Riitelettekö puolisosi kanssa niin usein, että olet alkanut pelätä eroa? Älä huolestu. Riitely ei vielä ennakoi eroa, sanoo parisuhteita pitkään tutkinut John Gottman. Olennaista on se, miten riitelette.

Kaikki parit riitelevät. Kaikilla on aiheita, jotka plopsahtavat pintaan kuin käsistä karannut kylpyankka ja kiristävät hermot hetkessä räjähtämispisteeseen.

Riitely ei kuitenkaan tarkoita huonoa parisuhdetta tai ennakoi eroa. Parisuhteita 40 vuotta tutkinut John Gottman on havainnut yhden ominaisuuden, joka ennakoi eroa enemmän kuin mikään muu: halveksunta.

Ristiriitojen määrän sijasta ratkaisevaa on siis tapa, jolla niihin suhtaudut.

Avioeroa kohti ajautuvilla pariskunnilla on Gottmanin mukaan taipumus turvautua riidoissaan neljään tuhoisaan toimintamalliin: kritisointiin, halveksuntaan, suojamuurien rakentamiseen ja omissa poteroissaan jumittamiseen.

”Tässä tilassa ihminen ei pysty sivistyneeseen keskusteluun. Hän ei pysty ottamaan toisen sanoja vastaan eikä asettumaan tämän asemaan. Luovuus ja huumorintaju haihtuvat”, Gottman Instituten asiantuntija Mike McNulty kuvaa.

”Parisuhde ennemmin jäätyy kuoliaaksi kuin palaa pohjaan. ”

Tunteita tai niiden näyttämistä ei siis tarvitse pelätä. Huolestuttavinta on, jos keskusteluyhteys katkeaa.

Jos huomaat olevasi juuri se silmiään pyörittelevä ja toista halveksiva puoliso, älä vielä ala rustata eropapereita. Kun höyry seuraavan kerran alkaa kohota korvista, kokeile näitä Mike McNultyn konsteja:

1. Tarkkaile eleitäsi.

Älä pyöritä silmiäsi tai ilmeile ivallisesti. Nielaise nenäkkäimmät sanasi.

2. Pohdi odotuksiasi.

Ovatko vaatimuksesi kohtuullisia? Puolisosi on oma persoonansa vahvuuksineen, haluineen ja tarpeineen. Hän ei ole olemassa vain sinua varten. Hänellä on aina tapoja, joista et pidä, ja mielipiteitä, joita et ymmärrä. Hyväksy se. Kompromissi on ystäväsi.

3. Hanki suhteellisuudentajua.

Onko riidan aihe oikeasti niin vakava? Mieti, mikä saa sinut hermostumaan kohtuuttomasti, ja miksi. Voisitko antaa asian olla ja elää sen kanssa? Parisuhteessa(kaan) emme koskaan voi saada kaikkea. Onko riidan aihe varmasti asia, jossa ei kannata joustaa?

Jos asia tuntuu oikein vaikealta, harkitse terapeutille tai muulle ammattilaiselle puhumista. Saatat tarvita uusia tapoja asian käsittelemiseen.

4. Kuuntele.

Pure vaikka kieltäsi, ellet muuten pysty olemaan hiljaa. Keskity kuulemaan, mitä puolisosi todella sanoo.

5. Puhu itsestäsi.

Älä syytä, vaadi tai vihjaile. Älä yleistä: sinä aina, sinä et koskaan. Kerro, miltä sinusta tuntuu:  mitä sinä haluat, mitä asia sinulle merkitsee. Hyvä vinkki on aloittaa lauseet minä-sanalla.

Lähde: Marie Claire

Eukko 60v

Tämä asia ennustaa parisuhteen päättymistä – ja näin torjut sen

Kyllä halveksunta varmaan ennakoi eroa,toinen on mielestäni mykkäkoulut ja yleensäkin puhumattomuus.Jos tulee erimielisyyttä ja toinen heittäytyy puhumattomaksi,se ei hyvää tiedä! Jos asiat joista on tullut riitaa,jäävät selvittämättä,se on pakahduttavaa.Siinä helposti lähtee vielä mielikuvitus lentoon ja tehdään omassa päässä johtopäätöksiä.Ei se muuta tarvitse kun ero on käsillä.Asiat täytyy puhua halki.Se voi pelastaa koko suhteen.
Lue kommentti

Missä lapset ovat aattona? Miten aika riittää kaikille? Bonusäiti Miia kertoo, miten uusperheen jouluaikataulut heidän perheessään ratkaistaan.

Uusperheen joulussa on paljon hyvää: Kun koteja on kaksi, lasten pitkät lomat on helpompi järjestää. Läheisten (ja lahjojen) määrä vain lisääntyy.

Huolia aiheuttavat usein aikataulut. Missä lapset ovat aattona? Mihin pukki tilataan? Riittääkö aika kaikille? Entä miten aikataulupalapeli ratkaistaan, kun elämässä on useampi kuin yksi uusperhe?

Kysyimme bonusäiti Miialta, 30. Miian perheeseen kuuluvat mies ja tämän 7-vuotias tyttö. Myös tytön äidillä on uusperhe. Joulun aikaan nähdään lisäksi molempien vanhempia, Miian miehen veljiä ja Miian kummityttöä perheineen. Myös Miian isällä on uusperhe.

1. Uusperheet ovat tuoneet elämääsi lauman uusia ihmisiä. Miten aika riittää jouluna kaikille?

”Mietimme joulua lapsen kannalta. Hän on aattoillan meidän kanssamme ja aattopäivän äitinsä luona. Vaikka olemme kaikki hyvissä väleissä, joulun aikataulujen sopiminen stressaa molempia perheitä. Olemme miettineet, voisiko joka toinen joulu olla tulevaisuudessa hyvä järjestely.  Kumpikin perhe voisi suunnitella jouluaan rauhassa.

Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen. Olemme tasa-arvoisia. Jonkinlainen jako on vain pakko tehdä.

”Yritämme ajatella, että kummankaan perheen menot eivät ole arvokkaampia kuin toisen.”

Tänä jouluna kokoonnumme isäni ja hänen vaimonsa luo. Kysyin isältäni ja hänen vaimoltaan, mitä mieltä he olisivat, jos mieheni äiti ja nuorempi veli tulisivat myös. Molemmat ottivat avoimin mielin kaikki vastaan.

Nyt isälle tulevat anoppini ja mieheni veljen lisäksi minun kummityttöni ja hänen äitinsä eli äitini sisko, oma siskoni ja hänen miehensä, isäni uusperheen mukanaan tuoma bonussisko ja hänen poikaystävänsä. Kaikki eivät tunne toisiaan, mutta hienointa onkin uuden rakentaminen.”

2. Yhteisjoulu on ihana ajatus, mutta mitä tehdä, kun kaikki eivät tunne toisiaan?

”Joulu on läheisten aikaa, ja silloin puhutaan paljon perheestä. Mietimme ensin, miltä muista tuntuu viettää joulua ihmisten kanssa, joita he eivät tunne. Isäni ei esimerkiksi ole koskaan tavannut mieheni veljiä.

Olemme miettineet ohjelmaa, joka puhkaisee jäykkyyden kuplaa. Hankimme joulurekvisiittaa, hassuja silmälaseja ja päähineitä, ja otamme yhteiskuvan ne päässä. Kaikki voivat olla hassuja ja omanlaisiaan.

Teemme myös itse piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella.

Ihaninta tässä joulussa on, että pääsemme näkemään poikkeuksellisen monta ja niin monelle tärkeää ihmistä. Hienointa on, että me mieheni kanssa tuomme kaikki yhteen.”

"Teemme piñatan, jota lapset ja ehkä aikuisetkin pääsevät mäiskimään. Sen jälkeen kukaan ei jaksa ujostella."

3. Iskeekö koskaan ulkopuolisuuden tunne? Miten siitä pääsee?

”Mieheni tyttö oli 5-vuotias, kun tapasimme. Minulla ei ollut omia lapsia, enkä ollut vielä ajatellutkaan koko asiaa. Kun kävimme ensimmäisillä kahveilla, mies kertoi, että hänellä on pieni tytär.

Muistan suhteen alkuajoilta lauseen ’eihän tässä mitään, ostetaan vain tytölle sänky tänne minun luokseni’. Se oli vaaleanpunaisten linssien läpi katsottu ajatus. Todellisuudessa uusperheessä tarvitaan paljon hyväksyntää ja omasta yksityisyydestä luopumista.

”Tunsin paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.”

Minulle aikuisen rooli oli kasvun paikka. Siihen liittyi ulkopuolisuuden tunteita ja kaikenlaisia pelkoja. Jos me saamme lapsia, rakastaako mies heitä yhtä paljon? Haluaako hän lapsia enää, kun se on jo koettu? Tunsin myös paineita huolehtijan roolista, vaikka ei olisi tarvinnut.

Puhuimme mieheni kanssa vaikeistakin tunteista, kuten ulkopuolisuudesta. Lisäksi luin paljon kirjoja uusperheen muodostumisen vaiheista. Se ei välttämättä tapahdu vuodessa tai viidessäkään. Vie aikaa, kun uusperheen identiteetti syntyy ja roolit muotoutuvat.

Kirjat antoivat vertaistukea. En ollut yksin ajatusteni kanssa. Se helpotti.”

4. Kun aikaa on rajallisesti, joku pahoittaa kuitenkin mielensä. Mikä avuksi?

”Toki sukulaiset kyselevät, mutta he ymmärtävät, että suunnitelmia ei voi tehdä niin, että kaikki ehtivät nähdä kaikkia. Aikataulujen sumpliminen ei ole hankalaa, se pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.

”Aikataulujen sumpliminen pitää vain hyväksyä. Lasta ei aina saa kaikkiin meidän perheen tärkeisiin juttuihin mukaan.”

Meillä on se ajatus, että ilman riitaa kun selvitään, on hyvä. Jos näyttää, että jostakin tulee ongelma, teemme kaikkemme, ettei tulisi.

Olen ollut kova stressaamaan, mutta miehelläni on sellainen ihana ajatus, että elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se tulee. Tämä on luovimista: miten parhaaksi on ja mikä on milloinkin tärkeää.

Yleensä kaikki asiat järjestyvät jotenkin. Auttaa, kun yrittää ajatella asioita hyvän kautta. Minusta on ihanaa, että on paljon paikkoja, joissa käydä – verrattuna siihen, ettei olisi.”

20 prosenttia suomalaisista isovanhemmista ei ole yhteydessä lapsenlapsiinsa. Moni heistä haluaisi, mutta ei saa.

Väestöliittoon saapuvien kirjeiden, sähköpostien ja puheluiden perusteella nämä ovat 10 yleisintä syytä, joiden vuoksi isovanhempi ajattelee, ettei hän kelpaa lapsenlapsilleen:

  1. Puutun kuulemma liikaa perheen asioihin, vaikka yritän olla hienotunteinen.
  2. Lapsi ja hänen puolisonsa kommentoivat, etten osaa hoitaa heidän lapsiaan oikein. Teen aina jonkun virheen, vaikka yritän noudattaa heidän ohjeitaan.
  3. Miniä kelpuuttaa vain omat vanhempansa isovanhemmiksi. Minä en osaa mitään ja olen vanhanaikainen.
  4. Lapselle tuli avioero, ja hänen entinen kumppaninsa päätti katkaista yhteydenpidon minuunkin.
  5. Minusta ei ole mitään iloa. En ole isovanhempana tarvittu enkä toivottu.
  6. Olin liikaa poissa ja tein töitä, kun lapset olivat pieniä. Nyt lapsi ajattelee, etten osaa olla lapsenlapsenkaan kanssa.
  7. Minulla on tiukka taloudellinen tilanne, toisen puolen isovanhemmat ovat ylivertaisia hankintojen ja lahjojen suhteen.
  8. En ymmärrä nykytekniikasta mitään, älypuhelimista ja muusta, ja lapsenlapset suhtautuvat minuun halveksuen.
  9. Minun on vaikea liikkua lasten kanssa, en  pysty tarjoamaan virikkeitä lapsenlapsille, viemään vaikka puistoon tai teatteriin.
  10. Koti on liian pieni, joten lapsenlapset eivät voi tulla yökylään, kun eivät saa omaa huonetta.

Asiantuntijana perhesuhteiden asiantuntija, pari- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa Väestöliiton Vanhemmuus-tiimistä. Väestöliiton verkkosivut isovanhemmille löytyvät täältä