Kun opettelet hengittämään pallealla, opit samalla lievittämään stressiä ja kipua. Näin se tapahtuu.

Vauvat ja pikkulapset sen osaavat. He hengittävät luonnostaan palleahengitystä, jossa massu nousee ja laskee joka hengenvedolla.

Sitten lapsi kasvaa ja opettelee hengittämään rintakehällään, etenkin meillä länsimaissa. Lieneekö takana ulkonäköajattelua: kun vetää vatsan sisään ja pitää sen siellä, tulee hoikempi olo. Samalla hengitys muuttuu tiheäksi ja pinnalliseksi, koska ilmaa mahtuu vain keuhkojen yläosaan.

Vatsaa voi vetää sisään muutenkin kuin turhamaisuuttaan, sillä myös kipu ja stressi saavat pallean jännittymään. Tutkimuksissa on osoitettu, että palleahengitys auttaa molempiin. Se helpottaa etenkin alaselkäkipua, koska se aktivoi syviä selkää tukevia lihaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäapua tulee siitä, kun keskität huomiosi hengitykseen ja vatsaan. Silloin ajatukset lakkaavat hetkeksi pyörimästä epämiellyttävissä asioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin sen teet

Opetellaan siis uudelleen taito, jonka vauvana osasimme. Näin se käy:

1. Ota hyvä ja rento asento. Älä pane jalkojasi ristiin.

2. Laske toinen kätesi rintakehälle ja toinen vatsalle. Kohdista huomiosi käsiin.

3. Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos nenän kautta. Anna hengityksen tuntua hyvältä ja luonnolliselta.

4. Kun hengität pallealla, vatsan päällä lepäävä käsi nousee ja laskee hengityksen mukana. Rintakehällä olevan käden pitäisi pysyä paikallaan.

5. Kuvittele vatsasi tilalle ilmapallo. Aina kun hengität sisään, ilmapallo täyttyy. Kun hengität ulos, pallo tyhjenee. Hengittele näin hetken aikaa. Voit tehdä harjoituksen myös selälläsi maaten.

6. Löydät palleahengityksen myös, kun makaat vatsallasi lattialla ja nostat ylävartalosi kyynärpäiden varaan. Hengitä normaalisti. Tässä asennossa rintakehäsi ei juuri liiku, joten hengitys keskittyy itsestään palleaan.

Lähteet: Duodecim, Selkäliitto, HUS Mielenterveystalo

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla