Hurahtiko puoli tuntia somessa huomaamatta? Sosiaalipsykologi Suvi Uski kertoo, miten vältät läheistesi kanssa somen käytöstä aiheutuvat riidat.

Somessa roikkuminen voi vaarantaa kaikkein läheisimmät ihmissuhteesi, varoittaa sosiaalisen median käyttöön perehtynyt sosiaalipsykologi, tutkija Suvi Uski.

"Suurin uhka somessa roikkuminen on suhteelle puolisoon. Jos lähipiiristä sanotaan, että voisitko laittaa kännykän pois, silloin ehkä käytät sitä liikaa. Viesti tarkoittaa, että sinua kaivataan muualla", Uski sanoo.

Yksi keino välttää someriitoja on sopia somevapaita aikoja tai paikkoja. Perheessä voidaan sopia vaikka että iltakahdeksan jälkeen somessa ei enää roikuta tai että puhelinta ei oteta sänkyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulostaa rajoituksilta, joita vanhemmat asettavat lapsilleen, mutta Uskin mukaan sääntöjä sopii asettaa välillä itselleenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"On ihan ok asettaa rajoituksia myös itselleen, vaikkei tuntisikaan olevansa riippuvainen somesta", Uski sanoo.

Tarkkaile käyttöäsi

 Suvi Uskin mukaan somen käyttöön on syytä kiinnittää huomiota silloin, kun se ei enää tuota iloa ja hyvää oloa.

"Jos ei ole muuta tekemistä kuin selata sosiaalista mediaa, se alkaa häiritä muuta elämää ja sosiaalisia suhteita", Uski sanoo.

Facebookissa ei tarvitse myöskään roikkua koko aikaa pysyäkseen kärryillä siitä, mitä tapahtuu. Uski muistuttaa, että Facebookin uutisvirran algoritmi on rakennettu niin, ettei se kuitenkaan näytä kaikkien Facebook-kavereiden päivityksiä vaan vain kaikkein tykätyimmät.

"Facebookissa voi käydä vaikka viisi kertaa päivässä ja silti pysyä selvillä siitä, mitä tapahtuu."

Sen lisäksi, että algoritmi päättää lähes itsevaltaisesti, kenen päivitys saa näkyvyyttä ja kenen ei, rajaamme myös itse päivityksiämme.

"Olemme tottuneet ajattelemaan, että julkaista sopii vain uutisarvoisia asioita. Uutisvirtaan valikoituu usein vain kohokohtia elämästä, ja lopputulos antaa vääristyneen kuvan."

Kohti uutta aidompaa somea

Tutkijanuransa aikana Uski on yllättänyt siitä, miten äärimmäisyyksiin ihmiset ovat valmiita menemään muokatessaan kuvaa, jonka itsestään sosiaalisessa mediassa antavat.

Hän antaa esimerkiksi Last.fm:n joka julkaisee netissä reaaliajassa soittolistan, jota käyttäjä parhaillaan kuuntelee.

"Todelliset musadiggarit kuuntelevat musiikkia tietenkin vinyylilevyiltä, mutta heidän piti samalla soittaa samaa musiikkia Spotifysta, jotta Last.fm:ssä näkyy mitä he ovat kuunnelleet."

Nyt sosiaalinen media on murroksessa. Uudet sosiaalisen median palvelut, kuten Periscope, johon lähetetään suoraa videokuvaa ja Snapchat, jossa julkaistaan tekstiä reaaliajassa, eivät enää talleta käyttäjän historiaa, vaan kaikki tapahtuu tässä ja nyt, ja katoaa sitten bittiavaruuteen.

Kuvapalvelu Instagramissa käyttäjällä voi olla useita eri tilejä, joilla voi kokeilla erilaista ilmaisutapaa ja keskittyä eri asioihin. Tämä purkaa Uskin mukaan profiilityötä, jossa keskitytään yhden, tiettyyn muottiin menevän hiotun ilmaisutavan luomiseen.

"Uusiin sosiaalisen median muotoihin ei enää ole tarkoitus tehdä niin viilattua sisältöä, vaan se saa olla rosoisempaa ja ikään kuin aidompaa, todentuntuisempaa."

Lisää aiheesta Kodin Kuvalehden numerossa 6/2016 jutussa Puhdistaako somepaasto?

Sisältö jatkuu mainoksen alla