Kuntoilijat ja ulkoilijat tuntevat termit Gore-Tex, Softshell ja Lifa Stay Dry. Näin peset ja puhdistat pintakäsitellyt ulkoiluvaatteet oikein.

Lenkki- ja ulkoilukausi on käynnistynyt ja moni on satsannut uusiin, hienoihin urheiluvaatteisiin. Kalliit ulkoiluvaatteet kannattaa huoltaa oikein. Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja.
Noudata tarkasti tuotteessa olevia pesulämpötila- ja muita ohjeita. Käytä nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Pulverit tarttuvat kankaan pintaan ja heikentävät sen kykyä hylkiä vettä.
Älä käytä huutelu- tai valkaisuaineita.
Kuivata lämmössä, jos suinkin mahdollista. Kuivauskaappi on paras, kuivausrumpukin käy, samoin saunan lauteet. Lämpö aktivoi materiaalin kyllästyksen uudelleen.
Vuorellisten ja topattujen vaatteiden vedenkestokäsittelyn voi uusia suihkuttamalla niihin sitä varten kehitettyä kyllästysainetta. Vaatteet kannattaa suihkuttaa kyllästysaineella vain pinnasta, sillä kosteutta siirtämään suunniteltuja vuoria ei ole syytä muuttaa vettähylkiviksi.
Kyllästyskäsittelyn voi uusia myös pesemällä vaatteen erityisellä pesuaineella. Se on hyvä vaihtoehto, jos vaate on käsitelty kokonaan vedenkestäväksi, kuten verkkovuorinen takki tai housut. Vaate pestään ensin tavalliseen tapaan ja sitten uudelleen kyllästyspesuaineella.
Jos vettähylkivään vaatteeseen tulee reikä, paikkaa se gore-tex-paikkasarjalla. Valitettavasti hyvin kiinnittyviä ja hengittäviä paikkalappuja saa vain mustana. Nailonkankaaseen tulleen pienen reiän voi paikata korjausteipillä.
 


Apua materiaaliviidakkoon
Urheilu- ja liikuntavaatteiden pitäisi olla kevyitä, hengittäviä, suojata tuulelta ja sateelta sekä olla helppohoitoisia. Materiaaleja kehitetään koko ajan paremmiksi ja monilla vaatemerkeillä on omat patenttinsa. Perehdy merkkeihin ja muista, ettei mikään materiaali kestä vettä ikuisesti.
AWS-Dry. Suomalaisen L-Fashion Groupin maahantuoma kiinalaisen Li-Ning-urheiluvaatemerkin materiaaleissa on AWS-Dry käsittely. Se tekee vaatteista hengittäviä ja nopeasti kuivuvia. Vaatteet pestään 40 asteessa nurinpäin samanväristen kanssa. Rumpukuivaus ja silitys kielletty.
ClimaLite. Adidas käyttää ClimaLite-teknologiaa, joka siirtää kosteuden iholta kankaan pintaan. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Gore-Tex on tuulen- ja vedenpitävä ja hengittävä materiaali. Sen saa pestä koneella tai käsin 30–40 asteisessa vedessä. Materiaali ei kestä valkaisuainetta sisältävää pesuainetta eikä huuhteluainetta, ne tukkivat gore texin huokoset. Gore tex -vaatteen saa kuivata kuivauskaapissa tai -rummussa. Lämpö aktivoi kankaan. Silitys toimii samalla tavalla.
 Lifa Stay Dry. Helly Hansenin alusvaatekerrastojen polypropeenineulos. Neuloksella on 40 prosenttia kevyempi ja 60 prosenttia parempi erityskyky kuin tavallisella polyesterilla. Hikoiltaessa kuidut siirtävät kosteuden välittömästi pois iholta seuraavaan vaatekerrokseen tai antavat sen haihtua ilmaan. HH Warm -vaatteissa Lifa-materiaalin ulkopinnalla on merinovillaa, joka eristää kylmältä ilmalta.
Omni-Heat. Columbia Sportswearin takkien ja huppareiden sisäpuolella on hopeatäpläinen Omni-Heat -teknologia. Kehon tuottama lämpö kiertää niiden kautta takaisin. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
Omni-Wick EVAP. Columbia Sportswearin Omni-Wick EVAP haihduttaa nopeasti hien ja kosteuden. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
PlayDry. Reebokin vaatteissa ja sukissa on PlayDry käsittely, joka siirtää kosteuden pois iholta. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Softshell on kevyt ja hengittävä materiaali. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla