Riitelettekö puolisosi kanssa niin usein, että olet alkanut pelätä eroa? Älä huolestu. Riitely ei vielä ennakoi eroa, sanoo parisuhteita pitkään tutkinut John Gottman. Olennaista on se, miten riitelette.
Kaikki parit riitelevät. Kaikilla on aiheita, jotka plopsahtavat pintaan kuin käsistä karannut kylpyankka ja kiristävät hermot hetkessä räjähtämispisteeseen.
Riitely ei kuitenkaan tarkoita huonoa parisuhdetta tai ennakoi eroa. Parisuhteita 40 vuotta tutkinut John Gottman on havainnut yhden ominaisuuden, joka ennakoi eroa enemmän kuin mikään muu: halveksunta.
Ristiriitojen määrän sijasta ratkaisevaa on siis tapa, jolla niihin suhtaudut.
Avioeroa kohti ajautuvilla pariskunnilla on Gottmanin mukaan taipumus turvautua riidoissaan neljään tuhoisaan toimintamalliin: kritisointiin, halveksuntaan, suojamuurien rakentamiseen ja omissa poteroissaan jumittamiseen.
”Tässä tilassa ihminen ei pysty sivistyneeseen keskusteluun. Hän ei pysty ottamaan toisen sanoja vastaan eikä asettumaan tämän asemaan. Luovuus ja huumorintaju haihtuvat”, Gottman Instituten asiantuntija Mike McNulty kuvaa.
”Parisuhde ennemmin jäätyy kuoliaaksi kuin palaa pohjaan. ”
Tunteita tai niiden näyttämistä ei siis tarvitse pelätä. Huolestuttavinta on, jos keskusteluyhteys katkeaa.
Jos huomaat olevasi juuri se silmiään pyörittelevä ja toista halveksiva puoliso, älä vielä ala rustata eropapereita. Kun höyry seuraavan kerran alkaa kohota korvista, kokeile näitä Mike McNultyn konsteja:
1. Tarkkaile eleitäsi.
Älä pyöritä silmiäsi tai ilmeile ivallisesti. Nielaise nenäkkäimmät sanasi.
2. Pohdi odotuksiasi.
Ovatko vaatimuksesi kohtuullisia? Puolisosi on oma persoonansa vahvuuksineen, haluineen ja tarpeineen. Hän ei ole olemassa vain sinua varten. Hänellä on aina tapoja, joista et pidä, ja mielipiteitä, joita et ymmärrä. Hyväksy se. Kompromissi on ystäväsi.
3. Hanki suhteellisuudentajua.
Onko riidan aihe oikeasti niin vakava? Mieti, mikä saa sinut hermostumaan kohtuuttomasti, ja miksi. Voisitko antaa asian olla ja elää sen kanssa? Parisuhteessa(kaan) emme koskaan voi saada kaikkea. Onko riidan aihe varmasti asia, jossa ei kannata joustaa?
Jos asia tuntuu oikein vaikealta, harkitse terapeutille tai muulle ammattilaiselle puhumista. Saatat tarvita uusia tapoja asian käsittelemiseen.
4. Kuuntele.
Pure vaikka kieltäsi, ellet muuten pysty olemaan hiljaa. Keskity kuulemaan, mitä puolisosi todella sanoo.
5. Puhu itsestäsi.
Älä syytä, vaadi tai vihjaile. Älä yleistä: sinä aina, sinä et koskaan. Kerro, miltä sinusta tuntuu: mitä sinä haluat, mitä asia sinulle merkitsee. Hyvä vinkki on aloittaa lauseet minä-sanalla.
Lähde: Marie Claire
Kyllä halveksunta varmaan ennakoi eroa,toinen on mielestäni mykkäkoulut ja yleensäkin puhumattomuus.Jos tulee erimielisyyttä ja toinen heittäytyy puhumattomaksi,se ei hyvää tiedä! Jos asiat joista on tullut riitaa,jäävät selvittämättä,se on pakahduttavaa.Siinä helposti lähtee vielä mielikuvitus lentoon ja tehdään omassa päässä johtopäätöksiä.Ei se muuta tarvitse kun ero on käsillä.Asiat täytyy puhua halki.Se voi pelastaa koko suhteen.