Yöuntasi voi katkoa se, mitä söit tai joit ennen nukkumaanmenoa. Tai parantaa!
Yöuntasi voi katkoa se, mitä söit tai joit ennen nukkumaanmenoa. Tai parantaa!

Kello käy kolmea ja makaat sängyssä silmät auki. Taas. Mikä on vikana ja miten siitä pääsee eroon?

On ihan normaalia herätä jopa neljästä kuuteen kertaa yössä. Tapa juontaa luolamiesaikoihin, jolloin ihmisen oli syytäkin herätä vähän väliä tarkistamaan, onko lähistöllä vaaroja. Jos heräily kuitenkin häiritsee, et saa enää unta tai säpsähtelet hereille kovin usein, syy voi olla jokin näistä asioista.

Ravaat vessassa.

Jos kipität öisin vessaan kahdesta neljään kertaan vaikka et juuri juonut illalla, syy voi olla liian vähäinen suolan saanti. Ihmiskeho yrittää pitää yllä veden ja elektrolyyttien tasapainoa. Jos juot liikaa vettä, muttet saa tarpeeksi suolaa, kehosi yrittää päästä eroon liiasta vedestä.

Ratkaisu: Lisää vesilasilliseen hyppysellinen prosessoimatonta merisuolaa ja juo se puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Suola auttaa vettä pääsemään soluihisi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kieriskelet kuumuudessa.

Liika lämpö voi vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä. Kehosi lämpötilaan vaikuttavat makuuhuoneesi viileys, yöasu sekä lakanat ja peitteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ratkaisu: Ihmiset viihtyvät eri lämpötiloissa, mutta unen kannalta useimmille sopii parhaiten 15,5–18-asteinen makuuhuone. Kokeile myös käydä lämpimässä suihkussa tai kylvyssä ennen nukkumaanmenoa. Se nostaa kehosi lämpötilaa. Kun poistut veden alta, kehon lämpötila taas laskee hieman. Se on merkki, jonka aivosi yhdistävät uneen.

Roikut Facebookissa.

Jos iltarituaaleihisi kuuluu puhelimen selaaminen, nukahtaminen voi olla vaikeaa. Silmien altistaminen siniselle valolle iltaisin pysäyttää melatoniinin eli unihormonin tuotannon kehossasi. Haitallista on myös se, että laitteita pidetään usein hyvin lähellä kasvoja.

Ratkaisu: Tähtää siihen, että lopetat puhelimen tai tabletin käytön tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos se tuntuu mahdottomalta, himmennä näytön valo pienimmilleen ja yritä pitää puhelinta vähintään 30–60 sentin päässä kasvoistasi.

Otit yömyssyn.

Toinen lasi viiniä saattaa nukuttaa, mutta se voi myös häiritä rauhallisia yöunia. Kehosi aineenvaihdunta käsittelee alkoholia muutaman tunnin ajan sen juotuasi, myös nukkuessasi. Sen ajan alkoholi voi tuottaa unta, joka estää REM-unen, joka on unenkierron vaiheista kaikkein rauhallisin. REM-unen puute johtaa siihen, että nukut yön viimeiset tunnit levottomasti.

Ratkaisu: Sitä ei ikävä kyllä ole. Jos juot, et ehkä saa unta. Nauti alkoholipitoisia juomia maltillisesti äläkä ota enää muutamaan tuntiin ennen sänkyyn menoa. Silloin annat aineenvaihdunnallesi tarpeeksi aikaa käsitellä alkoholia.

Olet stressaantunut.

Stressi lienee yksi yleisimmistä unen varastajista. Tutkimuksissa on havaittu, että stressiä poistavat menetelmät, kuten meditaatio ja muut rentoutumisharjoitukset, saattavat poistaa joitakin uniongelmia.

Ratkaisu: Vaikka meditaation tai joogan tapaisista rentoutumiskeinoista voi olla apua, pahimpiin stressiin liittyviin uniongelmiin voi auttaa terapia. Se auttaa aivojasi saamaan kontrollin stressiä aiheuttavista ajatuksista, jotka häiritsevät nukkumistasi.

Lähde: huffingtonpost.com

Nimenomaa asian hyväksyminen helpottaa elämänlaatua :). Itsekin olen unettomuudesta kärsinyt pitkät ajat. Olen tullut tulokseen, että se on sisäänrakennettu juttu, ja unettomuuden kanssa pitää elää. Tosin tämä on muutenkin jo helpottanut ajan myötä ja unen tarve on vähentynyt. 

Mutta kannattaa toki kokeilla kaikki keinot, kunhan ei stressaa niistä.

  • ylös 12
  • alas 5
Uneton Helsingissä

Kokeilkaa neuvoja! Uskon, että monille ne voivat toimiakin.

Minulle eivät ole. Minulla on jo n. 10 vuotta ollut se ongelma, että nukahdan viidessä minuutissa (luettuani pari sivua kirjaa sängyssä). Sitten herään 2-3 tunnin kuluttua. Useimmiten painajaisuneen.  Monta vuotta tuo tuntui saa**lin pahalta. Nykyään suhtaudun siihen positiivisesti. Kesällä oli ihanaa, kun menin parvekkeelle tupakalle. Oli jo valoisaa. Linnut visersivät ja lauloivat. Nyt syksyllä on pimeää, mutta talojemme välisellä pihalla voi vilistää 3-4 pupua. Ja on Ihanan Hiljasta :0)!

Yleensä olen hereillä n. 2 tuntia. Luen paperilehtiä (eniten tykkään lukea KK:ta :0). Surffailen netissä. Syön 3 palaa suklaata tai joitakin paloja juustoa. Nukahdan noiden jälkeen helposti uudestaan. Syvään unettomaan uneen...

Kello on nyt 05:18. Heräsin 2 tuntia sitten. Nyt tutimaan... :0).

  • ylös 9
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla