”Olet ihan kuin äitisi!” Vaikka hän olisikin, ei sitä välttämättä kannata sanoa, ellei tarkoita hyvää.
”Olet ihan kuin äitisi!” Vaikka hän olisikin, ei sitä välttämättä kannata sanoa, ellei tarkoita hyvää.

Parisuhdeterapeutti kertoo, mitä lauseita parisuhteessa kannattaa välttää.

On tuskin olemassa lausetta, joka sytyttää sodan jokaisen pariskunnan välille. Parisuhdeterapeutti Teija-Liisa Ranta listasi kuitenkin pyynnöstä lauseet, joita useimmissa parisuhteissa kannattaa välttää.

1. Rauhoitu jo! / Älä stressaa. / Mitä sinä nyt tästä suutut?

Nämä ovat lauseita, joilla pyritään ärsyttämään toista, vaikka sitä ei ehkä niin ajattelisi. Tunteet ovat jokaisen omia eikä toinen voi niitä säädellä. Kun kyseenalaistat toisen tunteen, käyttäydyt epäkunnioittavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sama tunteiden mitätöinti toistuu usein, tulee toiselle lopulta tunne, että hän ei saa olla suhteessa oma itsensä eikä tule ymmärretyksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos puoliso hermostuu etkä ymmärrä miksi, kysy mieluummin, mistä hän tuli vihaiseksi. Sano, ettet ymmärrä. Kysy, haluaako hän puhua - ja kuuntele oikeasti.

2. Olet tyhmä

On tärkeää osata erottaa oleminen käyttäytymisestä. Toiselle voi sanoa, että hän käyttäytyy tyhmästi, mutta jos sanot, että hän on tyhmä, kajoat hänen persoonaansa. Kaikenlainen ivailu ja vihjailu on väärin.

Etenkin lapsiperheessä vanhempien on panostettava siihen, ettei toista sanota tyhmäksi, vaan puhutaan käytöksestä. Lapsi oppii puhetyylin vanhemmiltaan, ja henkisen väkivallan kierre jatkuu.

3. Kaikki on hyvin (kun ei oikeasti ole).

Parisuhteessa molempien pitäisi uskaltaa sanoa ääneen, jos jokin vaivaa mieltä. Kun jätät tärkeän asian sanomatta, et ole avoin etkä rehellinen. Kiukku jää todennäköisesti kaihertamaan mieltäsi, ja se vaikuttaa myöhempään käytökseesi. Lopulta patoutunut harmitus purkautuu, ja huomaat tiuskivasi vanhojen asioiden takia.

Riippuu pariskunnan vuorovaikutustaidoista, osaavatko he ottaa rehellisesti puheeksi nekin asiat, joita toisen ei ole kiva kuulla. Taitoa voi onneksi harjoitella.

3. Olet ihan kuin äitisi.

Jos puolison perhetausta on onnellinen, lauseessa ei ole vikaa. Jos hänen perhesuhteissaan on ongelmia, vanhempaan vertailu sivaltaa syvältä ja syö itsetuntoa. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että ei ikinä vertaile puolisoaan – eikä itseään – muihin.

4. Annan mies tuo sille aina kukkia.

Kaverin mies tekee sitä ja tätä, mutta kun sinä et koskaan… Unohda tällaiset lauseet. Kun vertaat puolisoasi vähätellen toiseen, loukkaat ja mitätöit häntä. Ilkeäksi tarkoitettu vertailu on henkistä väkivaltaa.

Jos toivoisit, että puolisosi huomioisi sinua enemmän, kerro se kauniisti: ”Kukkien saaminen sinulta ilahduttaisi minua valtavasti.” Omista tarpeista kertominen voi tuntua vaikealta, mutta sitä kannattaa opetella.

5. Kannattaisikohan sinun jättää viini juomatta ja lähteä lenkille?

Ulkonäköä ei kannata kommentoida, ellei toinen sitä pyydä. Siinäkin tapauksessa on syytä tietää, kestääkö puoliso rehellisen arvion.

Kaikki vertailu, nimittely ja puuttuminen toisen ulkonäköön kertoo kuulijalle, että hän ei kelpaa sellaisena kuin on. Se tuntuu pahalta, koska parisuhteessa jokainen haluaa kelvata omana itsenään.

Jos olet aidosti huolissasi esimerkiksi puolisosi hyvinvoinnista tai kunnosta, kerro asia juuri niin: ”Olen huolissani, kun liikut niin vähän.” Sitten voitte yhdessä miettiä, mitä asialle kannattaisi tehdä.

6. Anna olla, minä teen sen, kun et osaa.

Osa ihmisistä oppii vähättelevän puhetyylin jo lapsena, jos omat vanhemmat kohtelivat häntä vähätellen. Kun vähättelet toisen taitoja, et kunnioita häntä. Silloin parisuhteeseen tulee väistämättä asetelma, jossa toinen on lapsi ja toinen aikuinen.

Lähesty puolisoa mieluummin kannustuksen kautta ja opeta, jos toinen ei osaa.

7. Mieheni oli eilen ihan kamala.

Etenkin naisilla voi olla tapana puhua parisuhteestaan ystäväporukassa. Arkeen liittyvä ärsytyksen purkaminen voikin olla paikallaan: ”Aina se jättää sukat hujan hajan.”

Jos kuitenkin huomaat arvostelevasi kumppaniasi ystävillesi, lopeta. Jos parisuhteessa on jotain vialla, siitä pitäisi puhua ensiksi suhteen toiselle osapuolelle, ei ulkopuolisille.

Parisuhteen kriisitilanteissa asia on toisin. Silloin kannattaa sopia yhdessä rajat, joilla kunnioitetaan toinen toista – voimakkaista tunteista huolimatta. Sopikaa, kenelle ystävillenne saatte puhua ja mistä.  

8. Äh, taasko menet ulos Juhan kanssa?

Kaikki eivät tule toimeen keskenään. Et ehkä pidä kaikista puolisosi ystävistä, ja se on ok. Toisen valintoja on kuitenkin kunnioitettava. Jätä lause sanomatta – eihän sinun tarvitse mennä mukaan.

Mieti myös, mikä kyseisessä kaverissa ärsyttää sinua. Oletko ehkä mustasukkainen puolisosi häneen käyttämästä ajasta? Juttele tuntemuksistasi kumppanisi kanssa.

 

 

JJ

Jos se olisi niin helppoa kuin että listasta luetaan valmiit repliikit, niin parisuhteidenhan pitäisi toimia erinomaisesti, silloin yksi vain esittää yhtä, toinen toista ja molemmat esittäisi että kaikki on hyvin.

Mutta kun se ei ole, toimivan rakkauden ja parisuhteen eteen täytyy paneutua asiaan kunnolla. Välineet siihen löysin kirjasta "Rakkaus: Läheisyyttä ja särkyneitä sydämiä?", se on uusi ja täysin eri tasolla oleva kirja, joka auttoi minua ymmärtämään mistä kenkä todella puristaa. Suosittelen lämpimästi kaikille!

  • ylös 34
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla