"Oletpa taitava!" Tai: "Oletpa kömpelö!" Moni muistaa aikuisenakin, mitä heistä on sanottu lapsena.
"Oletpa taitava!" Tai: "Oletpa kömpelö!" Moni muistaa aikuisenakin, mitä heistä on sanottu lapsena.

Oletpa vaikea. Kylläpä olet ujo. Aikuiset luonnehtivat lapsia mielellään, ja liian moni lapsi uskoo, mitä hänelle sanotaan. 

Jos sinusta tulisi lääkäri, unohtaisit hohtimet mahaan.

Sukulaistätini yritti olla hauska. Nauroinkin hiukan.

Sitten ajattelin: Selvä, ei siis lääkäriksi. Eikä sairaanhoitajaksi tai lentokapteeniksi. Olen hassu ja huolimaton, ja ihmisillä on taipumus kuolla käsiini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Otin tokaisun niin totena, että suljin osan ura­vaihto­ehdoistani saman tien pois. Se ei ole kauhean järkevää, jos on juuri täyttänyt seitsemän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistan muitakin toistuvia lauseita: Onpa ujo. Hirveen rauhallinen, puhuuko se kotona? Tyypillinen keskimmäinen lapsi.

Kuulostaako tutulta? Vai kuulitko näitä: Olet vaikea lapsi. Kylläpä olet herkkä. Selvä johtajatyyppi, aina määräilemässä.

Kun mitä tahansa väitettä toistetaan tarpeeksi, siitä tulee osa minäkuvaamme.

Jokainen meistä kuulee lapsena itsestään määritelmiä, joista osa jää mieleen loppuelämäksi. Ne voivat olla myönteisiä tai kielteisiä, joko totta tai valhetta. Kun mitä tahansa väitettä toistetaan tarpeeksi, siitä tulee osa minäkuvaamme. Minä­kuva tarkoittaa käsitystä, joka meille muotoutuu itsestämme.

"Minäkuva on kuin takki, jota muut yllemme neulovat", psykologi Arto Pietikäinen sanoo.

"Läheisemme saattavat sovitella meille esimerkiksi laiskan, vaikean tai ujon takkia. Jos suostumme pukemaan takin päällemme, alamme myös käyttäytyä sen mukaan. Lopulta neulomme takkia itsekin."

Vakavimmin otamme vanhempiemme sutkaukset. Joskus lause jää mieleen vain siksi, että tilanteeseen liittyy jotain ­noloa. Jos opettaja on ihmetellyt hitauttasi ääneen luokan edessä, luonnehdit itseäsi nopeaksi tuskin aikuisenakaan.

Tunteesi valehtelevat sinulle

Peräti kahdeksan kymmenestä ajatuksestamme sisältää jonkin kielteisen viestin. Ei ihme, että lapsuuden latistuslauseet juurtuvat aivoihimme tiukemmin kuin kehut.

"Ajatukset ovat automaattisia. Emme voi korvata kielteisiä ajatuksia myönteisillä, mutta voimme vähentää niiden vaikutusvaltaa", Arto Pietikäinen sanoo.

Myös muiden arviot meistä ovat vain ajatuksia. Ne eivät ole faktaa. Ongelma on siinä, että kun kuulee tietyn ajatuksen tarpeeksi usein, se muuttuu päässä faktaksi. Pöhköimmästäkin lauseesta tulee vaivihkaa totuus, joka ­alkaa ohjata käyttäytymistä.

Tunteiden kuuntelu on yliarvostettua.

Ennen esitelmää saatat muistaa, miten kaverisi kummasteli pienenä punastumistasi ja sanoi, että näytät tomaatilta. Tokaisu alkaa kummitella mielessäsi, vahvistua ja kertautua. Lopulta näytät tomaatilta.

Jos pidät esitelmäsi punastelus­ta huolimatta, olet vah­voilla. Et anna tunteen määrätä, vaan teet sen, mitä pidät tärkeänä. Tunteiden kuuntelu onkin Pietikäisen mielestä yli­arvostettua.

"Tunne voi väittää, ettet uskalla. Jos uskot sitä, jätät paljon tekemättä. Jos mielesi väittää, että et pysty, tee silti."

Jos jätät menemättä treffeille, koska olet lapsena kuullut olevasi arka, muista, että olen arka on vain ajatus,  mielesi kehittämä tarina, pötkö kirjaimia. Pötkö kirjaimia ei voi estää sinua menemästä treffeille.

Tunteissa vellomisen sijasta pohdi arvojasi. Jos muiden seura on sinulle tärkeä arvo, ­menet treffeille, vaikka pelkäisit. 

"Tunteet vaihtuvat, arvot pysyvät. Tee siis tekoja, jotka vievät kohti arvojasi, epävarmuuden tunteista piittaamatta."

Mieti arvojasi ja toimi

Entä jos muiden hokemat ovat totta? Mistä tietää, millainen oikeasti on?

Ei mistään. Jos kannat lapsuudestasi olet vaikea -leimaa, sinun ei kannata ryhtyä selvittämään, oletko oikeasti vaikea. Et löydä vastausta.

"Käyttäytyminen riippuu aina tilanteesta. Kukaan vaikeaksi luonnehdittu ei ole vaikea aina", Arto Pietikäinen sanoo.

"Ei ole olemassa pysyvää minää."

"Itsensä ­loputon analysointi on hyödytöntä. Ei ole olemassa pysyvää minää, joka pitäisi ensin löytää, jotta voisi elää 
onnellisesti."

Silti moni vatvoo itseään mieluummin kuin toimii. Kuvittelemme, että jos tunnemme itsemme täydellisesti, hallitsemme elämäämme ja vältymme virheiltä.

"Jos epäröit jotain, kokeile sitä. Katso mitä tapahtuu. Vain tekojen kautta saat selville, onko jokin sinua varten."

Sisältö jatkuu mainoksen alla