
"Ei leuassani vielä viisi vuotta sitten tällaista karvaa kasvanut", sanoi ystävä lounaspöydässä. Ihotautien erikoislääkäri kertoo, miksi.
Päälle nelikymppisten naisten lounaskeskustelu käsitteli karvoja.
Niitä karkean tuntuisia karvoja, jotka kasvavat yksittäin paikkoihin. Niitä, joiden ei soisi ilmaantuvan leukaan, ylähuulen päälle, nännien ympärille...
Kun karvan nyppäisee pois, se törröttää kohta jälleen vanhalla tutulla paikallaan.
Sitä kutsutaan mieskarvaksi, opastaa viisain lounaskeskustelija tovereitaan.
Ei leuassani sellaista vielä viisi vuotta sitten kasvanut, toinen toteaa.
Saisi olla kasvamatta, kolmas sanoo.
Minne tahansa, milloin tahansa
Mieskarvat ovat periaatteessa ihan samanlaisia kuin muutkin ihokarvat, rauhoittelee ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen.
Se, kuinka nopeasti karva kasvaa ja kuinka paksu se on, riippuu paitsi ihmisestä, myös anatomisesta alueesta (eli siitä, kasvaako karva päänahassa, poskessa vai muualla).
Yksinäinen karva kuulostaa... yksinäiseltä.
"Usein nämä yksinäiset karvat kasvavat myös pigmenttiluomessa. Luomi saattaa olla niin huomaamaton ja muun ihon värinen, ettei sitä luomeksi tunnistakaan."
Yksinäinen karva kuulostaa... yksinäiseltä. Se voi ilmaantua minne tahansa ja milloin tahansa, mutta naisilla yleisimmin leukaan, leuan alle, kaulaan, ylähuuleen, korvanedustoille, alavatsaan, reisien sisäpuolelle ja nännien ympärille.
Nyppää pois, jos häiritsee
Kuka tahansa saattaa bongata itsestään mieskarvan, mutta keski-ikäinen todennäköisemmin kuin teini.
Mieshormoni testosteroni ja sen metaboliitit sekä keltarauhashormoni lisäävät karvankasvua, estrogeeni puolestaan hillitsee.
Höylää, vahaa, epiloi, sokeroi... tai anna versoa vapaasti.
Vaihdevuosien myötä estrogeenihormonien tuotanto loppuu. Siitä syystä karvoitus yleensä lisääntyy menopaussin yhteydessä ja sen jälkeen.
Mieskarvat kuuluvat siis ikään.
Mutta saa ne poistaakin, jos ne häiritsevät. Eikä toimenpide kiihdytä karvojen kasvua, Ari Karppinen lupaa.
"Karvoja saa nyppiä, höylätä, vahata, sokeroida, epiloida, ajaa partakoneella tai hoitaa laserilla ja valoimpulssilaitteilla."
Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Ari Karppinen