Kuntoilijat ja ulkoilijat tuntevat termit Gore-Tex, Softshell ja Lifa Stay Dry. Näin peset ja puhdistat pintakäsitellyt ulkoiluvaatteet oikein.

Lenkki- ja ulkoilukausi on käynnistynyt ja moni on satsannut uusiin, hienoihin urheiluvaatteisiin. Kalliit ulkoiluvaatteet kannattaa huoltaa oikein. Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja.
Noudata tarkasti tuotteessa olevia pesulämpötila- ja muita ohjeita. Käytä nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Pulverit tarttuvat kankaan pintaan ja heikentävät sen kykyä hylkiä vettä.
Älä käytä huutelu- tai valkaisuaineita.
Kuivata lämmössä, jos suinkin mahdollista. Kuivauskaappi on paras, kuivausrumpukin käy, samoin saunan lauteet. Lämpö aktivoi materiaalin kyllästyksen uudelleen.
Vuorellisten ja topattujen vaatteiden vedenkestokäsittelyn voi uusia suihkuttamalla niihin sitä varten kehitettyä kyllästysainetta. Vaatteet kannattaa suihkuttaa kyllästysaineella vain pinnasta, sillä kosteutta siirtämään suunniteltuja vuoria ei ole syytä muuttaa vettähylkiviksi.
Kyllästyskäsittelyn voi uusia myös pesemällä vaatteen erityisellä pesuaineella. Se on hyvä vaihtoehto, jos vaate on käsitelty kokonaan vedenkestäväksi, kuten verkkovuorinen takki tai housut. Vaate pestään ensin tavalliseen tapaan ja sitten uudelleen kyllästyspesuaineella.
Jos vettähylkivään vaatteeseen tulee reikä, paikkaa se gore-tex-paikkasarjalla. Valitettavasti hyvin kiinnittyviä ja hengittäviä paikkalappuja saa vain mustana. Nailonkankaaseen tulleen pienen reiän voi paikata korjausteipillä.
 

Apua materiaaliviidakkoon
Urheilu- ja liikuntavaatteiden pitäisi olla kevyitä, hengittäviä, suojata tuulelta ja sateelta sekä olla helppohoitoisia. Materiaaleja kehitetään koko ajan paremmiksi ja monilla vaatemerkeillä on omat patenttinsa. Perehdy merkkeihin ja muista, ettei mikään materiaali kestä vettä ikuisesti.
AWS-Dry. Suomalaisen L-Fashion Groupin maahantuoma kiinalaisen Li-Ning-urheiluvaatemerkin materiaaleissa on AWS-Dry käsittely. Se tekee vaatteista hengittäviä ja nopeasti kuivuvia. Vaatteet pestään 40 asteessa nurinpäin samanväristen kanssa. Rumpukuivaus ja silitys kielletty.
ClimaLite. Adidas käyttää ClimaLite-teknologiaa, joka siirtää kosteuden iholta kankaan pintaan. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Gore-Tex on tuulen- ja vedenpitävä ja hengittävä materiaali. Sen saa pestä koneella tai käsin 30–40 asteisessa vedessä. Materiaali ei kestä valkaisuainetta sisältävää pesuainetta eikä huuhteluainetta, ne tukkivat gore texin huokoset. Gore tex -vaatteen saa kuivata kuivauskaapissa tai -rummussa. Lämpö aktivoi kankaan. Silitys toimii samalla tavalla.
 Lifa Stay Dry. Helly Hansenin alusvaatekerrastojen polypropeenineulos. Neuloksella on 40 prosenttia kevyempi ja 60 prosenttia parempi erityskyky kuin tavallisella polyesterilla. Hikoiltaessa kuidut siirtävät kosteuden välittömästi pois iholta seuraavaan vaatekerrokseen tai antavat sen haihtua ilmaan. HH Warm -vaatteissa Lifa-materiaalin ulkopinnalla on merinovillaa, joka eristää kylmältä ilmalta.
Omni-Heat. Columbia Sportswearin takkien ja huppareiden sisäpuolella on hopeatäpläinen Omni-Heat -teknologia. Kehon tuottama lämpö kiertää niiden kautta takaisin. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
Omni-Wick EVAP. Columbia Sportswearin Omni-Wick EVAP haihduttaa nopeasti hien ja kosteuden. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
PlayDry. Reebokin vaatteissa ja sukissa on PlayDry käsittely, joka siirtää kosteuden pois iholta. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Softshell on kevyt ja hengittävä materiaali. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.

Loska, rapa ja katusuola kuluttavat kenkiä. Näillä ohjeilla suojaat kenkäsi talvelta.

1. Suojaa uudet kengät kosteudelta

Uudet kengät on hyvä suojata ennen käyttöönottoa suojasuihkeella, jotta ne kestävät kosteutta. Suoja ei kestä ikuisesti, joten käsittely on hyvä uusia ainakin pari kertaa kauden aikana. Varsinkin talviaikaan kengät kastuvat tiuhaan.

2. Rasvaa nahkakengät säännöllisesti

Rasvaus suojaa nahkaa ja estää sitä kuivumasta ja halkeilemasta. Jos nahkakengän rasvaa säännöllisesti ja suojaa hyvin kosteudelta, se pitää vaikka vettä.

”Nahka tarvitsee rasvaa, jotta se pysyy kimmoisena. Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän”, kertoo Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin Kodin Kuvalehden jutussa.

3. Harjaa mokka puhtaaksi

Mokkanahalle rasva ei sovi. Sen voi harjata puhtaaksi mokkaharjalla tai vaahtomuovisienellä ja suojata sen jälkeen kosteudelta suojasuihkeella.

4. Putsaa nahka heti käytön jälkeen

Katusuola on talvisen kaupungin vitsaus, sillä se jättää helposti vaaleat rannut kengän pintaan. Jotta suola ei pinty kiinni, se ja muu lika on hyvä poistaa kengistä heti käytön jälkeen kostealla liinalla, talouspaperilla tai miedolla puhdistusaineella. Nahan ja kengänpohjan välinen sauma kannattaa putsata erityisen huolellisesti.

Mokkanahan voi putsata harjaamalla.


5. Älä kuivata patterilla

Nahka sietää huonosti kuumuutta. Jos haluat märät kengät kuiviksi nopeasti, kokeile täyttää ne talouspaperilla tai sanomalehdellä.

6. Muista lestit

Kun pidät käyttöä odottavissa kengissä lestejä, ne pysyvät paremmin muodossaan. Jos et omista lestejä, kokeile rullata kenkiin sanomalehteä tai pahvia.

7. Anna kenkien levätä

Kengät tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja lepopäiviä, joina ne ehtivät kuivua. Säilytä kenkiä kuivassa, mutta ei liian kuumassa paikassa. Lattialämmitys ja patterit kuivattavat nahkaa.

Lähteet: Kodin Kuvalehti, Martat

Ane Orue-Etxebarria, 35, on kotoisin Baskimaasta. Hän muutti Suomeen 11 vuotta sitten. Ane opiskelee konservointia ja tienaa opiskelurahoja esiintymällä burleskitähti Pepper Sparklesina sekä opettamalla burleskitanssia.

Kun Ane Orue-Etxebarria löysi 1910- ja 1920-lukujen muodin, se oli hänestä ihaninta, mitä on keksitty. Hän ei halunnut enää pukeutua mihinkään muuhun.

Haurasta ja herkkää vaatetta ei voi laittaa pesukoneeseen. Ne kannattaa huuhtoa kylmässä etikkavedessä, sillä etikka poistaa hajuja ja estää värejä huuhtoutumasta.
Haurasta ja herkkää vaatetta ei voi laittaa pesukoneeseen. Ne kannattaa huuhtoa kylmässä etikkavedessä, sillä etikka poistaa hajuja ja estää värejä huuhtoutumasta.

Miten löysit tyylisi?

"Ihastuin kahdeksan vuotta sitten burleskitaiteeseen. Silloin suurin osa esiintyjistä imitoi 1950-luvun pin up -tyyliä. Samoihin aikoihin tutustuin mieheeni Lassi Patokorpeen, joka työskentelee Hvitträskin museossa ja pukeutuu 1910-30-lukulaisittain. Aloin perehtyä tuon ajan muotiin ja hämmästyin, kuinka vähän tiesin ennestään. Se olikin jotain muuta kuin hapsumekko, otsapanta ja sulka. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä."

Ane pukeutui 1930-luvun iltapukuunsa viimeksi ystävänsä Kari-Paavo Kokin illallisille. Mekon kanssa hän käyttää kullanvärisiä kenkiä.
Ane pukeutui 1930-luvun iltapukuunsa viimeksi ystävänsä Kari-Paavo Kokin illallisille. Mekon kanssa hän käyttää kullanvärisiä kenkiä.

Nauhakenkien sitominen kestää kauan, joten Ane ei käytä niitä joka päivä. Onneksi hänen jalkateränsä on kapea ja kengännumero 38,5. Sellaiseen jalkaan löytyy aitoja vintage-kenkiä.
Nauhakenkien sitominen kestää kauan, joten Ane ei käytä niitä joka päivä. Onneksi hänen jalkateränsä on kapea ja kengännumero 38,5. Sellaiseen jalkaan löytyy aitoja vintage-kenkiä.

Miksi juuri 1910- ja 1920-luvut?

"Minulla ei ole mitään kurveja vastaan – omat lanteenikin ovat varsin pyöreät – mutta en pidä siitä, että nainen täytyy esittää aina seksiobjektina. Jopa Great Gatsbyssä eli Kultahattu-romaanista tehdyssä elokuvassa naispääosaa esittävä Carey Mulligan puetaan vartalonmyötäisiin asuihin, vaikka kurvikas siluetti ei lainkaan vastaa elokuvan aikakauden tyyliä. 1910–20-luvuilla naisen siluetti oli väljä ja suora, mutta olemus oli kaikkea muuta kuin tasapaksu. Mekot laskeutuivat vartaloa imarrellen, koska kankaat olivat laadukkaita ja leikkaukset luovia."

Ane käyttää arkena itse tekemäänsä 1930-luvun ranta-asua. Tuolloin oli lama, joten kangastilkutkin käytettiin hyödyksi, ja kaavoituksessa käytettiin geometrisia muotoja.
Ane käyttää arkena itse tekemäänsä 1930-luvun ranta-asua. Tuolloin oli lama, joten kangastilkutkin käytettiin hyödyksi, ja kaavoituksessa käytettiin geometrisia muotoja.

Mitä tyylisi sinulle antaa?

"Ihastuessani vintage-vaatteisiin heräsin kuluttamisen älyttömyyteen. En halua kuormittaa luontoa, eikä esineitä enää pitäisi tehdä lisää. Meillä ei pitäisi olla oikeutta heittää pois pari kertaa käytettyjä vaatteita. Minulla on 100-vuotiaita vaatteita, jotka ovat yhä upeita!"

 Rento ja urheilullinen vapaa-ajanasu on 1910-luvulta. Sen materiaalit ovat silkki ja villa.
Rento ja urheilullinen vapaa-ajanasu on 1910-luvulta. Sen materiaalit ovat silkki ja villa.

Herkässä silkkimekossa oli jo ostaessa pieniä, paikattuja reikiä, joita tulee helposti lisää.
Herkässä silkkimekossa oli jo ostaessa pieniä, paikattuja reikiä, joita tulee helposti lisää.

Tärkein syy tyyliini on silti kauneus. Viime vuosisadan alun muoti on ihaninta, mitä on keksitty! Ainoa huono puoli on se, että vanhan vaatteen peseminen ja korjaaminen on hankalaa.

Jos minulla olisi rahaa, teettäisin ompelijalla uusia vaatteita vanhoilla kaavoilla. Niitä on huolettomampaa käyttää."

Mistä vaatteesta haaveilet?

"Minulla on noin 50 aitoa vintage-mekkoa. Osan vaatteistani olen tehnyt itse, ja ne sopivat tyylillisesti vanhoihin. Aito 1920-luvun mekko, jossa on helmikirjailua, voi maksaa 300–400 euroa.

Haaveilen 1910-20-luvun uimapuvusta ja istuvasta miesten tweed-puvusta. Suurin haaveeni on löytää tuon aikakauden esiintymisasu, jossa näyttäisin tanssija Mata Harilta."

Vintage-tyyliin käsitellyssä valokuvassa Ana poseeraa burleskitähti Pepper Sparklesina. Esiintymispäähine on tunnetun hatuntekijän Fiona Timantin työtä.
Vintage-tyyliin käsitellyssä valokuvassa Ana poseeraa burleskitähti Pepper Sparklesina. Esiintymispäähine on tunnetun hatuntekijän Fiona Timantin työtä.

 Sekä Ane että hänen puolisonsa Lassi suosivat vintagea. Heidän kotinsa on sisustettu jugendin hengessä.
Sekä Ane että hänen puolisonsa Lassi suosivat vintagea. Heidän kotinsa on sisustettu jugendin hengessä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 14/2017.

  • Selaa vanhoja valokuvia ja katso Downton Abbey -tv-sarjaa. Sen puvustus on oikeaoppinen. Tee löytöjä kirpputoreilta ja nettikaupoista kuten eBaystä ja Etsystä.
  • Luo leningillä väljä ja suora siluetti. Älä anna helman nousta yli polvien, paitsi 1920-luvun loppupuolen tyylissä.
  • Meikkaa silmät tummiksi: tarvitset paljon maskaraa ja tummaa, esimerkiksi luumunsävyistä luomiväriä. Levitä luomiväriä myös kohti kulmakarvojen sisänurkkaa. Näin syntyy ajalle tyypillinen, teatraalisen surumielinen ilme.
  • Levitä punaista poskipunaa poskipään päälle. Maalaa huulet korostetun supuksi, eli älä levitä huulipunaa huulten koko leveydelle. Piirrä amorinkaari esiin.
  • Tee lainekampaus muotovaahdolla ja leveillä hiusklipseillä. Pitkät latvat voi letittää useille pikkuleteille ja kietaista lomittain korumaiseksi nutturaksi. Älä lannistu, se vaatii harjoittelua!