Turha tuntea syyllisyyttä siitä, jos nukuttaa!
Turha tuntea syyllisyyttä siitä, jos nukuttaa!

Tuottaako sängystä nouseminen vaikeuksia? Tarvitsetko litran kahvia saadaksesi itsesi käyntiin? Syy saattaa olla geeneissäsi.

Onko sinua soimattu unikeoksi ja laiskamadoksi koko ikäsi? Pirteämmät perheenjäsenet luovat sinuun merkitseviä silmäyksiä, kun kömmit työläästi ylös sängystä?

Viimeistään nyt on aika lakata potemasta huonoa omatuntoa aamukooman johdosta. Tuore tutkimus maailmalta nimittäin todistaa, ettei aamu-unisuus johdu huonoista nukkumatavoista tai laiskasta luonteesta, vaan on mitä todennäköisimmin geneettinen ominaisuus siinä missä silmien väri tai vasenkätisyyskin.

Yökukkujat ja aamuvirkut

23andMe-yhtiön teettämä tutkimus kattoi noin satatuhatta ihmistä. Heiltä tiedusteltiin verkkokyselyllä, pitävätkö he itseään aamu- vai iltaihmisinä. Tulosten analysointi viittaa vahvasti siihen, että ihmisen luontaisella vuorokausirytmillä on geneettinen tausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulos on kiinnostava, koska ihmisen vuorokausirytmi on puhututtanut tutkijoita paljon. Ominaisuus liitetään usein mielialan- ja painonvaihteluihin, jopa älykkyyteen. Aiemmin on saatu tutkimustuloksia, jotka viittavat siihen, että yökukkujilla on keskimäärin enemmän irtosuhteita, taipumusta alkoholinkäyttöön ja korkeampi älykkyysosamäärä kuin aamuvirkuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aamuihmisiä pidetään yökukkujia tunnollisempina ja yhteistyökykyisempinä. Työelämä suosii perinteisesti aamuvirkkuja, jotka nähdään reippaina ja tuotteliaina – kukapa nappaakaan sen madon vanhassa sanonnassa?

Ikääntyminen helpottaa heräämistä

23andMen tutkimuksesta ilmeni, että aamuvirkkuus on sidoksissa sukupuoleen. Vastanneista naisista 48 prosenttia luonnehti itseään aamuvirkuiksi, miesvastaajista näin sanoi vain 40 prosenttia.

Näyttää myös siltä, että aamuvirkkuus lisääntyy iän myötä. Alle kolmekymppisistä vain harva piti itseään aamuihmisenä, yli kuusikymppisistä vastaajista peräti 63 prosenttia kertoi heräävänsä ongelmitta uuteen päivään. 

Lähde: fastcompany.com

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla