KK:n kyselyssä selvisi, että eksät ja nyksät siirtävät uusperheen jännitteet syrjään lasten tärkeiden juhlien ajaksi.

Neljä viidestä eronneesta parista pystyy järjestämään yhteisille lapsilleen yhteiset rippi-, yo- tai valmistujaisjuhlat. Se selvisi KK:n kyselystä.

"Aikuiset ihmiset osaavat juhlia keskenään eron jälkeen, jos kyseessä ovat yhteisen lapsen juhlat. Meillä vietettiin lapsen rippijuhlat, ja mukana oli myös eksä uusine puolisoineen. Kaikki sujui hyvin yhteisiä potrettikuvauksia myöten”, kertoo yksi vastaajista.

”Kyllä eksä ja eksän suku ihan täysipäistä väkeä on, ei kai sitä suhdetta olisi aikoinaan syntynyt muuten. Eli luotimme siihen, että aikuiset, fiksut ihmiset tulevat muutaman tunnin ajan rippijuhlissa toimeen keskenään. Hyvin meni, lapsi oli onnellinen, kun kaikki olivat samoissa juhlissa”, vastaa toinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saa jäädä pois

Lähes 80 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että yhteisestä juhlasta voi jäädä pois, jos osallistuminen tuntuu liian kipeältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Ex-appivanhemmat ovat loistaneet poissaolollaan, he eivät suostu samoihin juhliin kanssani. Mutta menetys on vain heidän, kaikki muut voivat bilettää yhdessä. Heitä varten ei ole onneksi edes ex-mieheni suostunut tekemään erityisjärjestelyitä”, kertoo yksi.

Toiset osallistuvat juhliin vaikka hampaita kiristellen, lasten takia:

”Ei tuntunut hyvältä osallistua ex-puolison järjestämiin juhliin, vaikka minulla ei ole aikoihin ollut positiivisia tunteita eksääni kohtaan. En tiedä kuinka kodinrikkojan järjestämissä juhlissa omassa entisessä kodissa voisi viihtyä..”

Meillä, teillä vai muualla?

Uusperheet järjestävät juhlia vuoroin kummankin vanhemman kotona tai yhteisestä päätöksestä vain toisen luona, useimmiten äidillä.

Joskus ”ei-kenenkään-maalla” pidetyt juhlat ovat miellyttävin vaihtoehto:

”Meillä toimi hyvin se, että juhlat järjestettiin ns. neutraalilla maaperällä, eli vuokrasimme erikseen juhlatilan, ja sinne tilattiin catering. Näin kukaan ei tunne toisen kodissa oloaan vaivautuneeksi.”

”Olemme kysyneet lapsilta, missä he haluavat juhlat järjestettävän. Poika halusi, että järjestetään kodin ulkopuolella juhlapaikassa, tyttö halusi äidin luona.”

Sittenkin kahdet juhlat

Joka kymmenes vastaaja kertoo päätyneensä kaksien juhlien järjestämiseen. Syy on useimmiten se, että ex-puolisoiden ja heidän uusien perheidensä välit ovat niin kipeät, että vanhemmat pelkäsivät sen pilaavan lapsen juhlat:

”Meitä ei ole huolittu lapsen lähikotiin, joten kahdet juhlat tai vieras maaperä ovat olleet ainoat vaihtoehdot. Kaksissa juhlissa ilmapiiri on ollut leppoisa ja ehkä lapsillakin helpointa.”

Kaksista juhlista löytyi muutakin hyvää kuin levollisempi tunnelma:

”Kahdet juhlat vaativat vain aikataulutuksen. Biologiset vanhemmat sopivat, koska lapsi haetaan lähivanhemman luota etävanhemmalle. Positiivista on, että näin etäperheessä on lisäaikaa laittaa tarjoilut valmiiksi ennen vieraiden tuloa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla