Kuntoilijat ja ulkoilijat tuntevat termit Gore-Tex, Softshell ja Lifa Stay Dry. Näin peset ja puhdistat pintakäsitellyt ulkoiluvaatteet oikein.

Lenkki- ja ulkoilukausi on käynnistynyt ja moni on satsannut uusiin, hienoihin urheiluvaatteisiin. Kalliit ulkoiluvaatteet kannattaa huoltaa oikein. Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja.
Noudata tarkasti tuotteessa olevia pesulämpötila- ja muita ohjeita. Käytä nestemäistä, vähän vaahtoavaa pesuainetta. Pulverit tarttuvat kankaan pintaan ja heikentävät sen kykyä hylkiä vettä.
Älä käytä huutelu- tai valkaisuaineita.
Kuivata lämmössä, jos suinkin mahdollista. Kuivauskaappi on paras, kuivausrumpukin käy, samoin saunan lauteet. Lämpö aktivoi materiaalin kyllästyksen uudelleen.
Vuorellisten ja topattujen vaatteiden vedenkestokäsittelyn voi uusia suihkuttamalla niihin sitä varten kehitettyä kyllästysainetta. Vaatteet kannattaa suihkuttaa kyllästysaineella vain pinnasta, sillä kosteutta siirtämään suunniteltuja vuoria ei ole syytä muuttaa vettähylkiviksi.
Kyllästyskäsittelyn voi uusia myös pesemällä vaatteen erityisellä pesuaineella. Se on hyvä vaihtoehto, jos vaate on käsitelty kokonaan vedenkestäväksi, kuten verkkovuorinen takki tai housut. Vaate pestään ensin tavalliseen tapaan ja sitten uudelleen kyllästyspesuaineella.
Jos vettähylkivään vaatteeseen tulee reikä, paikkaa se gore-tex-paikkasarjalla. Valitettavasti hyvin kiinnittyviä ja hengittäviä paikkalappuja saa vain mustana. Nailonkankaaseen tulleen pienen reiän voi paikata korjausteipillä.
 

Apua materiaaliviidakkoon
Urheilu- ja liikuntavaatteiden pitäisi olla kevyitä, hengittäviä, suojata tuulelta ja sateelta sekä olla helppohoitoisia. Materiaaleja kehitetään koko ajan paremmiksi ja monilla vaatemerkeillä on omat patenttinsa. Perehdy merkkeihin ja muista, ettei mikään materiaali kestä vettä ikuisesti.
AWS-Dry. Suomalaisen L-Fashion Groupin maahantuoma kiinalaisen Li-Ning-urheiluvaatemerkin materiaaleissa on AWS-Dry käsittely. Se tekee vaatteista hengittäviä ja nopeasti kuivuvia. Vaatteet pestään 40 asteessa nurinpäin samanväristen kanssa. Rumpukuivaus ja silitys kielletty.
ClimaLite. Adidas käyttää ClimaLite-teknologiaa, joka siirtää kosteuden iholta kankaan pintaan. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Gore-Tex on tuulen- ja vedenpitävä ja hengittävä materiaali. Sen saa pestä koneella tai käsin 30–40 asteisessa vedessä. Materiaali ei kestä valkaisuainetta sisältävää pesuainetta eikä huuhteluainetta, ne tukkivat gore texin huokoset. Gore tex -vaatteen saa kuivata kuivauskaapissa tai -rummussa. Lämpö aktivoi kankaan. Silitys toimii samalla tavalla.
 Lifa Stay Dry. Helly Hansenin alusvaatekerrastojen polypropeenineulos. Neuloksella on 40 prosenttia kevyempi ja 60 prosenttia parempi erityskyky kuin tavallisella polyesterilla. Hikoiltaessa kuidut siirtävät kosteuden välittömästi pois iholta seuraavaan vaatekerrokseen tai antavat sen haihtua ilmaan. HH Warm -vaatteissa Lifa-materiaalin ulkopinnalla on merinovillaa, joka eristää kylmältä ilmalta.
Omni-Heat. Columbia Sportswearin takkien ja huppareiden sisäpuolella on hopeatäpläinen Omni-Heat -teknologia. Kehon tuottama lämpö kiertää niiden kautta takaisin. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
Omni-Wick EVAP. Columbia Sportswearin Omni-Wick EVAP haihduttaa nopeasti hien ja kosteuden. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.
PlayDry. Reebokin vaatteissa ja sukissa on PlayDry käsittely, joka siirtää kosteuden pois iholta. Pesu nurinpäin 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä rumpukuivausta.
Softshell on kevyt ja hengittävä materiaali. Pesu 30 asteessa, ei huuhteluainetta eikä nestemäistä pesuainetta. Alhainen rumpukuivaus sallittu, mutta riippukuivaus on parempi.

Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.
Hiukset voi suojata saunoessa myös pyyhkeellä.

Saunoessa tärkeintä on muistaa hiusten suojaaminen kuumuudelta, sanoo kampaaja Marja Liimatainen. Siihen käy perinteinen saunahattu.

Toinen menee saunaan kuivilla hiuksilla, toinen kastelee tukan ensin suihkussa. Mutta kumpi tapa on se oikea?

Asia ei ole yksioikoinen. Parturi-kampaaja Marja Liimatainen kuitenkin kehottaa menemään lauteille mieluummin kuivalla tukalla. Hiusten kasteleminen avaa niiden pintasuomuja.

”Kun hiukseen kohdistuu kova lämpö, siitä poistuu aina kosteutta. Jos suomukko on auki, kosteus pääsee poistumaan hiuksesta paremmin”, hän selittää.

Kun hiuksista poistuu kosteutta, ne kuivuvat. Ja kaikkihan tietävät, mitä kuivat hiukset lopulta tarkoittavat: rasahtelevia ja katkeilevia latvoja.

Suojaa hiukset saunahatulla

Liimatainen huomauttaa, että saunassa ilma on yleensä kosteaa joka tapauksessa. Löylyhöyryn kosteus voi tarttua hiukseen ja avata sen pintasuomuja samalla tavalla kuin suihkussa käyminen ennen saunomista.

”Siksi kaikista paras on suojata hiukset kuumuudelta.”

Se onnistuu kääräisemällä pyyhkeen päähän. Myös perinteinen huopainen saunahattu ajaa asian erittäin hyvin.

”Villa eristää hyvin sekä kuumaa että kylmää.”

Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Vaikka hiukset kannattaakin suojata saunan kuumuudelta, voi hyväkuntoisella, käsittelemättömällä tukalla saunoa huoletta, Liimatainen sanoo. Normaalit löylyt eivät pilaa hyväkuntoista tukkaa.

Mutta jos hiuksia on värjätty ja käsitelty paljon, ja ne ovat huonossa kunnossa muutenkin, saunan kuumuus voi aiheuttaa hiukselle lisävaurioita.

Silloin saunahattu on aivan erityisen tärkeä laudekaveri.

Asiantuntija Marja Liimatainen työskentelee Suomen Hiusyrittäjät ry:n toiminnanjohtajana.

Läpivetolettiä voi jatkaa hiusten latvoihin asti. Erilaisen lopputuloksen saa, kun latvat jättää auki.

Lettiharrastajien ihanat kampaukset on helppo opetella omaan tai kaverin päähän. Katso video-ohjeet läpivetolettiin, kumilenkkilettiin, kukkalettiin ja ranskalaiseen köysilettiin.

Kumilenkkiletti

Juhlava kumilenkkiletti on helpompi kuin miltä näyttää. Kahden puoliranskalaisen letin jälkeen loppu syntyy sujauttamalla poninhäntien päät niiden läpi. Kun hiukset on etukäteen kiharrettu, lopputulos näyttää kuohkealta.

Kukkaletti

Ihanan helppo kukkaletti syntyy, kun tavallisen letin kiepauttaa kerälle ja kiinnittää pinneillä ohimolle. Jos kampauksesta haluaa juhlavamman, vapaaksi jääneet hiukset voi kihartaa.

Ranskalainen köysiletti

Ranskalainen köysiletti letitetään kahta suortuvaa kieputtamalla. Nappaa vuorotellen lisää hiuksia ohimolta ja ylhäältä jakauksen vierestä. Pyörittele hiukset latvaan asti ja viimeistele lätyttämällä eli levittämällä silmukoita sormin.