"Oletpa taitava!" Tai: "Oletpa kömpelö!" Moni muistaa aikuisenakin, mitä heistä on sanottu lapsena.
"Oletpa taitava!" Tai: "Oletpa kömpelö!" Moni muistaa aikuisenakin, mitä heistä on sanottu lapsena.

Oletpa vaikea. Kylläpä olet ujo. Aikuiset luonnehtivat lapsia mielellään, ja liian moni lapsi uskoo, mitä hänelle sanotaan. 

Jos sinusta tulisi lääkäri, unohtaisit hohtimet mahaan.

Sukulaistätini yritti olla hauska. Nauroinkin hiukan.

Sitten ajattelin: Selvä, ei siis lääkäriksi. Eikä sairaanhoitajaksi tai lentokapteeniksi. Olen hassu ja huolimaton, ja ihmisillä on taipumus kuolla käsiini.

Otin tokaisun niin totena, että suljin osan ura­vaihto­ehdoistani saman tien pois. Se ei ole kauhean järkevää, jos on juuri täyttänyt seitsemän.

Muistan muitakin toistuvia lauseita: Onpa ujo. Hirveen rauhallinen, puhuuko se kotona? Tyypillinen keskimmäinen lapsi.

Kuulostaako tutulta? Vai kuulitko näitä: Olet vaikea lapsi. Kylläpä olet herkkä. Selvä johtajatyyppi, aina määräilemässä.

Kun mitä tahansa väitettä toistetaan tarpeeksi, siitä tulee osa minäkuvaamme.

Jokainen meistä kuulee lapsena itsestään määritelmiä, joista osa jää mieleen loppuelämäksi. Ne voivat olla myönteisiä tai kielteisiä, joko totta tai valhetta. Kun mitä tahansa väitettä toistetaan tarpeeksi, siitä tulee osa minäkuvaamme. Minä­kuva tarkoittaa käsitystä, joka meille muotoutuu itsestämme.

"Minäkuva on kuin takki, jota muut yllemme neulovat", psykologi Arto Pietikäinen sanoo.

"Läheisemme saattavat sovitella meille esimerkiksi laiskan, vaikean tai ujon takkia. Jos suostumme pukemaan takin päällemme, alamme myös käyttäytyä sen mukaan. Lopulta neulomme takkia itsekin."

Vakavimmin otamme vanhempiemme sutkaukset. Joskus lause jää mieleen vain siksi, että tilanteeseen liittyy jotain ­noloa. Jos opettaja on ihmetellyt hitauttasi ääneen luokan edessä, luonnehdit itseäsi nopeaksi tuskin aikuisenakaan.

Tunteesi valehtelevat sinulle

Peräti kahdeksan kymmenestä ajatuksestamme sisältää jonkin kielteisen viestin. Ei ihme, että lapsuuden latistuslauseet juurtuvat aivoihimme tiukemmin kuin kehut.

"Ajatukset ovat automaattisia. Emme voi korvata kielteisiä ajatuksia myönteisillä, mutta voimme vähentää niiden vaikutusvaltaa", Arto Pietikäinen sanoo.

Myös muiden arviot meistä ovat vain ajatuksia. Ne eivät ole faktaa. Ongelma on siinä, että kun kuulee tietyn ajatuksen tarpeeksi usein, se muuttuu päässä faktaksi. Pöhköimmästäkin lauseesta tulee vaivihkaa totuus, joka ­alkaa ohjata käyttäytymistä.

Tunteiden kuuntelu on yliarvostettua.

Ennen esitelmää saatat muistaa, miten kaverisi kummasteli pienenä punastumistasi ja sanoi, että näytät tomaatilta. Tokaisu alkaa kummitella mielessäsi, vahvistua ja kertautua. Lopulta näytät tomaatilta.

Jos pidät esitelmäsi punastelus­ta huolimatta, olet vah­voilla. Et anna tunteen määrätä, vaan teet sen, mitä pidät tärkeänä. Tunteiden kuuntelu onkin Pietikäisen mielestä yli­arvostettua.

"Tunne voi väittää, ettet uskalla. Jos uskot sitä, jätät paljon tekemättä. Jos mielesi väittää, että et pysty, tee silti."

Jos jätät menemättä treffeille, koska olet lapsena kuullut olevasi arka, muista, että olen arka on vain ajatus,  mielesi kehittämä tarina, pötkö kirjaimia. Pötkö kirjaimia ei voi estää sinua menemästä treffeille.

Tunteissa vellomisen sijasta pohdi arvojasi. Jos muiden seura on sinulle tärkeä arvo, ­menet treffeille, vaikka pelkäisit. 

"Tunteet vaihtuvat, arvot pysyvät. Tee siis tekoja, jotka vievät kohti arvojasi, epävarmuuden tunteista piittaamatta."

Mieti arvojasi ja toimi

Entä jos muiden hokemat ovat totta? Mistä tietää, millainen oikeasti on?

Ei mistään. Jos kannat lapsuudestasi olet vaikea -leimaa, sinun ei kannata ryhtyä selvittämään, oletko oikeasti vaikea. Et löydä vastausta.

"Käyttäytyminen riippuu aina tilanteesta. Kukaan vaikeaksi luonnehdittu ei ole vaikea aina", Arto Pietikäinen sanoo.

"Ei ole olemassa pysyvää minää."

"Itsensä ­loputon analysointi on hyödytöntä. Ei ole olemassa pysyvää minää, joka pitäisi ensin löytää, jotta voisi elää 
onnellisesti."

Silti moni vatvoo itseään mieluummin kuin toimii. Kuvittelemme, että jos tunnemme itsemme täydellisesti, hallitsemme elämäämme ja vältymme virheiltä.

"Jos epäröit jotain, kokeile sitä. Katso mitä tapahtuu. Vain tekojen kautta saat selville, onko jokin sinua varten."

Ihminen, joka liikuttuu herkästi, kokee syvästi elämää. Siksi kyyneleitä ei kannata nolostella.

Tanssikoulun esitys alkaa. Lapsi tulee lavalle taitavana ja iloisena. Ylpeys ja onni valtaavat mielen. Silmät kostuvat, pala nousee kurkkuun ja rintaa puristaa. Alkaa itkettää. Taas.

Töissä harmin kyyneleet kihoavat silmiin, kun asiakas vastaa tylysti. Kotona itkettävät lattialle jääneet sukat ja niistä noussut riita. Kun kaveri kertoo erostaan, myötätunnon kyyneleet valuvat pitkin poskia.

Olenko liian herkkä, kun itken paljon?

”On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana.”

Et, lohduttaa psykologi, psykoterapeutti Kati Raikamo. Hän kertoo, että itkulla on tarkoituksensa: se oikeasti helpottaa oloa.

”Kyyneleistä on mitattu stressihormonia ja muita hormoneja. On arveltu, että murheisiin liittyvä stressi ikään kuin valuu meistä ulos kyyneltemme mukana, ja huolet pienenevät”, Raikamo sanoo.

Sitä paitsi itkeminen kertoo tunteista. Siitä, että pystyy tuntemaan jotain niin suurta, että se liikuttaa.

”Liikuttunut ihminen kokee syvästi elämää.”

Itke, kun itkettää

Joskus oma tai toisen itku kuitenkin hävettää. Se on Raikamon mukaan ihan ymmärrettävää. Syy häpeän tunteeseen löytyy historiastamme.

”Meillä on ihannoitu sitä, että hallitsee itseään ja varsinkin tunteitaan. Ajatellaan, että ihminen on vahva, jos mikään ei kosketa.”

Häpeän tunne voi tulla myös siitä, miten itkuumme on aiemmin suhtauduttu. Miten vanhempasi käyttäytyivät, kun itkit?

Saa itkeä, kun itkettää. Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu.

Suomessa on ollut viime vuosikymmeniin asti tavallista kasvattaa lapsi niin sanotulla Siperia opettaa -tyylillä. Usein jo pienelle lapselle sanotaan, että älä itke, tämä ei ole itkun asia.

”Esimerkiksi koulukiusattua saatetaan neuvoa, ettei kannata näyttää harmiaan, jotta kiusaaja ei saa lisää vettä myllyyn. Miksei ihminen saa näyttää, että satuttaminen sattuu?” Raikamo kysyy.

Hän neuvoo, että saa itkeä, kun itkettää: Tunteilla on alku, keskikohta ja loppu. Kun kohtaa tunteen, se menee nopeammin ohi. Kahvilassa, bussissa ja työpaikallakin saa itkeä.

”Jos on esimerkiksi kokenut menetyksen, ei surua tarvitse jättää kotiin, jotta voisi lähteä taas töihin.”

Itkemisen synnyttämään häpeäntunteeseen voi auttaa sama kuin jännittämiseen: kun asiasta puhuu, olo helpottaa. Jos omat kyyneleet hävettävät, kannattaa sanoa vaikka, että minua nyt vähän itkettää tai että kylläpäs nyt liikuttaa.

Joskus voi pidätellä

Joskus vaikkapa töissä voi tuntua turvallisemmalta pidättää itkua kuin antaa sen tulla. Raikamon mielestä sellaisessa tilanteessa voi ajatella, että palaa asiaan myöhemmin. Itkeä voi vaikka illalla, kun avautuu tilanteesta puolisolle tai ystävälle.

Tunne kannattaa joka tapauksessa kohdata, eikä sysätä sitä kokonaan syrjään.

Kyyneleitä voi pidätellä siten, että suuntaa huo­mion muihin asioihin. Jos pelkää, että kyyneleet estävät lapsen tanssiesityksen näkemisen, voi aluksi keskittyä hetken vaikka kameraan ja ottaa muutaman kuvan. Silloin pystyy ehkä katsomaan loppuesityksen ilman itkua.

Huomion voi suunnata toisaalle ihan pienilläkin asioilla. Joskus esimerkiksi käsien yhteen puristaminen tai itsensä koskettaminen käsivarteen auttaa.

”Se on ikään kuin läsnäoloharjoitus”, Raikamo sanoo.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

Myös toisinpäin voi olla. Entä jos haluaa itkun pidättämisen sijaan opetella itkemään?

”Ensin voi miettiä, mistä johtuu, ettei anna itselleen lupaa itkeä. Onko kotona kielletty itkemästä? Sitten kannattaa alkaa tunnistaa tilanteet, joissa liikuttuu. Silloin voi tietoisesti sanoa itselleen, että tämä on ok, saan liikuttua. Seuraavaksi voi pysähtyä tarkkailemaan, miltä itkun merkit itsessä tuntuvat. Miltä rinnassa tuntuu? Kostuvatko silmät?”

Ihmisten luonteet ovat erilaisia. Toisia itkettää herkemmin kuin toisia. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää itkuherkkyyttä.

”Mutta jos itkee herkästi, tietää ainakin aistivansa herkästi elämää.”

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 4/2018.

Salli itsesi olla herkkä

1

Pysähdy

Huomaa tunne. Puristaako rintaa, nouseeko pala kurkkuun, alkaako ääni väristä?

2

Konkretisoi

Tarkastele tunnetta. Minkä muotoinen se on? Kivi rinnassa tai jokin hahmo?

3

Nimeä

Tunne on helpompi hyväksyä, kun sillä on nimi. Onko se suru, ilo, kiukku, inho, häpeä?

4

Anna lupa

Kaikki tuntevat ikäviäkin tunteita. Sano itsellesi, että mikään tunne ei ole väärä.

5

Anna tapahtua

Miltä kyyneleet tuntuvat, kun ne valuvat pitkin poskia? Millaiseksi olosi muuttuu?

Eron jälkeen tärkeintä ei ole sinun eikä minun vaan meidän lapsemme etu. Käyttäydy siksi kuin aikuinen ja tue lasta siinä, että hänellä olisi kaksi hyvää ja läheistä vanhempaa.

Vaikka parisuhde päättyisi eroon, puoliso pysyy osana omaa elämää, jos on yhteisiä lapsia. Entisestä puolisostaan voi mielessään ajatella vaikka mitä, mutta vanhemmuuteen kuuluu tahto antaa lapsilleen parasta – siis mieluiten kaksi hyvää vanhempaa ja läheinen suhde kumpaankin.

Lapsiin ja perheisiin erikoistunut psykologi Leea Mattila kertoo seitsemän ohjetta eroaville ja eronneille vanhemmille.

  1. Mieti lapsen etua. Ei sitä, mikä on aikuisille miellyttävintä tai mikä helpottaisi omaa oloa.
  2. Anna lapsen rakastaa myös toista vanhempaansa. Tue häntä siinä. Heidän hyvä suhteensa ei ole sinulta pois vaan lapselle arvokas asia.
  3. Hyväksy, että lapsi kaipaa toista vanhempaansa. Se ei tarkoita, että hän ei haluaisi olla myös sinun kanssasi.
  4. Puhu kunnioittavasti lapsen toisesta vanhemmasta. Jos se on mahdotonta, älä ainakaan hauku lapsen toista vanhempaa lapselle äläkä anna muidenkaan moittia lapsen kuullen. Jos arvostelee lapsen toista vanhempaa, arvostelee myös lapsen identiteettiä – sitä, mitä lapsi on. Jos lapsi kokee olevansa mielestäsi surkean isän tai huonon äidin lapsi, hän saattaa ajatella olevansa vähän surkea tai huono itsekin.
  5. Älä aja lastasi vaikenemaan osasta elämäänsä. Lapset ovat lojaaleja molemmille vanhemmilleen. Yksi halveksiva katse tai tuhahdus voi saada lapsen olemaan hiljaa siitä, mitä hän on tehnyt toisen vanhempansa kanssa. Myös toisen vanhemman tai toisen kodin asioista utelu saattaa aiheuttaa saman. Jos lapselle tulee halu suojella vanhempia toisiltaan, hän voi sulkea suunsa.
  6. Käyttäydy kuin aikuinen. Jos toinen vanhempi ei mielestäsi tee niin, tee silti itse. Ole lapselle esimerkkinä, kuinka vaikeissakin tilanteissa käyttäydytään.
  7. Vanhemmuus ei pääty eroon. Voit erota puolisosta, mutta yhteinen vanhemmuus jatkuu. Vaikka exä olisi mielestäsi ollut ikävä puolisona, hän voi olla erinomainen vanhempana. Lue uudelleen listan kohta 1: Mieti lapsen etua. Lapsen etu on, että tuet myös hänen ja toisen vanhemman keskinäistä suhdetta. Lapsen etu on, että hänen vanhempansa pystyvät keskustelemaan asiallisesti yhdessä lapseen liittyvistä asioista.