Matkalle on kiva lähteä, mutta joskus hermo menee jo pakatessa. Helpotat myös matkaasi, kun pakkaat fiksusti.

1. Päätä pukeutua yksinkertaisesti koko matkan ajan, vaikka tavallisesti olisit tarkka tyylistäsi. Pääset helpommalla.

2. Pakkaa laukkuun yhtä monta yläosaa kuin on matkapäiviä. Tiukasti viikatut ja rullatut paidat vievät vähän tilaa. Alaosia tarvitaan vähemmän.

3. Harkitse värejä. Siisti asu syntyy miettimättä, kun alaosa on neutraalinvärinen, esimerkiksi harmaa, musta, farkunsininen tai khakinvihreä. Siihen on helppo yhdistää värikäs yläosa, eikä kokonaisuus ole tylsä.

4. Mieti myös kangaslaatuja. Luonnonkuidut ovat mukavia ja hengittävät. Neulokset eivät rypisty: puuvilla on parempi matkakumppani neuloksena kuin sileänä kankaana. Viskoosi ja pellava ovat vilpoisia, mutta matkalla ne ryppyilevät.

5. Ota mukaan ainakin yksi mekko, joka on myös tyylikäs menovaate. Jos mekon alle voi pukea alustopin, se pysyy puhtaana ja palvelee kotimatkaan asti.

6. Huoli reissuun vain valmiiksi sisäänajettuja kenkiä. Näppärillä citylenkkareilla ja iltakäyttöön sopivilla sandaaleilla pääset jo pitkälle. Mukavissa kengissä matkasta saa eniten iloa.

 

Turussa asuva Kati Keskihannu, 40, on ammatiltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Katin Latviasta ostettu leveä vyö toistaa samaa värimaailmaa kuin suomalaiset kansallispuvut.
Turussa asuva Kati Keskihannu, 40, on ammatiltaan teatteri-ilmaisun ohjaaja. Katin Latviasta ostettu leveä vyö toistaa samaa värimaailmaa kuin suomalaiset kansallispuvut.

Kati Keskihannu pelastaa ja tuunaa huonokuntoisia kansallispukuja. Hän käyttää niitä – tai niiden osia – joka päivä. Keski-Suomen puvun hame sopii vaikka kumisaappaiden kanssa.

Kuinka innostuit kansallispuvuista?

Minulla on tanhumenneisyys, mutta pidin niitä muistojani pitkään piilossa. Pikkuhiljaa kansallispuvut tulivat takaisin elämääni aluksi musiikin kautta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla innostuin tanhusta uudelleen. Minussa heräsi ylpeys siitä, että olen ”jostakin kotoisin”.


Farkkuhaalarin miehustan kaari toistaa kansallispukujen liivien muotokieltä. Siksi sen kaveriksi sopii kansallispuvun paita.


Mistä löydät kansallispukuja muokattavaksi?

Hyväkuntoiset kansallispuvut voivat maksaa tuhansia euroja. Aina löytyy kuitenkin ihmisiä, jotka eivät näe pukunsa arvoa ja haluavat vain saada sen eteenpäin käyttöön. En mielellään tuunaa hyväkuntoista, kokonaista pukua. Rikkinäisestä puvusta voin aina pelastaa osia. Isosta saa aina pienemmän ja pienestäkin usein isomman, koska käsin tehdyissä puvuissa on reilut saumanvarat.


Kansallispukuharrastus on lisännyt Katin intoa muokata asuista omanlaisia.


Miten valitset päivän asusi?

Joskus kaipaan asuuni jotain rohkaisevaa, toisinaan taas pehmentävää. Lasten muskarikeikalle leikkisät kansallispukuasut sopivat hyvin. En juuri mieti, mitä muut pukeutumisestani ajattelevat. Joskus on silti pakko pukeutua pätevyyteen. Lapseni vanhempainillassa tunsin, ettei minua otettu kovin vakavasti, kun olin pukeutunut pitkiin peppisukkiin ja palmikoinut hiukseni lettisaparoille.

”Kansallispukujen riemu jää kokematta, jos pelkää liikaa virheitä.”

Musta on hyvä taustaväri, jonka kanssa värikkäät kansallispuvun osat sopivat yhteen. Itse en yhdistäisi glitteriä tai pinkkiä kansallispukuihin, mutta sääntöjä ei oikeastaan ole.

 


Peräpohjolan puku on Torniosta kotoisin olevan Katin ensimmäinen miltei täydellinen kansallispuku. Tykkimyssy ja alkuperäinen koru puuttuvat, mutta Katista kansallispukujen riemu jää kokematta, jos pelkää liikaa virheitä.

 

Minkälaista palautetta kuulet pukeutumisestasi?

Yhdistely alkaa olla kansallispukupiireissä jo tuttua. Ajatellaan, että on hyvä, että kansallispukuja ylipäänsä käytetään. Muutama vuosi sitten Kaustisilla keräsin pitkiä katseita, kun olin yhdistänyt kansallispuvun yläosan lyhyeen hameeseen. Toisaalta palvelutalossa, jossa käyn työkeikalla, mummot kommentoivat usein asujani positiivisesti ja muistelevat omaa nuoruuttaan.


Keski-Suomen hame sai seurakseen kirpparilta ostetun neuleen sekä valkoiset neuleasusteet.


Milloin käytät kokonaista kansallispukua?

Joskus esimerkiksi rippi- ja ylioppilasjuhlissa tai häissä. Kansallispuku on kuitenkin tosi kuuma kesällä, joten usein vaihdan sen juhlien edetessä bilemekkoon. Talvella taas villainen hame alushameen ja paksujen sukkahousujen kanssa lämmittää ihanasti.

Ota kansallispuku arkikäyttöön

  1. Kansallispuvun osia saa käyttää ”väärin”. Asu kannattaa kuitenkin koota ronskisti niin, että tyylin rikkominen on harkittua ja tahallista. Älä esimerkiksi yhdistele koko asua eri seutujen puvuista. Tuunaaja voi pukeutua vaikka villeihin rokkikorkkareihin.
  2. Ei haittaa, vaikket tuntisi sanastoa, lautanauhoja ja tykkimyssyjä. Pikkuhiljaa oppii, varsinkin virheistä.
  3. Perinteisesti kansallispuvun kanssa ei käytetä meikkiä, mutta tuunaustyylissä voi meikata niin kuin hyvältä tuntuu.
  4. Etsi tuunattuja kansallispukuja sosiaalisesta mediasta tunnisteella #tuunaamunperinne. Katin kansallispukuporukka löytyy Instagramista nimellä Tanhukaravaani. Facebookin Kansallispuku – Folkdräkt -ryhmästä löytyy asiantuntemusta.
  5. Liity tanhuporukkaan. Löydät iloa, inspiraatiota ja samasta aiheesta kiinnostuneita kavereita.

 

Jekku

Kati tuunaa vanhoista kansallispuvuista arkivaatteita – hame sopii vaikka kumppareiden kanssa

Kyllä kansallispuvun kanssa saa meikata, ei sitä kukaan kiellä tai paheksu. Itse en ehkä laittaisi kansallispuvun kanssa mitään burleskihenkistä iltameikkiä, vaan aika maltillisen päivämeikin, mutta en lähtisi juhliin saunapuhtaalla naamalla ”autenttisuuden” kuvitelman vuoksi. Onhan minulla puvun alla modernit alusvaatteetkin.
Lue kommentti
Mikä ihana vaatekapseli!
Mikä ihana vaatekapseli!

Vaatekapseli kuulostaa jännittävältä: pitääkö vaatteet sulloa joihinkin pieniin kapseleihin? Ei suinkaan. Kyse on eräänlaisista vaateseteistä, tavasta järjestää vaatekaappi.

Kun avaat vaatekaappisi, haluatko nähdä siellä juuri sinun tyylisiäsi vaatteita, jotka mahtuvat päällesi, sopivat toisiinsa ja ovat käyttökelpoisia monissa tilanteissa? Järjestä vaatekaappisi kapselipukeutumisen periaatteiden mukaan, ja elämäsi helpottuu monella tavalla.

”Vaatekaappimme voivat pursuta erityylisiä ja -mallisia vaatteita. Silti sieltä voi olla vaikea bongata sellaisia, jotka oikeasti sopivat yhteen”, sanoo kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen.

Vaatekaappimme aarteet jäävät hyödyntämättä pelkästään siksi, että kaappi on järjestetty väärin. Lappalainen tietää, että moni säilyttää esimerkiksi kaikkia housuja yhdessä paikassa ja kaikkia paitoja toisessa.

”Mutta kaikki paidat eivät käy kaikkien housujen kanssa. Ne on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin ja ovat eri tyylisiä.”

Siksi kannattaa tarttua koko garderobiin ja tehdä rohkeita siirtoja. Kapseloida!

Kokoa erikseen työ- ja mökkikapselit

Iina Lappalainen suosittelee vaatekaapin hallinnoimiseen kapselipukeutumista. Sen tarkoituksena on ratkaista vaatekriisit niin, että oikeanlaista päällepantavaa löytyisi joka tilanteeseen – ja vielä ilman suurta tuskaa tai ahdinkoa.

Käytännössä tämä tapahtuu niin, että vaatekaappiin kootaan omista vaatteista kausittain päivittyviä, kompakteja kapseleita käyttötarkoituksen mukaan. Sieltä voi siis löytyä erikseen vaikkapa työvaate-, urheiluvaate-, kotivaate- ja mökkivaatekapselit.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita.

Kukin kapseli sisältää vain keskenään yhteensopivia vaatteita. Kapselipukeutumisen yhteensopivuussäännön mukaan jokaisen alaosan pitäisi sopia vähintään kolmeen yläosaan ja jokaisen yläosan vähintään kahteen alaosaan.

”Useimmiten ihmisillä on kolmesta viiteen eri kapselia, joista yksi on pääkapseli, eräänlainen peruskapseli", Lappalainen kertoo.

Peruskapseli päivittyy vuodenaikojen mukaan ja sisältää yleensä työvaatteita tai muita siistejä vaatteita.

Yhteen vaatekapseliin kannattaa laittaa noin 15–25 vaatetta. Jos siellä on vähemmän kuin 15 vaatetta, päällepantavaa voi olla vaikeaa löytää, koska vaatteet ovat usein pyykissä. Jos taas vaatteita on enemmän kuin 25, runsaudenpula alkaa haitata valitsemista. Vaatekapseliin ei yleensä lasketa kuuluviksi kenkiä tai asusteita.

Päivitä vuodenaikojen mukaan

Kapseli kootaan aina yksilöllisesti, omaan elämäntilanteeseen ja tyyliin sopivaksi. Mitään yleissääntöjä siitä ei ole, mitä vaatteita vuodenaikojen mukaan päivitettävän pääkapselin tulisi sisältää.

”Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitkä ovat omat lempivaatteet. Kokoa kapseliin lempivaatteisiisi sopivia asukokonaisuuksia”, Lappalainen suosittelee.

Kun vuodenaika vaihtuu, noin 30–50 prosenttia pääkapselin vaatteista vaihdetaan. Talvi- ja kesäkapselit ovat harvoin kovin samanlaisia, mutta kevät- ja syyskapseleista voi löytyä paljonkin samoja vaatteita.

Reservivaatteet pidetään poissa näkyvistä.

Käytössä olevan kapselin vaatteet säilytetään käyttövaatekaapissa. Sieltä ne ovat helposti saatavilla ja yhdellä silmäyksellä nähtävissä.

”Siellä voi työvaatteiden lisäksi pitää esimerkiksi kotivaate- ja urheiluvaatekapselia. Niitähän ei yleensä tarvitse päivittää niin usein.”

Reservivaatteet eli ne, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä, pidetään poissa näkyvistä. Kovin kauas niitäkään ei kannata jemmata, jotta sesongin vaihtuessa vaatekaapin päivittäminen käy helposti.