmaa kuin suomalaiset kansallispuvut.
Turussa asuva Kati Keskihannu, 40, on ammatiltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Katin Latviasta ostettu leveä vyö toistaa samaa värimaailmaa kuin suomalaiset kansallispuvut.

Kati Keskihannu pelastaa ja tuunaa huonokuntoisia kansallispukuja. Hän käyttää niitä – tai niiden osia – joka päivä. Keski-Suomen puvun hame sopii vaikka kumisaappaiden kanssa.

Kuinka innostuit kansallispuvuista?

Minulla on tanhumenneisyys, mutta pidin niitä muistojani pitkään piilossa. Pikkuhiljaa kansallispuvut tulivat takaisin elämääni aluksi musiikin kautta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla innostuin tanhusta uudelleen. Minussa heräsi ylpeys siitä, että olen ”jostakin kotoisin”.


Farkkuhaalarin miehustan kaari toistaa kansallispukujen liivien muotokieltä. Siksi sen kaveriksi sopii kansallispuvun paita.


Mistä löydät kansallispukuja muokattavaksi?

Hyväkuntoiset kansallispuvut voivat maksaa tuhansia euroja. Aina löytyy kuitenkin ihmisiä, jotka eivät näe pukunsa arvoa ja haluavat vain saada sen eteenpäin käyttöön. En mielellään tuunaa hyväkuntoista, kokonaista pukua. Rikkinäisestä puvusta voin aina pelastaa osia. Isosta saa aina pienemmän ja pienestäkin usein isomman, koska käsin tehdyissä puvuissa on reilut saumanvarat.


Kansallispukuharrastus on lisännyt Katin intoa muokata asuista omanlaisia.


Miten valitset päivän asusi?

Joskus kaipaan asuuni jotain rohkaisevaa, toisinaan taas pehmentävää. Lasten muskarikeikalle leikkisät kansallispukuasut sopivat hyvin. En juuri mieti, mitä muut pukeutumisestani ajattelevat. Joskus on silti pakko pukeutua pätevyyteen. Lapseni vanhempainillassa tunsin, ettei minua otettu kovin vakavasti, kun olin pukeutunut pitkiin peppisukkiin ja palmikoinut hiukseni lettisaparoille.

”Kansallispukujen riemu jää kokematta, jos pelkää liikaa virheitä.”

Musta on hyvä taustaväri, jonka kanssa värikkäät kansallispuvun osat sopivat yhteen. Itse en yhdistäisi glitteriä tai pinkkiä kansallispukuihin, mutta sääntöjä ei oikeastaan ole.

 


Peräpohjolan puku on Torniosta kotoisin olevan Katin ensimmäinen miltei täydellinen kansallispuku. Tykkimyssy ja alkuperäinen koru puuttuvat, mutta Katista kansallispukujen riemu jää kokematta, jos pelkää liikaa virheitä.

 

Minkälaista palautetta kuulet pukeutumisestasi?

Yhdistely alkaa olla kansallispukupiireissä jo tuttua. Ajatellaan, että on hyvä, että kansallispukuja ylipäänsä käytetään. Muutama vuosi sitten Kaustisilla keräsin pitkiä katseita, kun olin yhdistänyt kansallispuvun yläosan lyhyeen hameeseen. Toisaalta palvelutalossa, jossa käyn työkeikalla, mummot kommentoivat usein asujani positiivisesti ja muistelevat omaa nuoruuttaan.


Keski-Suomen hame sai seurakseen kirpparilta ostetun neuleen sekä valkoiset neuleasusteet.


Milloin käytät kokonaista kansallispukua?

Joskus esimerkiksi rippi- ja ylioppilasjuhlissa tai häissä. Kansallispuku on kuitenkin tosi kuuma kesällä, joten usein vaihdan sen juhlien edetessä bilemekkoon. Talvella taas villainen hame alushameen ja paksujen sukkahousujen kanssa lämmittää ihanasti.

  1. Kansallispuvun osia saa käyttää ”väärin”. Asu kannattaa kuitenkin koota ronskisti niin, että tyylin rikkominen on harkittua ja tahallista. Älä esimerkiksi yhdistele koko asua eri seutujen puvuista. Tuunaaja voi pukeutua vaikka villeihin rokkikorkkareihin.
  2. Ei haittaa, vaikket tuntisi sanastoa, lautanauhoja ja tykkimyssyjä. Pikkuhiljaa oppii, varsinkin virheistä.
  3. Perinteisesti kansallispuvun kanssa ei käytetä meikkiä, mutta tuunaustyylissä voi meikata niin kuin hyvältä tuntuu.
  4. Etsi tuunattuja kansallispukuja sosiaalisesta mediasta tunnisteella #tuunaamunperinne. Katin kansallispukuporukka löytyy Instagramista nimellä Tanhukaravaani. Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmästä löytyy asiantuntemusta.
  5. Liity tanhuporukkaan. Löydät iloa, inspiraatiota ja samasta aiheesta kiinnostuneita kavereita.

 

Jekku

Kati tuunaa vanhoista kansallispuvuista arkivaatteita – hame sopii vaikka kumppareiden kanssa

Kyllä kansallispuvun kanssa saa meikata, ei sitä kukaan kiellä tai paheksu. Itse en ehkä laittaisi kansallispuvun kanssa mitään burleskihenkistä iltameikkiä, vaan aika maltillisen päivämeikin, mutta en lähtisi juhliin saunapuhtaalla naamalla ”autenttisuuden” kuvitelman vuoksi. Onhan minulla puvun alla modernit alusvaatteetkin.
Lue kommentti