Jos haluat eroon väärästä minäkuvasta tai hyödyttämistä moitteista, kokeile näitä testattuja konsteja. 

1. Riisu takkisi

”Minäkuvan rakentumista havainnollistaa takkiharjoitus, jota käytän vastaanotollani. Jos asiakasta vaivaa esimerkiksi ylenpalttinen kiltteys, hän pukee ylleen oikean takin, jonka nimeän ’kiltin takiksi’. Hän ­riisuu takin, pukee sen takaisin ylleen ja kertoo tuntemuksistaan. 

Hassulta kuulostava harjoitus auttaa oivaltamaan, että kiltteys ei ole pysyvä ominaisuus. Se on tapa käyttäytyä, ja siitä voi poiketa.” 

Psykologi Arto Pietikäinen 

2. Nimeä tarinasi

Ajatukset eivät ole faktaa, vaan tarinoita, joita mielesi kehittelee. Tunnista mielesi suosikki­tarinat. Saatat kertoa itsellesi Olen luuseri -tarinaa, Olen muiden mielestä ärsyttävä -tarinaa, En selviä -tarinaa tai Minusta ei koskaan tule ­mitään -tarinaa. Kun nimeät tarinasi, tunnistat ­sen helpommin. 

Kun mielesi seuraavan kerran alkaa höpötellä, muistuta itseäsi: ahaa, tämän tarinan olen kuullut ennenkin, tämähän onkin liikuttava En selviä -lempitarinani. 

Riittää, että tunnistat tarinan. ­Sinun ei tarvitse työntää sitä pois. Anna sen tulla ja mennä, ja keskity johonkin tärkeämpään.

Lähde: Russ Harris: Onnellisuusansa (Duodecim 2012).

3. Puhu Munamiehen äänellä

Jäljitä ajatus, joka häiritsee sinua. Keskity ajattelemaan sitä kymmenen sekunnin ajan. Ota se niin tosissasi kuin pystyt. Huomaa, miten ajatus vaikuttaa sinuun. 

Valitse sen jälkeen sarjakuva- tai televisio­hahmo, jonka äänen tunnistat. Munamies, Nakke Nakut­taja, Uuno Turhapuro tai Mikki Hiiri käyvät hyvin. 

Tuo sitten häiritsevä ajatus mieleesi, mutta kuvittele, että hahmon hassu ääni sanoo sen sinulle. Tarkkaile, miten ajatus nyt vaikuttaa.

Palauta lopuksi alkuperäinen ajatus mieleesi ja yritä uskoa siihen taas otsa kurtussa. Onnistuuko?

Lähde: Russ Harris: Onnellisuusansa (Duodecim 2012)

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.