Listat eivät ole vain tekemättömien asioiden muistamista varten. Kun kirjoitat ylös toiveesi ja tunteesi, luot elämän, jota rakastat. 

Syksy tuo mukanaan vanhan tutun tunteen: pitäisi aloittaa jotakin uutta, tai ainakin saada valmiiksi jotain vanhaa. Useimmat meistä käyttävät apuna listoja. Ne voivat olla yksinkertaisia ostoslistoja tai apuna työpaikalla, kun mielessä pyörii liian monta asiaa. Lista voi kuitenkin olla myös paljon muuta.

Ennen kuin alat tehdä listaa tekemättömistä tehtävistä, mieti, kannattaisiko sinun lähestyä listojen tekoa uudesta näkökulmasta.

1. Älä listaa vain suorituksia.

Muista: se, miltä haluat itsestäsi tuntuvan, on yhtä tärkeää kuin se, mitä haluat saada aikaan. Listaa siis myös asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi - vaikka ne eivät olisikaan hyödyllisiä. Esimerkiksi treffit ystävän kanssa tai reipas kävely syyssäässä piristää kummasti keskeneräisten tehtävien keskellä.

2. Näytä listasi muille.

Älä jännitä, vaan pyydä rohkeasti palautetta tai vain rohkaisua. Ystävältä kuultu ”Sinä pystyt siihen!” saa sinut uskomaan, että todella pystyt.

3. Käytä luovuuttasi.

Käytä listaa tehdessäsi värejä ja kuvia. Siten listasta tulee mielenkiintoisempi ja houkuttelevampi, ja siihen tekee mieli tarttua.

4. Kokeile onnellisuuslistan tekemistä.

Kirjaa päivittäin ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen sinä päivänä.

5. Älä ahnehdi.

Valitse päivän lopussa to do -listaltasi yhdestä kolmeen asiaa, jotka aiot tehdä huomenna. Luovu muista. 

 

Lähde: thesimplethings.com

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä

Anna Taipale kirjoitti kirjan itsensä arvostamisesta. "Aiemmin ajattelin, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti."

Anna Taipale, Sydänjuttu-kirjasi kehottaa suhtautumaan itseensä lempeästi. Miksi se on niin tärkeää?

”Jos haluaa tehdä innostavia asioita, voida levollisemmin ja toteuttaa unelmiaan, on hirveän tärkeää suhtautua myönteisesti itseensä. Moni ajattelee huomaamattaan, että ei voi, pysty tai kehtaa. Sen ei tarvitse olla niin.

Ein sanominen on meille vaikeaa, ja moni tuskailee sen kanssa, ettei osaa vetää omia rajojaan. Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei? Teen silloin tilaa jollekin ihanalle.

Suhde itseen vaikuttaa ihan kaikkeen. Olen aiemmin kärvistellyt parisuhteissa, joissa on ollut hirveitä mustasukkaisuuskärhämiä. Olen ajatellut, että minun tehtäväni on miellyttää, lepyttää ja hoitaa miestäni. Ymmärsin, että se ei ole sitä, mitä haluan. Sen jälkeen, kun sanoin isosti ei, minua ei ole kohdeltu huonosti missään asiassa.”

”Mitä jos fokus olisikin siinä, mille sanon joo, kun sanon ei?”

Miksi itselle on joskus niin vaikea olla kiva?

”Kielteinen ajattelu on opittu tapa. Aivojen vanhin osa, liskoaivot, on kehittynyt kalkuloimaan uhkia ja vaaroja. Se toimii edelleen niin.

Aivojen hermoradat ovat tottuneet tuottamaan tietynlaisia ajatuksia. Kun tiedostaa, millaista oma sisäinen puhe on, voi oppia puhumaan itselleen kannustavasti.”

Miten itse onnistuit muuttamaan ajattelutapaasi?

”Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja opetellut kannustamaan itseäni. Olen itse oman hyvinvointini paras asiantuntija. Toiset voivat tukea ja peilata, mutta minä saan itse valita, kuinka itseeni suhtaudun.”

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 21/2017.