Onko ok, että lapsi viihtyy yksin? Lasten yksinäisyyttä tutkinut Niina Junttila vastaa.

1. Mitä hyvää on siinä, että lapsi viihtyy yksin, kasvatustieteiden dosentti Niina Junttila?

”Siinä on paljonkin hyvää. Yksin ollessaan ihminen pystyy paremmin keräämään ajatuksiaan ja miettimään asioita. Kaikilla ei tosiaankaan tarvitse olla viittäsataa Facebook-kaveria ja jatkuvaa touhua ja tekemistä.

Yksin olemisen taito nousee entistä tärkeämmäksi nuoruusiässä. Silloin on tärkeää osata viihtyä myös omassa seurassaan ja harjoitella rauhassa aikuistumisen asioita.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mitä haittaa siitä on, jos lapsi viihtyy paljon yksin?

”Lapsen pitää harjoitella myös sosiaalisia taitoja, kuten yhdessä tekemistä, toisten tunteiden tulkintaa ja omista tunteista kertomista. Niitä ei voi oppia yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei ole siitä, että olisi jotenkin hienompaa olla avoin ja ulospäin suuntautunut. Jokainen vain yksinkertaisesti tarvitsee elämässään näitä taitoja.”

3. Miten vanhempi voi rohkaista lasta muiden seuraan?

”Tärkeintä on viedä lasta tilanteisiin, joissa hän tapaa muita lapsia. Pieniä viedään hiekkalaatikolle ja kylään tuttaville, joissa on saman ikäisiä lapsia. Kerhoista ja harrastuksista voi myös saada kavereita kotipihalle tai kouluun.

Kaverisuhteiden luomisessa auttaa myös se, että perheessä keskustellaan aivan arkisista asioista: Mitä teit koulussa? Mitä söitte? Tuliko läksyjä? Kyselyjen perusteella lapset ovat selvästi useammin yksinäisiä ja sosiaalisesti ahdistuneita perheissä, joissa ei puhuta.”

4. Mitä huolestuneen vanhemman ei ainakaan pidä tehdä?

”Ei ainakaan pidä soitella kavereilleen ja selostaa suureen ääneen, että kamalaa, kun minun lapseni on tällainen ja tällainen – etenkään, kun lapsi on vieressä kuulemassa. Sellainen asioiden levittely loukkaa ja viimeistään sulkee lapsen niin, ettei hän keskustele asiasta vanhemman kanssa.

Kaikenlainen ylireagointi on pahasta. Siis ei niin, että talutetaan lapsi hiekkalaatikolle ja sanotaan kaikille muille, että nyt teidän on pakko leikkiä meidän Maijan kanssa, koska Maija on yksinäinen. Vaan niin, että saatetaan lapsi hiekkalaatikolle ja jäädään lähistölle varmistamaan, että asiat ovat ok.

Emme voi rakentaa kaverisuhteita lapsen puolesta, mutta voimme tukea häntä niiden luomisessa.”

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla