Eroperheen juhliin voi liittyä häpeää, pelkoa ja jännitystä. Jos suhteet hiertävät pahasti, voi olla järkevintä järjestää kahdet kekkerit, sanoo uusperheiden liiton Pekka Larkela.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Monelle tulee yllätyksenä, kuinka vahvasti avioliiton ihmissuhteet seuraavat mukana eronkin jälkeen.

Tilanne korostuu, kun järjestettävänä ovat tärkeät perhejuhlat kuten lapsen rippijuhlat tai häät.

"Avioeroa pidetään kahden ihmisen ratkaisuna, mutta tosiasiassa se on valtava ihmissuhdeverkko, jossa jokainen tarkastelee tilannetta omasta näkökulmastaan”, sanoo eronneiden perhesuhteita tutkinut dosentti Anna-Maija Castrén Itä-Suomen yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Castrénin haastattelemat eronneet kertoivat jännitteistä sekä ex-puolison että tämän suvun kanssa. Jännitteet pulpahtivat pintaan erityisesti lasten juhlissa, koska niissä kohtaamista ei usein voi välttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilanteeseen voi liittyä häpeää, mutta myös pelkoa siitä, mitä kukakin ajattelee ja mitä erosta on suvussa puhuttu.

Juhlat voivat mietityttää myös vieraita. Castrén tietää, että isovanhemmat voivat jäädä tulematta juhliin, vaikka lapsenlapsi olisi heille läheinen.

Kestät kyllä muutaman tunnin

Mutta ei hätää: paljon hyvää saa aikaan asennoitumalla oikein.

"Useimmiten juhlat sujuvat hyvin, kun niin päättää", perheneuvoja Nina Kauppinen rohkaisee.

"Kun ensi kohtaamisesta on selvitty, huomaa, ettei­ tämä niin kauheaa olekaan, ja voi rentoutua."

Olennaista on keskittää ajatukset juhlivaan sankariin. Hän toivoo kivoja juhlia, eikä niitä pitäisi vaikeuttaa asettamalla ehtoja, keitä saa tulla ja keitä ei.

Stressaavia ajatuksia voi yrittää muuttaa mielikuvaharjoituksilla. Joku ottaa juhlan hommana, jonka vie läpi kunnialla ja palkitsee sitten itsensä jälki­käteen.

"Työelämässäkin joudumme tulemaan toimeen ihmisten­ kanssa, joista emme pidä. Riittää, kun exään ja hänen sukuunsa suhtautuu samalla asenteella, asiallisen ystävällisesti", Kauppinen kannustaa.

Juhlia ei ole pakko järjestää kummankaan vanhemman kotona. Paikan valinnassa paras ratkaisu saattaa olla erillinen, neutraali juhlatila.

Kun tarjoilunkin hoitaa joku ulkopuolinen, voi itse jättäytyä sivuosaan ja hakeutua juhlissa mieluisaan seuraan. Myös kulut on silloin yksinkertaista jakaa tasan.­

Uusperheen rakentuminen vie vuosia

Varsinaiseksi kriisiksi juhlien järjestäminen saattaa puhjeta, kun vanhemmista toinen tai molemmat löytävät uuden kumppanin. Tilanne on todennäköisesti edessä ennemmin tai myöhemmin.

"Kun kuvioon astuvat uudet puolisot, perheet järjestävät usein suosiolla kahdet juhlat", Uusperheiden liiton toiminnanjohtaja Pekka Larkela kertoo. 

Hänen mielestään on ihanne, että exät, nykyiset puolisot ja koko uusi suku juhlii iloisesti yhdessä niin kuin iso kylä.

Se onnistuukin, mutta vasta, kun erosta ja uuden suhteen alkamisesta on kulunut tarpeeksi aikaa. 

"Uusperheen rakentuminen kestää pari kolme vuotta. Siinä vaiheessa on usein välttämätöntä sulkea rajat­ entiseltä ydinperheeltä, muuten tulee törmäyksiä."

Larkela pitää huonona ideana sitä, että ex-puoliso kutsutaan lapsen juhliin, mutta hänen uusi kumppaninsa ei ole tervetullut. Tilanteesta syntyy väistämättä ristiriita: Jos jättää menemättä, pahoittaa lapsensa mielen. Jos menee, kääntää selän uudelle kumppanilleen.

Katso, isäkin näkee vaivaa

Päätöksen kaksista juhlista tekevät vanhemmat. Yleensä järjestely sopii lapselle hyvin, kun se esitetään myönteisessä hengessä.

"Jos perheessä äiti on aina järjestänyt juhlat, voi tuntua hienolta, että myös isä näkee vaivaa organisoimalla kekkerit", Larkela sanoo. 

Se kertoo lapselle, että hän on arvokas kummallekin vanhemmalleen ja kuuluu molempiin perheisiin. 

Kuitenkin: kahdet juhlat ovat välivaihe. Häitä ja lastenlasten ristiäisiä ei voi viettää kaksin kappalein. Sukulaisista­ ei pääse eroon, joten jossain vaiheessa täytyy nousta poterosta ja mennä eteenpäin.

Ennen muuta oman itsen takia.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 13/2015.

anonymous

Varmaan riippuu mistä syystä aikanaan erottu. Jos esim. uskottomuuden takia, on aika paljon vaadittu monenkaan vuoden jälkeen että uskottoman uusi puoliso (edellyttäen että on se sama jonka kanssa pettäminen alunperinkin tapahtui) voisi tulla rikkomansa kodin juhliin vieraana. 

Mutta jokainen perhe ja suku tekee omat ratkaisunsa ja periaatteessa artikkelin neuvot olivat ihan hyviä.

  • ylös 11
  • alas 5

Hei nimimerkki Empatiaa, kiitos: Tuo on hyvin sanottu, että on hyvin inhimillistä, että ei halua petetyksi tultuaan olla samoissa juhlissa jonkun kanssa. Eteenpäin pitää kaikkien mennä ja jokainen selviää omalla tavallaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla