Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan kirjoittanut Rinna Saramäki muistaa jokaisen käytössään olevan vaatteen.

1. Noudatan P333-sääntöä. Käytössäni on vain sen verran vaatteita kuin pystyn ulkomuistista luettelemaan. Käsillä on vaatteita kerralla kolmen kuukauden ajaksi, yhteensä 33 kappaletta. Asusteita ja koruja vaihtelen kesken kauttakin. Pidän kaapissa ja rekillä kunkin vuodenajan käyttövaatteet, muut odottavat vuoroaan kellarissa.

2. Annan sopimattomat vaatteet pois. Ilman rajaamista pukeutuminen on sattumanvaraista ja hyödyllisten ostosten tekeminen mahdottomuus. Vaatteet, joita on vaikea yhdistää, annan tai myyn pois, jolloin pääsen eroon ongel­masta.  Minkä määrässä häviää, saa takaisin laadussa ja tyylissä.

3. Mietin asut tilanteen mukaan: hame ja paita ­arkeen, jakkupuku bisneslookiin, mekko, korkkarit ja näyttävät korut juhlaan sekä pitsiä hemmotteluun. Arki vaatii pyykkäysvaraa, mutta minulla on vain yksi jakkupuku, juhlapuku ja hemmotteluasu.

4. Käytän samaa vaatetta monen asun osana. ­Kuvassa olevaa villakangasmekkoa pidän arkena paksujen sukkahousujen ja saappaiden kanssa, juhlaan otan sen ohella pikkulaukun sekä nailonit ja korkokengät.

5. Selvitän, millaista vaatetta olen hankkimassa: väri, malli, tyyli, yksityiskohdat, sopivuus muiden vaatteiden kanssa... Ennen ­ostopäätökseeni riitti, että vaate näyttää mielenkiintoiselta. Nyt etukäteistyö estää turhat ostokset. Sukkahousuissa ja alusvaatteissa minulla on pari ­hyväksi osoittautunutta merkkiä. 

6. Teetän vaatteita. Se tulee kalliimmaksi kuin ­ostaminen, mutta kannattaa: saan juuri sellaisen kuin haluan. Osan vaatteistani ompelen tai korjaan itse. 

Käytössäni on kolme laukkua.

7. Lähetän välillä valmisvaatteita muokattavaksi taitavalle ompelijaystävälleni Tiina Talvikille Saloon. Viimeksi hän värjäsi beigen neuletakin tummanvihreäksi ja kirjoi siihen silkkinauhoilla lintuja ja puita. Väljä tehtävänanto toimii, jos tuunaajalla ja tilaajalla on sama tyylitaju.

8. Katson kaunista kenkäparia kuin taulua museossa. Sitä ei ole pakko ostaa. Käytössäni on kolme laukkua: arkeen, juhlaan ja jakkupuvun kanssa. Vuodessa ostan kahdet kengät. Joka vuodenaikana käytössäni on 5–6 paria. Lisäksi ­minulla on urheilukengät, joita käytän vain lenkillä.

Kenkiä voisi olla enemmänkin, mutta laukkumäärä on sopiva. Muistan, missä avaimet ovat. 

9. En mene kauppoihin maleksimaan. Vain kirppu­toreilla ja second hand -kaupoissa teen heräteostoksia. Kun löydän hienoja vintagevaatteita pilkka­hintaan, haluan pelastaa ne, vaikka ne eivät olisikaan tarpeellisia. Jos haksahdus sattuu, pistän vaatteen eteenpäin Facebookin vintagekirppiksen kautta tai tarjoan kavereille. Löydän jopa trikoopaidat kirppikseltä.

10. Säästän hyvälaatuisia vaatteita jälkipolville. Olen saanut isoäideiltäni paljon vaatteita, jotka sopivat tyyliini. Toivon, että tulevaisuudessa joku hyötyy minun vaatteistani.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 5/2014. 

Vierailija

Rinna Saramäen 10 tyylisääntöä: Noudatan P333-menetelmää

Kun 6kk etsinyt edes yksiä soveltuvia/lämpimiä talvivaatteita, tämä juttu herättää ihan eri ajatuksia kuin aikoinaan. Luin artikkelin 2v sitten, kun se alunperin julkaistiin. Nyt se nostettu jälleen KK:n sivulle & sai tajuamaan oman tilanteen muuttumisen karulla tavalla. Taustalla paha homealtistuminen, omaisuuden ja varallisuuden menetys. Soveltuvat vaatemateriaalit silkki & luomupuuvilla. Niistäkin vain lähituotanto.
Lue kommentti

Hyvästi, pursuava vaatekaappi! KK:n toimittaja kehitteli ystävänsä kanssa armottoman mutta tehokkaan listametodin. 

Kun avaat pursuavan vaatekomerosi oven, tiedät itsekin, että liika on liikaa. Paitoja, housuja ja varsinkin kerran käytettyjä juhlamekkoja. Pelkkä ajatuskin karsimisesta uuvuttaa: mistä edes aloittaa?

KonMarikaan ei tunnu ihan omalta ratkaisulta. Jos ryhdyt kuuntelemaan, puhuvatko vaatteesi sinulle, jokainen niistä runoilee kuin Runeberg. "Saatat vielä tarvita minua! Etkö muista korvaamattomia yhteisiä hetkiämme? Nähdään taas viiden kilon päästä, odotan sinua!"

Ystävälläni oli kuvatunlainen ongelma, paitsi että pursuavia vaatekaappeja oli kolme. Paitoja, housuja, huiveja, mekkoja, kenkiä, alusvaatteita, takkeja, hameita, shortseja. (Ja kyseessä on todella ystäväni, ei salanimi minulle itselleni.) Ongelma oli saanut paisua rauhassa vuosia, jopa vuosikymmeniä, mutta nyt oli muutto tulossa. Ystäväni pyysi minulta apua raivaukseen.

Kehitimme yhdessä viisivaiheisen menetelmän, joka toimi niin loistavasti, että sitä on sittemmin sovellettu moniin muihinkin kohteisiin kuin vaatekaappeihin. Myös minun kotonani.

Tarvikkeet:

 • A4-kokoinen paperi
 • kynä
 • pursuava kaappi
 • halutessasi tukihenkilö
 • vapaapäivä

Vaihe 1: Mieti, mitä oikeasti tarvitset

Tämä on tärkeää: älä katso vielä kaappiisi. Älä katso sinne! Ovi kiinni, heti! Älä edes muistele, mitä kaapissa on! 

Mene sen sijaan toiseen huoneeseen ja ota paperia ja kynä. Listaa paperille kaikki keksimäsi vaateryhmät, esimerkiksi näin:

 • arkipaidat
 • neuleet
 • paitapuserot
 • juhlatopit
 • villatakit
 • farkut
 • muut housut
 • yöpuvut
 • oloasut
 • alushousut
 • rintaliivit
 • sukat
 • sukkahousut
 • shortsit
 • hameet
 • juhlamekot
 • jakut
 • huivit
 • jne.

Merkitse kunkin vaateryhmän perään lukumäärä. Montako paitaa arvelet, että sinun ikäisesi, sinun elämäntyyliäsi elävä ihminen oikeasti tarvitsee? Ole realisti: yksi päällä, yksi pesussa ja yksi kaapissa -metodi sopii harvan ihmisen elämäntilanteeseen (ja olisihan se vähän tylsääkin), mutta on hyvin todennäköistä, että kolmekymmentä paitaa on liikaa.

Ystäväni tapauksessa totuus löytyi tuolta väliltä: merkitsimme paitojen kohdalle luvun 20. Hän arveli, että kovin paljon enempää paitoja kaapissa ei olisikaan. Toistimme saman kysymyksen jokaisessa kohdassa. Viidellä juhlamekolla pärjäisi hyvin, huiveja voisi asusteiksi löytyä kymmenen (viikon jokaiselle päivälle ja pari ekstraa).

Älä kysy neuvoa ystävältä tai puolisolta, vaan arvioi määrät itse. Tarkoitus on saada kaappiisi lisää tilaa, joten yritä olla rehellinen. Älä ainakaan tahallasi arvioi tarvitsemiasi vaatemääriä yläkanttiin – äläkä vieläkään kurki kaappiisi!

Vaihe 2: Sitoudu

Kun olet päässyt paperin loppuun, kirjoita siihen päivämäärä ja nimesi. Tämän verran oikeasti tarvitset vaatteita. Allekirjoituksellasi sitoudut karsimaan vaatekaappisi sisällön näihin lukemiin.

Vaihe 3: Kohtaa totuus

Vasta nyt on aika mennä kaapille. Ota tukihenkilö mukaan. Tyhjentäkää kaappi yhdessä ja lajitelkaa vaatteet pinoihin: paidat, housut jne.

Laske vaatteet. 

Vaatetta oli ainakin tuplat verrattuna siihen, mitä ystäväni oli arvioinut tarvitsevansa.

Ystäväni tapauksessa pelkkiä arkipaitoja löytyi 43 (paperilla luki 20). Neuleita oli 12 (paperilla 6). Juhlamekkoja 14 (paperilla 5). Huiveja 22 (paperilla 10). Ja niin edelleen. Jokaisessa kohdassa vaatetta oli ainakin tuplat verrattuna siihen, mitä hän oli itse arvioinut tarvitsevansa.

Merkitse vaatteiden todelliset määrät paperille tavoitemäärien viereen ja laske lukemien erotus. Näin monesta vaatteesta on nyt tarkoitus päästä eroon.

Vaihe 4: Valitse

Tämä vaihe on periaatteessa tuttu jokaiselle, joka on joskus yrittänyt karsia vaatekaappiaan. Se tuntuu armottomalta, mutta luota itseesi ja arvostelukykyysi!

Olet itse päättänyt, mikä määrä vaatteita sinulle riittää. Nyt luovut vain ylimääräisistä, et tarpeellisista ja rakkaista.

Älä jää miettimään vaatteiden tunnearvoa. Muistot eivät katoa vaatteen mukana.

Luovu ensimmäisenä niistä vaatteista, jotka eivät enää mahdu päälle, jotka ovat rikki tai kulahtaneita tai joita et muista käyttäneesi vuoteen. Jos on vaikea päättää, sovittele vaatteita rauhassa, mutta älä jää miettimään niiden tunnearvoa. Muistot eivät katoa vaatteen mukana.

Kun heikotus iskee, turvaudu listaasi ja tukihenkilöösi. (Ystävänikin turvautui, useita kertoja. Hengittelimme yhdessä rauhassa hetken ja katsoimme hänen allekirjoitustaan – ei, määriä ei kannata muokata enää tässä vaiheessa! Sitten jatkoimme karsintaa.)

Vaihe 5: Luovu

Kun olet päässyt listan loppuun (usko pois, pystyt siihen!) ja vaatteet on lajiteltu jääviin ja poistuviin, hankkiudu viimemainituista eroon heti. Paras ratkaisu on lahjoittaa vaatteet hyväntekeväisyyteen, paitsi huonokuntoiset, jotka menevät tietysti roskiin. Jos vaatesäkilliset jäävät eteisen nurkkaan odottamaan mahdollista valokuvausta ja myymistä Facebook-kirppiksillä, niillä on riski luikerrella takaisin kaappiisi. 

Laske vielä kerran armon saaneet vaatekappaleet ja varmista, että määrät vastaavat sitä, minkä alun perin merkitsit listaasi. Järjestä vaatteet takaisin kaappiisi. Saatat hämmästyä, kuinka täyteen kaappisi yhä tulee.

Ystäväni karsintaprojektista ja muutosta on nyt kolmisen vuotta. Juuri pari viikkoa sitten pohdimme, että uusi listakierros saattaisi olla pian tarpeen. 

Loska, rapa ja katusuola kuluttavat kenkiä. Näillä ohjeilla suojaat kenkäsi talvelta.

1. Suojaa uudet kengät kosteudelta

Uudet kengät on hyvä suojata ennen käyttöönottoa suojasuihkeella, jotta ne kestävät kosteutta. Suoja ei kestä ikuisesti, joten käsittely on hyvä uusia ainakin pari kertaa kauden aikana. Varsinkin talviaikaan kengät kastuvat tiuhaan.

2. Rasvaa nahkakengät säännöllisesti

Rasvaus suojaa nahkaa ja estää sitä kuivumasta ja halkeilemasta. Jos nahkakengän rasvaa säännöllisesti ja suojaa hyvin kosteudelta, se pitää vaikka vettä.

”Nahka tarvitsee rasvaa, jotta se pysyy kimmoisena. Hyvä kenkä voi kestää hoidettuna ihmisiän”, kertoo Marttojen kotitalousasiantuntija Anni Rossin Kodin Kuvalehden jutussa.

3. Harjaa mokka puhtaaksi

Mokkanahalle rasva ei sovi. Sen voi harjata puhtaaksi mokkaharjalla tai vaahtomuovisienellä ja suojata sen jälkeen kosteudelta suojasuihkeella.

4. Putsaa nahka heti käytön jälkeen

Katusuola on talvisen kaupungin vitsaus, sillä se jättää helposti vaaleat rannut kengän pintaan. Jotta suola ei pinty kiinni, se ja muu lika on hyvä poistaa kengistä heti käytön jälkeen kostealla liinalla, talouspaperilla tai miedolla puhdistusaineella. Nahan ja kengänpohjan välinen sauma kannattaa putsata erityisen huolellisesti.

Mokkanahan voi putsata harjaamalla.


5. Älä kuivata patterilla

Nahka sietää huonosti kuumuutta. Jos haluat märät kengät kuiviksi nopeasti, kokeile täyttää ne talouspaperilla tai sanomalehdellä.

6. Muista lestit

Kun pidät käyttöä odottavissa kengissä lestejä, ne pysyvät paremmin muodossaan. Jos et omista lestejä, kokeile rullata kenkiin sanomalehteä tai pahvia.

7. Anna kenkien levätä

Kengät tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja lepopäiviä, joina ne ehtivät kuivua. Säilytä kenkiä kuivassa, mutta ei liian kuumassa paikassa. Lattialämmitys ja patterit kuivattavat nahkaa.

Lähteet: Kodin Kuvalehti, Martat